Ενσυνειδητότητα – Τι είναι – Πως λειτουργεί – Τα οφέλη της για σένα

Ενσυνειδητότητα – Τι είναι – Πως λειτουργεί – Τα οφέλη της για σένα

Η ενσυνειδητότητα (mindfulness) είναι η πρακτική της σκόπιμης εστίασης της προσοχής σας στην παρούσα στιγμή, και η αποδοχή σε όσα συμβαίνουν γύρω σας χωρίς κριτική. Ζούμε σε ένα κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται και εξελίσσεται. Και εμείς έχουμε συνηθίσει να τρέχουμε για να τα προλάβουμε όλα. Κάνουμε πρόγραμμα για τις καθημερινές μας υποχρεώσεις και σχεδιάζουμε τα σαββατοκύριακα. Όμως προσπαθώντας να προλάβουμε όλα όσα έχουμε προγραμματίσει, τελικά χάνουμε την παρούσα στιγμή και δεν κατανοούμε απόλυτα τι κάνουμε και πως νιώθουμε. Παρατηρήσατε αν ξυπνήσατε ξεκούραστοι σήμερα το πρωί ή αν τα δέντρα έχουν ανθίσει στη διαδρομή προς τη δουλειά σας, ή τον ουρανό; Η ενσυνειδητότητα αποτελεί στοιχείο κλειδί για τη μείωση του άγχους και την συνολική μας ευτυχία.

Ποια είναι τα οφέλη της ενσυνειδητότητας;

Η καλλιέργεια της ενσυνειδητότητας έχει τις ρίζες της στο Βουδισμό, αλλά οι περισσότερες θρησκείες περιλαμβάνουν κάποια μορφή προσευχής ή διαλογισμού που βοηθά στην αλλαγή του τρόπου σκέψης, μακριά από τις συνήθεις ανησυχίες προς την εκτίμηση της στιγμής και μια ευρύτερη αντίληψη της ζωής.

Στις μέρες μας η ενσυνειδητότητα (mindfulness) αποτελεί κύρια τεχνική για τη βελτίωση της σωματικής και της ψυχικής μας υγείας καθώς οδηγεί σε θετικές αλλαγές στην υγεία, στη συμπεριφορά και στη στάση ζωής.

Η ενσυνειδητότητα βελτιώνει την ευεξία. Η αύξηση της ενσυνειδητότητας οδηγεί σε συμπεριφορές που συμβάλλουν σε μια πιο ικανοποιητική ζωή. Η ενσυνειδητότητα κάνει δυνατή την απόλαυση των όμορφων πραγμάτων στη ζωή, βοηθά στο να είμαστε δεσμευμένοι σε δραστηριότητες και με τη βοήθεια της καλλιεργούμε τις ικανότητες μας για την αντιμετώπιση των δυσκολιών στη ζωή. Όταν επικεντρωνόμαστε στο “εδώ” και στο “τώρα”, δεν δίνουμε τόση σημασία στις ανησυχίες για το μέλλον ή στα λάθη του παρελθόντος, ασχολούμαστε λιγότερο με τις ανησυχίες για την επιτυχία και την αυτοεκτίμηση και είμαστε καλύτεροι στη δημιουργία βαθιάς σύνδεσης με τους άλλους.

Η ενσυνειδητότητα βελτιώνει τη σωματική υγεία. Αν η ευεξία  αποτελεί κίνητρο, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι η ενσυνειδητότητα βοηθά στη βελτίωση της σωματικής υγείας με πολλούς τρόπους. Η ενσυνειδητότητα βοηθά στην ανακούφιση από το στρες, στη θεραπεία των καρδιακών νοσημάτων, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση του χρόνιου πόνου, στη βελτίωση του ύπνου και στην ανακούφιση από τα προβλήματα του γαστρεντερικού.

Η ενσυνειδητότητα βελτιώνει την ψυχική υγεία. Τα τελευταία χρόνια οι ψυχοθεραπευτές χρησιμοποιούν τεχνικές ενσυνειδητότητας για την θεραπεία πολλών προβλημάτων όπως η κατάθλιψηοι κρίσεις πανικού, οι διατροφικές διαταραχές, οι συγκρούσεις στα ζευγάρια, οι αγχώδεις διαταραχές και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Πώς λειτουργεί η ενσυνειδητότητα;

Η ενσυνειδητότητα λειτουργεί βοηθώντας τους ανθρώπους να αποδεχτούν τις εμπειρίες τους, που περιλαμβάνουν και τα επώδυνα συναισθήματα, αντί να αντιδρούν σε αυτά με αποστροφή και αποφυγή.

Πολλές φορές οι τεχνικές ενσυνειδητότητας συνδυάζονται με την ψυχοθεραπεία, ειδικά τη συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Αυτός ο συνδυασμός βγάζει νόημα, καθώς ο διαλογισμός και η συμπεριφορική ψυχοθεραπεία μοιράζονται κοινούς στόχους, να βοηθούν τους ανθρώπους να δουν από διαφορετική οπτική γωνία τις παράλογες, δυσπροσαρμοστικές και αυτοκαταστροφικές σκέψεις.

Τεχνικές ενσυνειδητότητας

Υπάρχουν περισσότερες από μία τεχνικές ενσυνειδητότητας, αλλά ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος, να επιτευχθεί μια κατάσταση εστιασμένης χαλάρωσης με σκόπιμη προσοχή στις σκέψεις και τις αισθήσεις χωρίς κριτική. Αυτό επιτρέπει στο μυαλό να επικεντρώνεται στην παρούσα στιγμή. Όλες οι τεχνικές ενσυνειδητότητας αποτελούν μια μορφή διαλογισμού.

Διαλογισμός. Καθίστε κάπου ήσυχα και επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας ή σε μια λέξη ή σε ένα “μάντρα” που θα επαναλαμβάνετε σιωπηλά. Επιτρέψτε στις σκέψεις σας να έρθουν και να φύγουν χωρίς κριτική και συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας.

Αισθήσεις του σώματος. Παρατηρήστε τις αισθήσεις του σώματος όπως η φαγούρα ή το μυρμήγκιασμα χωρίς να κρίνετε και αφήστε τα να περάσουν. Παρατηρήστε κάθε τμήμα του σώματός σας από την κορυφή μέχρι τα νύχια.

Αισθήσεις. Παρατηρήστε τους ήχους, τις μυρωδιές, τις εικόνες, τις γεύσεις και την αφή. Μετά δώστε τους όνομα χωρίς να κρίνετε και αφήστε τις να περάσουν.

Συναισθήματα. Επιτρέψτε στα συναισθήματα να είναι παρόντα χωρίς κριτική. Εξασκηθείτε σε μια σταθερή και χαλαρή ονομασία των συναισθημάτων: χαρά, θυμός, απογοήτευση. Αποδεχτείτε την παρουσία των συναισθημάτων σας.

Τιθασεύστε τις παρορμήσεις. Αντιμετωπίστε την λαχτάρα (για ουσίες ή συμπεριφορές) και αφήστε την να περάσει. Παρατηρήστε πως νιώθει το σώμα σας όταν αρχίζετε να λαχταράτε κάτι. Αφήστε αυτή την έντονη επιθυμία να περάσει γνωρίζοντας ότι θα υποχωρήσει.

therapia.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.