Είμαι έτοιμος να γίνω κηδεμόνας σκύλου; Ένας πιστοποιημένος εκπαιδευτής μας απαντά

Είμαι έτοιμος να γίνω κηδεμόνας σκύλου;
Ένας πιστοποιημένος εκπαιδευτής μας απαντά

“Σκέφτομαι να πάρω σκύλο ,γιατί έχω μεγάλη αγάπη στα σκυλιά.
Γιατί λατρεύω να παίζω με τα κουταβάκια.”

Επαρκούν αυτά για να πάρουμε την απόφαση να γίνουμε κηδεμόνες σκύλου;

Σίγουρα η απάντηση δεν κρύβεται πίσω απο μια απλή πρόταση και φυσικά βάση των θέλω μας.

Μια σειρά προβληματισμών και την εικόνα της μελλοντικής ζωής μας με έναν σκύλο μας παρουσιάζει  ο πιστοποιημένος απο την ΠΑ.Σ.ΕΚ.Σ εκπαιδευτής κ. Παναγιώτης Κωσταβέλης της σύγχρονης ακαδημίας εκπαίδευσης σκύλων Dog Academy Training Center  ώστε να λάβουμε την σωστή απόφαση:

Η απόφαση να πάρει κάποιος ένα σκύλο για πρώτη φορά είναι μεγάλη και σημαντική. Την κάνει τόσο σημαντική η ευθύνη μιας ψυχής η οποία βασίζεται σε μας εξ ολοκλήρου για την επιβίωση και την ευζωία της! Οπότε ας αναλογιστούμε τα παρακάτω:

Η απόφαση της απόκτησης ενός σκύλου είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να το πάρει κανείς ελαφρά τη καρδία. Δεν είναι μια απόφαση που πρέπει να παίρνει κανείς παρορμητικά γιατί απλά είδε ένα κουτάβι γλυκούτσικο στο δρόμο ή σε κάποιο site ή εκτροφείο.
Για να πετύχουμε λοιπόν την καλύτερη δυνατή σχέση με το νέο μέλος της οικογένειας μας θα πρέπει να αναρωτηθούμε κάποια πολύ σοβαρά θέματα έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι οτι είμαστε κατάλληλοι για σκύλο-γονείς!

Είσαι σίγουρος πως θέλεις σκύλο;
Ξέρεις πως ο σκύλος δεν είναι ένα λούτρινο αρκουδάκι που μπορείς να το στολίσεις κάπου και απλά να το χαζεύεις και να το αγκαλιάζεις όποτε θέλεις;
Το να σου ανήκει ένας σκύλος δεν είναι μόνο χαρά και διασκέδαση. Είναι κοστοβόρο, απαιτεί πολύ από την ενέργεια σου και την υπομονή σου και φυσικά από τον χώρο σου.
Πρέπει πραγματικά να σκεφτείς «μπορώ να το κάνω; Μπορώ να δεσμευτώ στις ανάγκες που θα έχει ο τετράποδος φίλος μου;».
Ίσως μάλιστα να πιστεύεις πως ‘ναι μπορώ να τα κάνω όλα αυτά γιατί πολύ απλά τα σκυλιά τα λατρεύω’! Απολαμβάνω να παίζω μαζί τους, να ξοδεύω κάποιο χρόνο από τον χρόνο μου. Εδώ όμως είναι το θέμα…δεν είναι απλά κάποιο χρόνο από τον χρόνο σου.
Είναι μεγάλο κομμάτι από τον χρόνο σου.
Χρόνο για την εκτόνωση του, χρόνο για την ιατρική του φροντίδα, χρόνο για τον καλλωπισμό του, χρόνο για την εκπαίδευση του, με λίγα λόγια χρόνο.
Γίνεσαι γονιός είτε το θέλεις είτε όχι.
Σκέψου συνδυαστικά. Αν είχες παιδί δεν θα φρόντισες να του παρέχεις όλα τα παραπάνω; Θα το άφηνες απλά γιατί πια δεν εξυπηρετεί τους χρόνους σου; ΟΧΙ.

Πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πως το γλυκούτσικο αυτό πλασματάκι που συνάντησες στο δρόμο ή στο pet shop θα μεγαλώσει και θα έχει απαιτήσεις.
Και πριν μεγαλώσει και έχει απαιτήσεις θα είναι μικρό και θα θέλει να ανακαλύψει τον κόσμο και οι σκύλοι ανακαλύπτουν τον κόσμο με το στόμα…..δεν χρειάζεται να επεκταθώ ο νόων νοητό.

Έκανες την έρευνα σου;
Θέλεις κουτάβι ή ενήλικο σκυλάκι;
Ξέρεις τι προϋποθέτει η κάθε απόφαση;
Ναι τα κουταβάκια είναι υπέροχα, γλυκά, το περπάτημά τους είναι τόσο χαριτωμένο και τα μουτράκια τους άλλο τόσο. Αλλά θέλουν και πολύ φροντίδα. Από τα εμβόλια ως και το συμμάζεμα των ‘ατυχημάτων’ μέσα στο σπίτι.
Σκέψου επίσης ότι όλα τα κουτάβια δεν είναι το ίδιο ενεργητικά. Ένα τζακ ράσελ για παράδειγμα είναι από τις φυλές που απαιτούν πολύ δουλειά από τον σκυλογονέα τους μιας και η ενέργεια ξεχειλίζει από μέσα τους.
Από την άλλη έχουμε τα ενήλικα σκυλιά. Δεν απαιτούν τόσο χρόνο όσο τα κουτάβια. Βέβαια έχεις να διαχειριστείς τον χαρακτήρα που έχει διαμορφώσει ο σκύλος μέχρι την στιγμή που τον πήρες στα χέρια σου και είτε μπορεί να σου τύχει ένας άγγελος πρόθυμος και συνεργάσιμος, είτε ένας σκύλος με φοβίες – ιδιαίτερα εάν μιλάμε για αδεσποτάκι- που φοβίες μπορεί να είναι ένα κάρο πράγματα που δεν είναι του παρόντος να συζητηθούν. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, ο σκύλος θα χρειαστεί βοήθεια να ‘ξεχάσει’ αυτά που ήξερε και να μάθει αυτά που εσύ θέλεις.

Εν τέλη έχεις άλλο ένα πράγμα να σκεφτείς κάνοντας την έρευνα σου, η φυλή του σκύλου σου. Μην διαλέξεις ένα σκύλο μόνο και μόνο επειδή σου αρέσει εξωτερικά. Ψάξε, ενημερώσου και ρώτα τους κατάλληλα καταρτισμένους ανθρώπους για το ποια φυλή θα ταίριαζε στο δικό σου τρόπο ζωής και μετά αποφάσισε αν θέλεις κουτάβι ή ενήλικο σκυλάκι.

Ο ερχομός ενός σκύλου στη ζωή του ανθρώπου είναι μια σοβαρή υπόθεση που απαιτεί ώριμη σκέψη. Ο δεσμός που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ σκύλου και ανθρώπου είναι ένα από τα ομορφότερα πράγματα που μπορεί να ζήσει κάποιος.

Οπότε πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση αναλογίσου «Θα είμαι αρκετά καλός για τον σκύλο μου;» και αν η απάντηση είναι ναι τότε προχώρα και ετοιμάσου να ζήσεις κάτι το μοναδικό.

 

Ποιοι κίνδυνοι απειλούν το κατοικίδιο μας στο σπίτι – Δυο ειδικοί μας απαντούν

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.