Η Λαϊκή Συσπείρωση Ωραιοκάστρου για την κρατική επιχορήγηση των 280.630 ευρώ στο δήμο Ωραιοκάστρου

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ωραιοκάστρου για την κρατική επιχορήγηση των 280.630 ευρώ στο δήμο Ωραιοκάστρου

Στις αρχές Σεπτέμβρη η Δημοτική Αρχή Ωραιοκάστρου, πραγματοποιώντας μία μεθόδευση που είχε χαράξει πολλούς μήνες πριν, έκλεισε το ΚΔΑΠ Παλαιοκάστρου και δύο Παιδικούς Σταθμούς σε Δρυμό και Μελισσοχώρι. Χωρίς να λάβει υπόψη την απειλή του δεύτερου κύματος της πανδημίας και τις αναγκαιότητες που αυτή επέβαλε.

Στις 11-11-2020, μετά από πιέσεις δήμων και συνδικαλιστικών οργανώσεων και λόγω της έκτακτης κατάστασης, με αρκετή καθυστέρηση, ανακοινώθηκαν κρατικές επιχορηγήσεις 15.076.880σε 134 Δήμους, μόνο για τα ΚΔΑΠ. Ο Δήμος μας παίρνει 280.630 ευρώ, περισσότερα από άλλους δήμους της περιοχής όπως ο Δήμος Δέλτα με 90.440, ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου με 90.440, ο Δήμος Λαγκαδά και ο Δήμος Παύλου Μελά με 61.180 ευρώ κλπ. Το ποσό αυτό υπερεπαρκεί για την κανονική επαναλειτουργία του ΚΔΑΠ Παλαιοκάστρου. Συνεπώς επαρκεί και για την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων.

Η κρατική κάλυψη αποδυναμώνει και τα επιχειρήματα της Αντιδημαρχίας Οικονομικών που στη βάση της αντικοινωνικής θεωρίας κόστους – απόδοσης, μιλούσε για υπερβολική επιβάρυνση του Δήμου. Ειδικά στην περίπτωσή μας πρόκειται για περιφερειακούς Παιδικούς Σταθμούς και εργαζόμενους που άδικα απολύθηκαν. Η διατήρησή τους και για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης των περιοχών, θα έχει αμελητέα έξοδα συγκρινόμενα με τις μπίζνες της δημοτικής αρχής. Η ίδια η δημοτική αρχή επαίρεται για τα ματωμένα πλεονάσματα των υπερβολικών τελών και φόρων της. Εξάλλου η αντιπολίτευση πρότεινε την κάλυψη με ελάττωση των δαπανών στις απευθείας αναθέσεις σε προμηθευτές κυρίως των δημοτικών επιχειρήσεων, την αναπροσαρμογή απρόσφορων μελετών από ιδιωτικά γραφεία, τη μείωση των δαπανών για ειδικούς συμβούλους του δημάρχου κλπ.

Επί πλέον για τους Παιδικούς Σταθμούς, η δημοτική αρχή θα μπορούσε να λύσει από την αρχή το ζήτημα, εφόσον φρόντιζε και για τη μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών, με τη δημιουργία ολιγομελών τμημάτων και για την πρόσληψη επιπλέον βοηθητικού προσωπικού. Αυτά σήμερα είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία λόγω της υγειονομικής και της γενικής κρίσης που περνάμε, οι οποίες από ότι φαίνεται θα έχουν χρονικό βάθος. Για τον λόγο αυτό, το 2021 δεν θα πρέπει να μας βρει με μειωμένες τις δημοτικές κοινωνικές υποδομές.

Ποτέ δεν είναι αργά …..

Θεμελής Αγγελος

Δημοτικός Σύμβουλος

ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Ποιοι 134 Δήμοι επιχορηγούνται με 15 εκατομ. από τον “Φιλόδημο ΙΙ” για τα ΚΔΑΠ – Λίστα με όλους τους δήμου της χώρας

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.