Αναμένονται νέα κρούσματα ιού Δυτικού Νείλου τον Σεπτέμβριο

Στο επίκεντρο τη συνεδρίασης της ΠΕΔΚΜ η έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ.

Λ. Κυρίζογλου: «Η ΠΕΔ-ΚΜ ούτε ανησυχεί ούτε εφησυχάζει. Δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, καθώς πρόκειται για ένα γενικότερο πρόβλημα. Οι Δήμοι σε αγαστή συνεργασία με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας»

Νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου αναμένεται να εμφανιστούν τις δυο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, όχι όμως με την ίδια ένταση, ενώ αν οι κλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για τα κουνούπια, δηλαδή σημειωθεί ζέστη και υγρασία, ίσως παρατηρηθεί η εμφάνιση μεμονωμένων κρουσμάτων μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου, κυρίως σε νέες περιοχές, τόσο στην Κεντρική Μακεδονία, όσο και γενικότερα στη χώρα. Μέχρι στιγμής τα κρούσματα στην επικράτεια ανέρχονται σε 133 και οι θάνατοι από τον ιό σε 16, ενώ στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφηκαν 47 κρούσματα και 3 θάνατοι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) ο σύμβουλος ανάπτυξης της ΠΕΔ-ΚΜ, Λάζαρος Παρασκευαϊδης, Γεωπόνος, η εβδομάδα που διανύουμε είναι κρίσιμη, ενώ μέχρι την Τρίτη αναμένεται να ξεκαθαρίσει το φαινόμενο.

Στην ενημέρωση που έκανε στους Δημάρχους για  την εξέλιξη των κρουσμάτων ιού Δυτικού Νείλου στους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και την ανάγκη άμεσης λήψης συμπληρωματικών δράσεων παράλληλα με το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που ήδη εκτελείται, τόνισε πως αυτές τις ημέρες θα φανεί εάν θα υπάρξει ύφεση του φαινομένου ή όχι.

Σημείωσε πάντως ότι το φαινόμενο της επιδημίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί γιατί ο ιός έχει εγκατασταθεί από το 2010 στην Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι τα μέτρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των Δήμων θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

«Βάσει των στατιστικών δεδομένων που έχουμε μέχρι σήμερα από το ΚΕΕΛΠΝΟ, φαίνεται ότι την εβδομάδα που διανύουμε έχουμε στην περιοχή μας τις μεγαλύτερες τιμές (peak) κρουσμάτων. Αυτή η εβδομάδα θα δείξει αν βαδίσουμε σε ύφεση ή όχι. Εκτιμώ ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να εμφανίζονται, όχι όμως με την ίδια ένταση, μέχρι τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Αν οι κλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές,ίσως παρατηρηθεί η εμφάνιση μεμονωμένων κρουσμάτων μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, κυρίως σε νέες περιοχές» τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του.

Αναφερόμενος στο ιστορικό της εμφάνισης της νόσου και την υφιστάμενη κατάσταση, ο κ. ΠαρασκευαΊδης επισήμανε ότι είναι η τρίτη σε ένταση επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου, μετά την μεγάλη επιδημία του 2010 και πως έχει μεγάλη διασπορά σε μεγάλη έκταση της επικράτειας.

Λ. Κυρίζογλου: «Η ΠΕΔ-ΚΜ ούτε ανησυχεί ούτε εφησυχάζει»

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω των πολλών κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε πως η ΠΕΔ-ΚΜ ούτε ανησυχεί ούτε εφησυχάζει. Σημείωσε ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ότι μαζί με τους Δήμους έγιναν εγκαίρως οι ψεκασμοί.

«Φέτος ελήφθησαν έγκαιρα όλα τα μέτρα και άρχισαν πολύ νωρίς οι ψεκασμοί. Η φετινή χρονιά όμως είναι μια ξεχωριστή χρονιά και σε ότι αφορά το ζήτημα της αντιμετώπισης για πυρκαγιών λόγω της αύξησης της βλάστησης. Το φαινόμενο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε είναι το φαινόμενο του ιού του Δυτικού Νείλου που λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που τους μήνες Απρίλιο και ειδικά τον Μάιο και τον Ιούνιο δεν είχαμε ξαναζήσει τέτοιο πράγμα» υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου. Ωστόσο είπε πως στα θετικά όσον αφορά το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, πέρα από τους ψεκασμούς που έγιναν και θα συνεχιστούν εντατικά, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, είναι ότι μετά τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου θα υπάρξει ύφεση του συγκεκριμένου φαινομένου.

Όσον αφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν λόγω της έξαρσης του ιού του Δυτικού Νείλου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ τόνισε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα που προβλέπονται, ωστόσο τα μέτρα που λαμβάνουν οι Δήμοι, όπως είπε, έχουν μακρότερη και μεγαλύτερη διάρκεια.

Ο κ. Κυρίζογλου ξεκαθάρισε πάντως ότι για το ζήτημα δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, καθώς, όπως ανέφερε είναι ένα γενικότερο πρόβλημα που απασχολεί πολλές χώρες, ειδικά φέτος που το φαινόμενο έχει μεγαλύτερη ένταση, λόγω των πολλών και έντονων βροχοπτώσεων.

Προτάσεις και δράσεις 

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ ο σύμβουλος ανάπτυξης της ΠΕΔ-ΚΜ, Λ. Παρασκευαϊδης, παρουσίασε τις εξής προτάσεις – δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος:

*Δημιουργία Εθνικού – Περιφερειακού δικτύου επιτήρησης κυκλοφορίας του ΙΔΝ (το οποίο πρώτα η ΤΕΔΚ Ν.Θ. έφερε το 2010 και εφάρμοσε στην Ελλάδα με άριστα αποτελέσματα σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ). Αυτό το δίκτυο θα είναι διαφορετικό για κάθε Περιφέρεια, αναλόγως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της: εντομολογικά – τοπογραφικά – κλιματικά και θα αποτελεί το μόνιμο εργαλείο πρόληψης των Περιφερειών και των Δήμων της χώρας, σε μελλοντικές επιδημίες από έντομα διαβιβαστές όπως αυτή του ΙΔΝ.

*Εμπλοκή των Δήμων με τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιδημίας με βάση το βεβαρημένο παρελθόν εμφάνισης κρουσμάτων, συνεπικουρώντας έτσι το μεγάλο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών της ΠΚΜ.

*Επανασχεδιασμός (θεσμικός – τεχνικός) των εκτελούμενων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών στην Επικράτεια.

Θεσμικός: επαναπροσδιορισμός αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων συναρμόδιων υπουργείων και φορέων της Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού, με ξεκάθαρους διακριτούς ρόλους και αρμοδιότητες

Τεχνικός: ρεαλιστική επαναπροσέγγιση των μεθόδων καταπολέμησης – επιλογή νέων αποτελεσματικών σκευασμάτων χαμηλού κόστους και εμπλουτισμός των προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών, με εργαλεία κυρίως πρόληψης (προληπτικοί μηχανισμοί επιτήρησης επιδημιών από έντομα διαβιβαστές) και όχι μόνο καταστολής.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.