Η χωματερή που έγινε λίμνη μέσα απο τον φακό του Μιχάλη Μαγνήσαλη

Η χωματερή που έγινε λίμνη μέσα απο τον φακό του Μιχάλη Μαγνήσαλη

Περισσότερο απο ποτέ έχουμε ανάγκη να ταξιδέψουμε νοερά σε όμορφα μέρη που μας γαληνεύουν.

Ο Μιχάλης Μαγνήσαλης με την μοναδική του ικανότητα να “φυλακίζει” την ομορφιά μας παρουσιάζει την υπέροχη λίμνη του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης που απέχει μόλις 15΄απο το κέντρο της πόλης!

 

Δυτικά της Θεσσαλονίκης, πολλοί είναι αυτοί που γνωρίζουν το Ωραιόκαστρο, λίγοι όμως έχουν ακούσει ότι δίπλα ακριβώς από την κατοικημένη περιοχή, υπάρχει ένας μικρός θησαυρός. Η λίμνη του Ωραιοκάστρου , δεν ήταν πάντα λίμνη.

Μέχρι και πριν από δύο δεκαετίες, αυτή η έκταση των περίπου 60 στρεμάτων, ήταν….σκουπιδότοπος. Δεν υπήρχε κανένα σημάδι ζωής, εκτός από ένα μικρό ρυάκι, που έρεε δειλά μέσα στην κοιλάδα. Το 1998 με απόφαση της τότε δημοτικής αρχής, ξεκίνησε η ανάπλαση του χώρου. Δύο χρόνια αργότερα, το τοπίο είχε μεταμορφωθεί.

Τα μπάζα και τα σκουπίδια απομακρύνθηκαν. Η στάθμη του νερού ανέβηκε με τη βοήθεια του φράγματος και με την φύτευση χιλιάδων δέντρων και φυτών, άρχισε η ανάπτυξη της χλωρίδας. Πάπιες, χήνες, βάτραχοι και διάφορα είδη ψαριών και πουλιών, έγιναν μόνιμοι κάτοικοι του μικρού οικοσυστήματος.

Αρχές Μαρτίου ξεκινάμε κι εμείς να εξερευνήσουμε την περιοχή. Αποφασίζουμε να παρατήσουμε το αυτοκίνητο σε κεντρικό σημείο του Ωραιοκάστρου και να προχωρήσουμε με τα πόδια. Κατευθυνόμαστε ανατολικά, ακολουθώντας την ασφάλτινη διαδρομή, στρίβουμε αφήνοντας αριστερά μας το παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου και κατηφορίζουμε προς το σημείο «Καλόγερος». Μετά από είκοσι λεπτά χαλαρής πεζοπορίας, λίγο πριν την τελευταία στροφή, εγκαταλείπουμε την πανοραμική θέα της πόλης της Θεσσαλονίκης, για να βρεθούμε σε ένα περιβάλλον, που δίνει την αίσθηση, ότι βρισκόμαστε κάπου πολύ μακριά. Είναι αρχή της άνοιξης και οι κορμοράνοι δεν έχουν έρθει ακόμα, όμως το τραγούδι των βατράχων έχει ήδη ξεκινήσει.

Οι πρόσφατες δυνατές βροχές, έχουν ανεβάσει τη στάθμη του νερού, σε σημείο που πλατσουρίζουμε για να περπατήσουμε στις όχθες. Περιπλανιόμαστε για αρκετή ώρα στα γύρω μονοπάτια, που προσφέρουν μια διαφορετική θέα της λίμνης από ψηλά. Ο ήχος από τις πρώτες μουδιασμένες πτήσεις των εντόμων και οι πρώτες μυρωδιές, μαρτυρούν ότι φύση ετοιμάζεται να ξυπνήσει από τον χειμωνιάτικο ύπνο της. Ολοκληρώνουμε τη σύντομη απόδρασή μας, κάνοντας μια σύντομη στάση στο πάρκο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τη λίμνη για ανασυγκρότηση, πριν ξεκινήσουμε για τον δρόμο της επιστροφής.

Η λίμνη του Ωραιοκάστρου αποτελεί μια όαση δροσιάς τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και ευκαιρία για σύντομες αποδράσεις κατά τη διάρκεια ολόκληρου του χρόνου. Όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά για όλους, αφού βρίσκεται μόλις 14 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αποτελεί μια ζωντανή απόδειξη ανταμοιβής του άνθρώπου από την φύση, όταν αυτός τη σέβεται και την προστατεύει.

Βιογραφικό:
Ο Μιχάλης Μαγνήσαλης, είναι φωτογράφος και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε το 1966 στην πόλη της Καβάλας, μεγάλωσε όμως στην Αθήνα. Είναι Πτυχιούχος Εκπαιδευτικός Τεχνικής & Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ενώ σπούδασε φωτογραφία και σκηνοθεσία στο Μόναχο της Γερμανίας. Εργάστηκε για δύο δεκαετίες στη φωτογραφική βιομηχανία,  όπου απέκτησε μεγάλη εμπειρία, στον χώρο της αναλογικής και της ψηφιακής φωτογραφίας. Έχει εργαστεί, σε πολλά φωτογραφικά project στον χώρο της θεατρικής σκηνής και της διαφήμισης, όπως επίσης και σαν καθηγητής φωτογραφίας. Τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται στη φωτογραφία φύσης, άγριας ζωής, στη φωτογραφία δρόμου και στην καταγραφή του ελληνικού πολιτισμού και παράδοσης. Οι κινηματογραφικές του αναζητήσεις, περιστρέφονται γύρω από τις ταινίες   με επίκεντρο τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και την δημιουργία ντοκυμαντέρ, κυρίως ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Έργα του έχουν συμμετάσχει σε εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 1998 ζει μόνιμα στην Θεσσαλονίκη, ενώ δραστηριοποιείται επαγγελματικά σε πανελλήνιο και σε διεθνές επίπεδο,παρέχοντας εκπαίδευση σε νέους φωτογράφους. Είναι ιδρυτής του εξερευνητικού ιστότοπου “ΓΑΙΑ Storiesκαι συντονιστής της ομώνυμης παγκόσμιας κοινότητας.

Είδαμε το παρελθόν,το παρόν και οραματιστήκαμε το μέλλον της Λίμνη Ωραιοκάστρου,βίντεο

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.