Η Ενωτική Κίνηση Πολιτών Δρυμού τοποθετείται για την καύση απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΡΥΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ  ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ  ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝ

 

Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΡΥΜΟΥ από την ίδρυσης της, έχει κάνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι αντίθετη σε κάθε έργο και δραστηριότητα της περιοχής μας, που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής όλων μας ή που δεν συνάδει με τη βιωσιμότητα και την  προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, η Ενωτική Κίνηση, ήταν, είναι και θα είναι, κάθετα αντίθετη και στο θέμα της αργιλοληψίας από την περιοχή της Καμάρας Δρυμού.

Τις τελευταίες μέρες όλοι διαβάσαμε ανακοινώσεις διαφόρων παρατάξεων του Δήμου Ωραιοκάστρου αλλά και όμορων Δήμων, σχετικά με την προσπάθεια νέας Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και συγκεκριμένα με την Τροποποίηση της υφιστάμενης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ ΑΕ, για την δυνατότητα καύσης στον κλίβανο της εν λόγω εταιρείας, αποβλήτων, απορριμμάτων, υπολειμμάτων ή και εναλλακτικών καυσίμων.  

Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΡΥΜΟΥ, παρακολουθεί με μεγάλη ευαισθησία και προσοχή το όλο θέμα και τονίζει ότι θεωρεί αδιανόητη την περιβαλλοντική αδειοδότηση καύσης αποβλήτων, απορριμμάτων, υπολειμμάτων ή και εναλλακτικών καυσίμων όχι μόνο από την συγκεκριμένη τσιμεντοβιομηχανία, αλλά γενικότερα από οποιαδήποτε βιομηχανία της περιοχής μας, αγνοώντας τη βούληση των τοπικών κοινωνιών,  και ΔΗΛΩΝΕΙ πως είναι ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΗ σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια, διότι είναι συνεχώς ευαίσθητη σε θέματα προστασίας, αφενός της υγείας των κατοίκων του Δρυμού και της ευρύτερης περιοχής και αφετέρου της προστασίας του περιβάλλοντος.

Επίσης, πιστεύουμε ότι ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ στις 03 Ιουλίου 2019  η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής της περιοχής μας κ. Σωκράτης Φάμελλος) με την Ε.Τ.Ε – Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος, ΔΙΟΤΙ, η συμφωνία αυτή ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ) στην τσιμεντοβιομηχανία, αλλά και γενικότερα στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για την καύση απορριμμάτων και εναλλακτικών καυσίμων στη χώρα μας.  Αρκετά από τα παραπάνω σχετικά με την εν λόγω συμφωνία αναφέρονται πολύ αναλυτικά και στο πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας VORIA.gr.

Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΡΥΜΟΥ, διερεύνησε ως όφειλε την όλη υπόθεση και ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ που αρκετοί από τους κατοίκους του Δρυμού αλλά και του Ωραιοκάστρου πιστεύουμε ότι δεν τα γνωρίζαμε.

Συγκεκριμένα :

Στις 06/08/2019 εκδόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και αναρτήθηκε στη διαύγεια με ΑΔΑ : ΩΠΖΜ4653Π8-Ψ6Ζ, η ανανέωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του εργοστασίου της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ ΑΕ που βρίσκεται στην περιοχή Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης.

Από τα έχοντας υπόψη της απόφασης αυτής (ΑΕΠΟ) προκύπτουν και αποδεικνύονται τα εξής στοιχεία.

  1. Με το υπ αρίθμ 54 σχετικό (σελίδα 7 της ΑΕΠΟ) στις 12 – 10 – 2018, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, διαβίβασε το σχετικό φάκελο στο περιφερειακό συμβούλιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) «για δημοσιοποίηση στο πλαίσιο ενημέρωσης του κοινού, χωρίς να απαιτείται σχετική διαδικασία διαβούλευσης».
  2. Με το υπ αρίθμ 55 σχετικό (σελίδα 7 της ΑΕΠΟ) στις 24 – 10 – 2018, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, απέστειλε έγγραφο «με θέμα την αποστολή ανακοίνωσης για δημοσίευση φακέλου ανανέωσης» της ΑΕΠΟ.
  3. Με το υπ αρίθμ 56 σχετικό (σελίδα 7 της ΑΕΠΟ) υπήρξε ανακοίνωση στον Τύπο της Θεσσαλονίκης (όπως τεκμαίρεται με τα από 29/10/2018 τιμολόγια και αποκόμματα) η δημοσίευση του φακέλου ανανέωσης.
  4. Επίσης, σύμφωνα με το υπ αρίθμ 27 σχετικό (σελίδα 4 της ΑΕΠΟ) η έκδοση της αναφερόμενης ΑΕΠΟ, βασίστηκε και στην από 03 Ιουλίου 2019 Εθελοντική Συμφωνία Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ του τότε αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλου και της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος (όπως αναφέραμε και παραπάνω).

Από το αποφατικό της απόφασης αυτής (σύμφωνα με τη σελίδα 15) προκύπτει ότι με την εν λόγω ΑΕΠΟ έχουν ήδη εγκριθεί ως καύσιμα.

  1. «Απόβλητα προερχόμενα από τη μηχανική κατεργασία αποβλήτων» με τους αντίστοιχους κωδικούς ΕΚΑ.

 

  1. «Απόβλητα προερχόμενα από την ανακύκλωση οχημάτων στο τέλος κύκλου ζωής» με τους αντίστοιχους κωδικούς ΕΚΑ.΄

 

 

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, είναι πλέον ξεκάθαρα τα εξής :

Υπήρξε δημοσιοποίηση του φακέλου ανανέωσης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων,  ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ του 2018  και η δημοσιοποίηση αυτή ΑΦΟΡΟΥΣΕ και ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ  ΚΑΥΣΗ  ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ.

ΣΥΝΕΠΩΣ  ΘΕΤΟΥΜΕ υπό την κρίση όλων σας ΤΑ ΕΞΗΣ  ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ.

  1. Τι έκανε η τότε διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου ;

 

  1. Τι έκανε η τότε διοίκηση της Τοπικής Κοινότητας Δρυμού ;

 

ΑΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ όλα τα παραπάνω και το γεγονός ότι δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο, ότι θα περνούσε από το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΠΚΜ, η ανανέωση της ΑΕΠΟ στην οποία περιλαμβάνεται και η καύση αποβλήτων, τότε πως θα μας πείσουν ότι ενδιαφέρονταν για το Δήμο Ωραιοκάστρου και την Κοινότητα Δρυμού αντίστοιχα ;

Δικαιούνται οι τοπικοί άρχοντες να μην γνωρίζουν τόσο σημαντικά θέματα που συμβαίνουν στο Δήμο τους και στην Κοινότητα τους ;

Δικαιούνται οι τοπικοί άρχοντες να συμβαίνουν όλα τα παραπάνω κάτω από τη μύτη τους και αυτοί να μην αντιλαμβάνονται τίποτε ;

ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ όλα τα παραπάνω, γιατί δεν ενημέρωσαν τους πολίτες του Δήμου Ωραιοκάστρου και της κοινότητας Δρυμού ;

ΓΙΑΤΙ δεν συγκάλεσαν είτε Δημοτικό Συμβούλιο, είτε Τοπικό Συμβούλιο, ώστε να λάβουν τις σχετικές ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ αποφάσεις από τα παραπάνω όργανα και να στείλουν τις αρνητικές αυτές αποφάσεις τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ;

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ του 2018 και ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΤΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ;

ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΟΤΕ, ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ.

Για τους τότε εκλεγμένους στο Δήμο Ωραιοκάστρου και στην Τοπική Κοινότητα Δρυμού, οι τωρινές φωνές και τα δάκρυα τους είναι μόνο υποκριτικά !!

Σε κάθε περίπτωση, ό,τι ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΤΕ, ας φροντίσουν οι σημερινοί τοπικοί άρχοντες ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΤΩΡΑ.

Άλλωστε, στην υγεία των πολιτών και στην προστασία του περιβάλλοντος δεν χωράνε ούτε εκπτώσεις, ούτε ολιγωρίες !!

 

Τέλος, για όσους υποστηρίζουν και υπερασπίζονται την καύση των υπολειμμάτων (μετά από διαλογή και επεξεργασία τους) στην μορφή του RDF – SFR, υπάρχουν και άλλες, λιγότερο δαπανηρές λύσεις που θα εξοικονομήσουν χρήματα για τον Δήμο και δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Ωραιοκάστρου, θα μπορούσε, βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, να συμμετέχει σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (ΦΟΣΔΑ, κλπ) πιο ενεργά στην ανακύκλωση καθιερώνοντας το πρόγραμμα ανακύκλωσης με τους καφέ κάδους, σύμφωνα με το οποίο θα μπορεί να γίνεται χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων, η οποία είναι υποχρεωτική από την 01/01/2020 σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για υπολείμματα τροφών και κλαδέματα από κήπους, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% των σκουπιδιών και προκαλούν τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στους χώρους υγειονομικής ταφής, ενώ με τη συλλογή και επεξεργασία τους μπορούν να αξιοποιηθούν ως λίπασμα (άλλωστε η πρόσφατη περιβαλλοντική νομοθεσία προβλέπει γενναία κίνητρα για δήμους που κάνουν ανακύκλωση).

Δυστυχώς όμως και στον τομέα της ανακύκλωσης, ο Δήμος μας υστερεί πάρα πολύ συγκριτικά με άλλους Δήμους της χώρας μας, λόγω αδράνειας των προηγούμενων Δημοτικών και Τοπικών αρχών, παρότι το θέμα της ανακύκλωσης δεν είναι μόνο του Δήμου αλλά της πολιτείας γενικότερα όπως και τον αρμοδίων φορέων (ΦΟΣΔΑ, κλπ).

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ, H ΤΩΡΙΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΣΥΝΕΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ.

Μπορούν λοιπόν να γίνουν όλα όσα απαιτούνται και να ενταχθούν τα σχετικά έργα σε νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά αυτό είναι κάτι διαφορετικό σε σχέση με την καύση αποβλήτων, που είναι τώρα και το κρίσιμο αλλά και το επίκαιρο ζήτημα τόσο του Δήμου μας, όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Αγαπητοί συμπολίτες μας, η Ενωτική Κίνηση Πολιτών Δρυμού, παραμένει στην υπηρεσία των πολιτών και δεσμεύεται ότι και σε αυτό το θέμα θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνει, ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΔΡΥΜΟΥ.

Για την Ενωτική Κίνηση Πολιτών Δρυμού

Ο Πρόεδρος

 

Βασίλειος Ε. Μόσχος

Διπλ. Χημικός Μηχανικός ΑΠΘ  –  EHSADGSA (ADR & RID)

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.