Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Εύβοια 6 νεκροί ,βίντεο

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Εύβοια 6 νεκροί

Άλλη μια γυναίκα νεκρή, μια 38χρονη άφησε πίσω της η φονική πλημμύρα που «έπνιξε» τα Πολιτικά, τα Ψαχνά, την Καστέλα, το Μπούρτζι και το Λευκαντί στην Εύβοια από τις 23:00 το βράδυ του Σαββάτου έως τις 7 το πρωί της Κυριακής. Ο συνολικός απολογισμός φθάνει πλέον τους 6 νεκρούς: η 38χρονη που αγνοούταν εντοπίστηκε νεκρή στο Μπούρτζι, όπως και ένας άνδρας και μια γυναίκα, 74 και 73 ετών αντίστοιχα. Άλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα Πολιτικά, ένα βρέφος οκτώ μηνών που το παρέσυραν τα ορμητικά νερά μέσα από τα χέρια της μητέρας του, και δύο ηλικιωμένοι, ένας 85χρονος και μία 86χρονη, που εντοπίστηκαν νεκροί στα πλημμυρισμένα σπίτια τους.

Σώα εντοπίστηκε το απόγευμα στο Μπούρτζι μια 78χρονη, η οποία διασώθηκε με ελικόπτερο. Παρασύρθηκε από το ρεύμα του νερού καθώς προσπαθούσε να απομακρυνθεί από το σπίτι της, αλλά οι διασώστες την εντόπισαν προς την θάλασσα και την απομάκρυναν με ελικόπτερο. Αγνοείται ακόμα ένας άνδρας που ήταν μαζί της και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά

Πυροσβεστική και ΕΜΑΚ βρίσκονται στην περιοχή για την διάσωση εγκλωβισμένων ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος πραγματοποίησε αυτοψία έκανε λόγο για υπεράνθρωπο αγώνα που δόθηκε υπό δύσκολες συνθήκες.

«Είναι μια δύσκολη μέρα σήμερα, η οποία προέρχεται από μια δύσκολη νύχτα. Ο κρατικός μηχανισμός έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η Περιφέρεια, οι δήμοι, η Πολιτική Προστασία, όλος ο μηχανισμός έδωσε έναν υπεράνθρωπο αγώνα κάτω από δύσκολες συνθήκες. Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες. Η τελευταία μέτρηση που έχουμε επιβεβαιωμένη είναι πάνω από 350 μέσα σε 6 ώρες. Σήμερα σώθηκαν πολλές ζωές, πολλοί απεγκλωβισμοί. Οι σκέψεις μας είναι στους ανθρώπους που δεν τα κατάφεραν» είπε ο κ. Χαρδαλιάς

Σούπερ πούμα συμμετείχε στις διασώσεις απεγκλωβίζοντας ανθρώπους που κατέφυγαν στις ταράτσες των πλημμυρισμένων σπιτιών τους. Διασώσεις γίνονται ακόμη και με σκαπτικά μηχανήματα ενώ ένα μωρό σώθηκε την τελευταία στιγμή από άνδρες της πυροσβεστικής.

Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες. Σπίτια και καλλιέργειες καταστράφηκαν, αυτοκίνητα καρφώθηκαν στα δέντρα και άλλα παρασύρθηκαν χιλιόμετρα μακριά. Μπουλντόζες προσπαθούν να απομακρύνουν τα φερτά υλικά για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα σπίτια τους.

Κάτοικοι καταγγέλλουν τις αρχές «Δεν έκαναν τίποτα, η μια δημοτική αρχή τα ρίχνει στην άλλη. Τελικά έτσι παραμείναμε και πνιγόμαστε κάθε φορά» λέει μια γυναίκα στην κάμερα της ΕΡΤ.

Για βιβλική καταστροφή έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειαρχης Ευβοίας. «Δεν έχει ξανασυμβεί μέσα σε τόσες λίγες ώρες να πέσει τόσο νερό. Το φαινόμενο χτύπησε το Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων και το Δήμο Χαλκιδέων. Δεν υπερχείλισε απλά ο ποταμός αλλά κατέβηκαν από ρέματα τεράστιες ποσότητες υδάτων».
Η πυροσβεστική δέχθηκε 550 κλήσεις για βοήθεια και πραγματοποίησε 47 διασώσεις από σπίτια και αυτοκίνητα και 8 από αέρος. Συνολικά επιχειρούν 83 πυροσβέστες με τρεις σωστικές λέμβους και δύο ελικόπτερα ενώ τις προσπάθειες συνέδραμε και το λιμενικό με ένα πλωτό και ένα ελικόπτερο. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε αρκετές επαρχιακές οδούς. Τις προσπάθειες από το κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής συντόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Χαλκιδέων και ο δήμος Διρφύων Μεσσαπίων που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα, κυρίως στις περιοχές Ψαχνά, Βασιλικά, Πολιτικά, Σταυρό, Κοντοδεσπότι, Λευκαντί και Μπούρτζι, με την καταστροφή να είναι ανυπολόγιστη.
Τις δυνάμεις της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας συνδράμουν τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τα μηχανήματα που διαθέτουν οι δήμοι και η Περιφέρεια. Σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα έχει τεθεί το ΕΚΑΒ Ευβοίας και έχει ενισχυθεί προληπτικά με ασθενοφόρα από τη Θήβα και την Αθήνα.

Ο δήμος Χαλκιδεων έχει ενεργοποιήσει τέσσερις τηλεφωνικούς αριθμούς: Οι πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη μπορούν να καλούν στα:
• 6973817069
• 6977401544
• 6977656962
• 6937375275

ΕΡΤ

ΣΚΑΙ

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.