Η αξία του εθελοντισμού

Της Ειρήνης Μήτσιου

Υπεύθυνη χορευτικών τμημάτων του Δ. Α. Σ. ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Εθελοντισμός: Μία λέξη που δηλώνει ενέργεια προερχόμενη από τη θετική μας προαίρεση, από το ρήμα ¨ θέλω- εθέλω¨, εκφράζει τη θέληση μας να προσφέρουμε, να βοηθήσουμε.

Στην εποχή μας ο εθελοντισμός έχει προβληθεί πολύ ως κοινωνική δραστηριότητα προσφοράς σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς , και συλλογικότητες, που υποστηρίζουν ότι βοηθούν αφιλοκερδώς τον συνάνθρωπο.

Δυστυχώς όμως σαν ¨εθελοντισμός¨ πολλές φορές πλασάρεται και η εκμετάλλευση της κοινωνικής ευαισθησίας των πολιτών, προκειμένου κάποιοι επιτήδειοι επιχειρηματικοί κύκλοι να χρησιμοποιήσουν την απλήρωτη εργασία και δραστηριοποίηση για να εξυπηρετήσουν δωρεάν τα δική τους συμφέροντα.

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπάρχουν κριτήρια ποιότητας, έλεγχος κινήτρων και διερεύνηση ότι ο ζητούμενος εθελοντισμός σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με τις ευγενείς αρχές της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, και δεν υποκρύπτουν καμουφλαρισμένη εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
image

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.