Βολές κατά και εφημερίδας απο τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου

Βολές κατά και εφημερίδας απο τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου

Η «Μακεδονία της Κυριακής» δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ,το οποίο αφορούσε το πόρισμα του ελέγχου τον οποίο διενήργησε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στο δήμο Ωραιοκάστρου. Το ρεπορτάζ περιοριζόταν στην ανάδειξη και μόνο των βασικών συμπερασμάτων του πολυσέλιδου πορίσματος, χωρίς να προβαίνει σε περαιτέρω κρίσεις και συμπεράσματα. Σε ένα από τα χαρακτηριστικότερα σημεία του ρεπορτάζ αναφέροντας τα εξής:

«Μεταξύ της σωρείας των διαπιστώσεων που περιέχονται στην έκθεση των επιθεωρητών, δύο φέρονται ως οι σημαντικότερες, με το μεγαλύτερο οικονομικό ενδιαφέρον. Η πρώτη αφορά δεκάδες απ’ ευθείας αναθέσεις υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής οχημάτων και μηχανημάτων έργου, ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ, στις οποίες προέβη ο δήμος κατά την τελευταία τριετία, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειονότητα αφορούσαν ένα συγκεκριμένο συνεργείο.

Η δεύτερη αφορά το γεγονός ότι σχεδόν όλες αυτές οι εργασίες, είτε ανατέθηκαν στο πλαίσιο ενεργών συμβάσεων είτε απ’ ευθείας, χωρίς την ύπαρξη σύμβασης – πλαισίου, πληρώθηκαν χωρίς να υπάρχει το προαπαιτούμενο εκ του νόμου, πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα των επιθεωρητών, αυτό εντοπίζεται κατά την περίοδο της ανάληψης της διοίκησης από το νυν δήμαρχο.

Συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρεται ότι “στην προκειμένη περίπτωση η διαδικασία παραλαβής από Επιτροπή παραλαβής των υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής οχημάτων και μηχανημάτων έργου καθώς και τα απαραίτητα προς αυτή ανταλλακτικά και η σύνταξη των αντίστοιχων Πρωτοκόλλων Παραλαβής φαίνεται να σταμάτησε να πραγματοποιείται στο τέλος του 2019 και από κει και πέρα και τουλάχιστον έως την 13.12.2021, δεν πραγματοποιούνταν παραλαβή των εργασιών και αγαθών από Επιτροπή».

Παρακάτω, δε, στο πόρισμα σημειώνεται ότι αυτό «συνιστά παράβαση των οριζόμενων στο άρθρο 200 του νόμου 4412/2016 όπου προβλέπεται ότι ένα εκ των απαραίτητων για την πληρωμή δικαιολογητικών είναι το Πρωτόκολλο Οριστικής Παραλαβής”. Περαιτέρω αναφέρεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου δεν μερίμνησαν “ώστε να διενεργηθεί η παραλαβή των παρασχεθεισών υπηρεσιών από την αρμόδια προς τούτο Επιτροπή και κατά την αποστολή των δικαιολογητικών στην Οικονομική Υπηρεσία για εκκαθάριση, ενταλματοποίηση και πληρωμή τους δεν απέστειλαν το ουσιώδες δικαιολογητικό της παραλαβής».

Δείτε την απάντηση του δημάρχου Ωραιοκάστρου εδώ

Η απάντηση της “ΜτΚ”

Όταν η Εθνική Αρχή Διαφάνειας διενεργεί έλεγχο σε έναν δήμο, το πόρισμα αυτού του ελέγχου αποτελεί «είδηση». Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι. Η «ΜτΚ», έπραξε αυτό που θα έπραττε κάθε μέσο ενημέρωσης το οποίο θα είχε γνώση του πορίσματος. Θα το δημοσιοποιούσε προκειμένου να πληροφορηθούν οι πολίτες, εν προκειμένω οι δημότες του δήμου Ωραιοκάστρου, τι προέκυψε από τον έλεγχο που έγινε στο δήμο τους.

Θεωρούμε τελείως άστοχη και παντελώς αδικαιολόγητη την επίθεση του δημάρχου κ. Παντελή Τσακίρη προς την εφημερίδα και προς τον δημοσιογράφο οι οποίοι απλώς έκαναν τη δουλειά τους. Είναι απαράδεκτο να επιχειρεί να εμπλέξει τη «ΜτΚ» και τα στελέχη της στους παραταξιακούς διαγκωνισμούς στον συγκεκριμένο δήμο. Είναι, δε, διπλά απαράδεκτη η μομφή που διατυπώνει ο κ. Τσακίρης ότι η εφημερίδα μας και ο δημοσιογράφος είναι  [πιστοί στο καθήκον τους να διαβάλουν εμένα προσωπικά και τη Δημοτική Αρχή…     ], πόσο μάλλον όταν το επίμαχο ρεπορτάζ είναι ουσιαστικά το πρώτο που αφορούσε τον συγκεκριμένο δήμο.

Αντί να συκοφαντεί τη   «ΜτΚ» και τα στελέχη της ο κ. Τσακίρης καλό θα ήταν να δώσει πειστικές απαντήσεις προς τους δημότες του για το γεγονός ότι επτά στελέχη του δήμου, δηλαδή επτά υφιστάμενοί του, προέβησαν σχεδόν επί τριετία σε συγκεκριμένες παρατυπίες, εν προκειμένω, εξοφλούσαν τιμολόγια συγκεκριμένου συνεργείου, ύψους πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, χωρίς οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου να έχουν πιστοποιήσει προηγουμένως, ότι αυτές οι εργασίες πράγματι παραλήφθηκαν. Και όλα αυτά, όπως αναφέρει το πόρισμα, ξεκίνησαν (συμπτωματικά;) επί ημερών του. Επ’ αυτών στην απάντησή του ο κ. Τσακίρης δεν αναφέρει το παραμικρό.

Και φυσικά ακολουθεί η άμεση απάντηση στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” και στον δημοσιογράφο Νίκο Ηλιάδη απο τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου Παντελή Τσακίρη:

Στη δημοσιέυση με τίτλο “Δήμος Ωραιοκάστρου: Η απάντηση του κ. Τσακίρη στο δημοσίευμα της ΜτΚ και μία οφειλόμενη ανταπάντηση προς τον δήμαρχο”, δημοσιευμένη στις 12/07/2022, στον διαδικτυακό τόπο της εφημερίδας σας γράφετε:
“Όταν η Εθνική Αρχή Διαφάνειας διενεργεί έλεγχο σε έναν δήμο, το πόρισμα αυτού του ελέγχου αποτελεί «είδηση». Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι. Η «ΜτΚ», έπραξε αυτό που θα έπραττε κάθε μέσο ενημέρωσης το οποίο θα είχε γνώση του πορίσματος. Θα το δημοσιοποιούσε προκειμένου να πληροφορηθούν οι πολίτες, εν προκειμένω οι δημότες του δήμου Ωραιοκάστρου, τι προέκυψε από τον έλεγχο που έγινε στο δήμο τους.”
Ισχυρίζεστε ότι λάβατε γνώση του πορίσματος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Πρώτον, το πόρισμα αυτό είναι ένα εμπιστευτικό έγγραφο, το οποίο πρωτοκολλήθηκε στο επίσης εμπιστευτικό πρωτόκολλο του Δήμου Ωραιοκάστρου. Αναρωτιέται και ο πλέον καλόπιστος πως ένα εμπιστευτικό έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με παραλήπτη το Δήμο Ωραιοκάστρου, διέρρευσε και βρέθηκε στην κατοχή σας. Διότι, γνωρίζετε ότι ακόμα και από δημοσιογραφικό ενδιαφέρον να πράττει οποιοσδήποτε δημοσιογράφος πρέπει να τηρεί την δεοντολογία και τη νομιμότητα. Με ποιον τρόπο βρέθηκε αυτό στα χέρια σας; Υπάρχει κάποια σκοπιμότητα; Ακόμη και ο πιο καλόπιστος, δεν θα μπορούσε να σκεφτεί κάτι διαφορετικό, εφόσον μιλάμε για μία εν εξελίξει διαδικασία η οποία ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί, το ρεπορτάζ σας την προδικάζει και βγάζει συμπεράσματα, δημιουργώντας εντυπώσεις με έμμεσες αιχμές του τύπου “ξεκίνησαν (συμπτωματικά;) επί των ημερών του”.
Αλλά και περαιτέρω, αφού το λάβατε και το δημοσιεύσατε, οφείλετε να το παρουσιάσετε με τρόπο αντικειμενικό, μεταφέροντας την είδηση κατά τρόπο αμερόληπτο. Δυστυχώς ούτε αυτό πράξατε, αφού εμμέσως αφήνετε αιχμές σε βάρος του Δημάρχου Ωραιοκάστρου, χωρίς καν να διαβάσετε – πόσο μάλλον να παραθέστε – το σχετικό απόσπασμα του πορίσματος, όπου ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου δεν είναι υπόλογος, αλλά ο αρμόδιος να διερευνήσει περαιτέρω τη συγκεκριμένη υπόθεση. Δεν είναι ελεγχόμενος από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, αλλά ο ελέγχων, κατά προτροπή της Αρχής, να ζητήσει την πειθαρχική έρευνα και δίωξη κάθε εμπλεκομένου υπαλλήλου. Ο ίδιος ουδεμία αρμοδιότητα ή εξουσία από τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις έχει στο υπό διερεύνηση ζήτημα. Δεν συμμετέχει στη διαδικασία, δεν υπογράφει κανένα έγγραφο, δεν έχει καμία εξουσιοδότηση ούτε παρέμβαση επί αυτής. Από το 2018 έχουν – νομοθετικά – αφαιρεθεί από τους Δημάρχους οι σχετικές αρμοδιότητες, οι οποίες ασκούνται από άλλα όργανα του Δήμου.
Το επίμαχο λοιπόν “ρεπορτάζ” κατά τρόπο που δημοσιεύτηκε αφήνει απαράδεκτες και ανυπόστατες αιχμές σε βάρος του Δημάρχου, πράγμα ψευδές και συκοφαντικό που επ’ ουδενί δεν ισχύει.
“Θεωρούμε τελείως άστοχη και παντελώς αδικαιολόγητη την επίθεση του δημάρχου κ. Παντελή Τσακίρη προς την εφημερίδα και προς τον δημοσιογράφο οι οποίοι απλώς έκαναν τη δουλειά τους.”
Η ευθύβολη και χωρίς περιστροφές απάντησή μας δεν είναι επίθεση στη εφημερίδα σας, ούτε στον δημοσιογράφο προσωπικά. Είναι η τεκμηριωμένη και ξεκάθαρη θέση μας, η βασίζεται στην αλήθεια, και όταν αυτή τεχνηέντως αποκρύβεται ή παραποιείται, πρέπει και να αποκαθίσταται. Διότι, το δημοσίευμά σας εμμένει τεχνηέντως ακριβώς στο γεγονός ότι κάποιοι δεν έκαναν τη “δουλειά τους”, γεγονός ψευδές και ανυπόστατο, καθώς ένα ολοκληρωμένο ρεπορτάζ θα συμπεριλάμβανε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς και τη δική τους άποψη για όσα το ρεπορτάζ αυτό λέει, πόσω μάλλον όταν καταλογίζονται άστοχα πολιτικές ευθύνες. Τι ρεπορτάζ είναι λοιπόν αυτό που κατηγορεί έναν δήμαρχο, αλλά που δεν ρωτάει τον ίδιο αυτόν δήμαρχο για του λόγου το αληθές; Ουδέποτε η διοίκηση, στελέχη της και φυσικά ο ίδιος ο δήμαρχος δεν ερωτήθηκαν από την εφημερίδα σας για το εν λόγω θέμα. Ενδιαφερθήκατε να μάθετε τι γίνεται πραγματικά και δεν μας βρήκατε; Μας πήρατε τηλέφωνο και δεν το σηκώσαμε; “Μηδενί δίκην δικάσεις, πριν αμφοίν μύθον ακούσεις”, όπως έλεγε και ο αρχαίος Έλληνας ποιητής Φωκυλίδης ο Μιλήσιος.
Είναι, δε, διπλά απαράδεκτη η μομφή που διατυπώνει ο κ. Τσακίρης ότι η εφημερίδα μας και ο δημοσιογράφος είναι [πιστοί στο καθήκον τους να διαβάλουν εμένα προσωπικά και τη Δημοτική
Αρχή… ], πόσο μάλλον όταν το επίμαχο ρεπορτάζ είναι ουσιαστικά το πρώτο που αφορούσε τον συγκεκριμένο δήμο.
Μάλλον ξεχνάτε τι γράφετε, αλλά εμείς όχι. Δεν είναι αυτή η πρώτη φορά που στην εφημερίδα σας αναφέρεστε στο πρόσωπο του δημάρχου με αντίστοιχο ύφος προσωπικών αιχμών, όπως σχετικά πρόσφατα, σε παραπολιτικό άρθρο με τίτλο “Προεκλογικοί καβγάδες στο Ωραιόκαστρο”.
Ποια είναι τώρα η ουσία του θέματος:
1. Την ενταλματοποίηση κάνει το λογιστήριο του Δήμου και η εκκαθάριση γίνεται από τον Προϊστάμενο Οικονομικών Υπηρεσιών (ΠΟΥ) και τον ταμία. Από το 2018, ο δήμαρχος εκ του νόμου δεν έχει καμία συμμετοχή και υποχρέωση ενημέρωσης για τα εκατοντάδες εντάλματα που υπογράφονται και τα οποία διαχειρίζονται, σύμφωνα με τον νόμο, οι αρμόδιοι υπάλληλοι. Συνεπώς, δεν εκκαθαρίζει καμία δαπάνη ο δήμαρχος. Γι’ αυτό, άλλωστε, αναζητούνται ευθύνες από συγκεκριμένους υπηρεσιακούς παράγοντες και ΟΧΙ από τον δήμαρχο.
2. Μόλις ο δήμαρχος ενημερώθηκε σχετικά με την υπόθεση, αντικατέστησε την ΠΟΥ και έδωσε σαφείς εντολές η διαδικασία να γίνει, όπως προβλέπεται από τον νόμο. Επιπρόσθετα, κίνησε τη διαδικασία αναζήτησης και απόδοσης ευθυνών. 3. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω δύο σημείων, δεν αναφέρετε ξεκάθαρα ποια θεωρείτε ότι είναι η ευθύνη του δημάρχου πέραν των όσων ήδη νόμιμα μπορούσε να πράξει και τα οποία δεν αναφέρετε, όπως θα οφείλατε, στο ρεπορτάζ σας.
Ο δήμαρχος ουδέποτε “συκοφάντησε”, όπως άστοχα, γράφτηκε, όμως τίθενται εύλογα θέματα δεοντολογίας που δεν συνάδουν με το κύρος μιας ιστορικής εφημερίδας, όπως είναι η “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”. Σεβόμαστε την πορεία και την ιστορία της “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ” και για αυτό και απαντήσαμε άμεσα, ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια, θεωρώντας ότι υπάρχει πλάνη ή εσφαλμένη πληροφόρησή σας. Δυστυχώς, η εμμονή και το ύφος της απάντησής σας, μας λυπεί βαθύτατα, αλλά να ξεκαθαρίσουμε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορούμε να μένουμε με το στόμα κλειστό.
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.