Ας μιλήσουμε για την σπουδαιότητα της εκπαίδευσης σκύλων, μέρος δεύτερο

Ας μιλήσουμε για την σπουδαιότητα της εκπαίδευσης σκύλων, μέρος δεύτερο

Ο σκύλος στην κοινωνία του σήμερα.

Όπως έχουμε δει, η δυνατότητα απόκτησης σκύλου στη σημερινή εποχή, είναι εύκολη για όλους. Η σωστή ενημέρωση για τις ράτσες, τα χαρακτηριστικά και τις εκάστοτε ανάγκες του ζώου μας, είναι κι αυτές προσβάσιμες προς όλους.

Τέλος, η κατάλληλη εκπαίδευση και η σωστή προσέγγιση ενός σκύλου, είναι εκείνες που βοηθάνε στην σωστότερη διαβίωση και εκ του αποτελέσματός, στην καλύτερη συμβίωση του με εμάς, την οικογένειά του.

Εφόσον αποκτήσουμε έναν σκύλο, πρέπει να θυμόμαστε πως έχουμε την ευθύνη μιας πλήρως εξαρτώμενης ζωής από εμάς. Ο παραλληλισμός που γίνεται με τα μωρά και τα σκυλιά είναι για αυτό ακριβώς. Οι βασικές ανάγκες για να επιβιώσει και στη συνέχεια, η σωστή εκμάθηση συμπεριφοράς του σκύλου, ανήκει στα χέρια του ιδιοκτήτη του.

Οι βασικές ευθύνες Η απόκτηση ενός σκύλου, μας καθιστά υπεύθυνους στο να του διδάξουμε πως λειτουργεί η κοινωνία και πως μπορεί να συμβιώσει με αυτόν τον κόσμο. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει, ούτως ώστε να έχει μια σωστή ποιότητα ζωής και ο ίδιος ο σκύλος αλλά και οι ιδιοκτήτες τους.

Το αντίκτυπο που έχουν οι πράξεις του ή η επιβράβευση για την σωστή συμπεριφορά του, είναι οι κανόνες που πρέπει να περάσουν στο σκύλο μας, για να αποφευχθούν λανθασμένες συμπεριφορές που μπορεί να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά και να δυσκολέψουν την συμβίωση. Όπως είπαμε και παραπάνω, οι πράξεις έχουν ένα αντίκτυπο, κάποιες συνέπειες και αυτό το συναντάμε παντού και στη δική μας ζωή.

Έτσι ακριβώς, όπως συμβαίνει και με εμάς, πρέπει να εξετάζουμε διαρκώς πόσο υπεύθυνα συμπεριφερόμαστε εμείς προς το σκύλο μας, αλλά και ο σκύλος προς εμάς και το περιβάλλον του. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι να δώσουμε σωστές κατευθύνσεις στο σκύλο μας και να τον εκπαιδεύσουμε σωστά. Μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή μα υπενθυμίζουμε πως δεν υπάρχει «μη εκπαιδεύσιμος» σκύλος. Απλά χρειάζεται έναν κατάλληλα διαμορφωμένο τρόπο εκπαίδευσης.
Προσέχουμε πάντα από που λαμβάνουμε πληροφορίες για τη σωστή εκπαίδευση. Όταν παρατηρούμε θέματα συμπεριφοράς στο σκύλο μας (π.χ εάν πρόκειται για επιθετική διάθεση), αποφεύγουμε να ακολουθήσουμε τα συμβουλές που ακούμε από φίλους, από το ιντερνετ, αλλά απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο και μπορούν να βοηθήσουν στην διαμόρφωση μιας ορθής εκπαίδευση.

Η «ανάγκη» του ζευγαρώματος Ο σκύλος μας δεν έχει απαραίτητη ανάγκη να ζευγαρώσει… Χρειάζεται έντονη και πολύωρη σκέψη, προγραμματισμός και συμβουλές από ειδικούς για τις καταλληλότερες διαδικασίες αλλά και για τους κινδύνους που υπάρχουν.

Το βασικότερο όλων είναι ο κίνδυνος, τα κουτάβια που θα γεννηθούν , να καταλήξουν στο δρόμο εξαιτίας ασυνείδητων και επιπόλαιων ιδιοκτητών. Η ευθύνη που πρέπει να έχουμε απέναντί του, είναι εκείνη που θα μας βοηθήσει να σκεφτούμε καλύτερα εάν το ζευγάρωμα είναι μια σωστή ιδέα ή εάν είναι απλά δική μας επιθυμία.

Πως εκπαιδεύουμε έναν σκύλο σωστά;

Τα βασικά συστατικά μιας καλής και πετυχημένης εκπαίδευσης είναι ο συνδυασμός ποικίλων μεθόδων σωστής σωματικής και πνευματικής εκτόνωσης του σκύλου μας. Οι κατάλληλες γραμμές που θα δοθούν στην ενεργή εκπαίδευση είναι εκείνες που θα «πιάσουν» και θα λειτουργήσουν σωστά σε βάθος χρόνου.

Οι βασικές ευθύνες μας είναι:

Πριν την απόκτηση, πρέπει να είναι απόλυτα συνειδητή η απόφασή μας να βάλουμε έναν σκύλο στη ζωή μας. Είναι μια σχέση που κρατάει χρόνια. Ενημερωνόμαστε και ψάχνουμε τον σκύλο που ταιριάζει σε εμάς και τη ζωή μας. Η επιλογή πρέπει να είναι προσεκτική. Ενημερωνόμαστε για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που έχει ο σκύλος που θα επιλέξουμε.

Προβλέπουμε το χώρο που θα ζει ο σκύλος μας και κάνουμε πιθανές αναδιαμορφώσεις σε αυτόν. Υπενθυμίζουμε, ο σκύλος γίνεται μέλος της οικογένειας και του σπιτιού. Αναζητούμε και ενημερωνόμαστε είτε πριν την απόκτηση ενός σκύλου είτε λίγο αφότου τον αποκτήσουμε, πως να εκπαιδευτεί με τον σωστότερο και πιο άμεσο τρόπο, χωρίς να κάνουμε πειράματα τα οποία μπορεί να φέρουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Ο σκύλος στο σήμερα.

Όπως είπαμε και νωρίτερα, οι άνθρωποι αποκτούν όλο και περισσότερο την ανάγκη απόκτησης ενός κατοικίδιου. Πρέπει να θυμόμαστε πως εάν κάνουμε το βήμα και βάλουμε στη ζωή μας έναν σκύλο, έχουμε διαρκείς ευθύνες απέναντι σε αυτόν διότι βασίζεται εξ ολοκλήρου σε εμάς και τις κατευθύνσεις που του δίνουμε. Πρόκειται για μια μακροχρόνια σχέση αγάπης, σεβασμού και συντροφικότητας που δεν συναντάται πουθενά άλλου, για αυτό και πρέπει να τη σεβόμαστε και να λειτουργούμε έχοντας πάντοτε στο μυαλό μας την καλοζωία του σκύλου μας.

Μέσω της σωστής εκπαίδευσης, πέρα από το σκύλο μας, μπορούμε να μάθουμε κι εμείς πολλά πράγματα που θα κάνουν τη σχέση και την αμοιβαία αγάπη ανθρώπου-σκύλου ακόμη πιο δυνατή.

Παναγιώτης Κωσταβέλης  Dog Academy Training Center 
πιστοποιημένος
εκπαιδευτής απο την ΠΑ.Σ.ΕΚ.Σ

 

Ας μιλήσουμε για την σπουδαιότητα της εκπαίδευσης σκύλων, μέρος πρώτο

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.