Θεσσαλονίκη: Διαβατά,ώρα μηδέν – Τα σοβαρά προβλήματα βίας στην περιοχή

Διαβατά,ώρα μηδέν

Από την οικονομική αρθρογραφία στα τοπικά προβλήματα της κοινωνίας. Και τι εννοώ μ’ αυτό;

Σήμερα ξέφυγα από τις συνήθειες μου, να αρθρογραφώ για την οικονομική και φορολογική επικαιρότητα. Άλλωστε, για να το κάνω αυτό πρέπει να έχω καθαρό μυαλό και ξένοιαστο. Τα προβλήματα του τόπου μου και των κατοίκων του, πλέον δεν είναι τα συνηθισμένα. Πριν λίγα χρόνια, όταν ξεκίνησε το μεταναστευτικό, με την ασύμμετρη εισβολή παράτυπων μεταναστών και λίγων προσφύγων, ο τότε δήμαρχος δέχτηκε την προσωρινή εγκατάσταση του hotspot στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, χωρίς την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων της περιοχής. Εδώ και αρκετό καιρό, με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών αυξάνονται συγχρόνως και τα προβλήματα. Ειδικά το τελευταίο δίμηνο παρακολουθώ στον ηλεκτρονικό τύπο καταγγελίες για αύξηση των περιστατικών κλοπών και εγκληματικών ενεργειών. Εκμεταλλευόμενος την δυνατότητα που έχω να εκφραστώ δημοσίως, θα ήθελα να μεταφέρω τα προβλήματα των συμπολιτών μου και να προτείνω κάποιες λύσεις κοινής λογικής.

Η περιοχή της Ιωνίας εδώ και αρκετά χρόνια στερείται της ύπαρξης αστυνομικού τμήματος. Ακόμη και μετά την εγκατάσταση της δομής φιλοξενίας των προσφύγων, η αστυνομική φύλαξη της περιοχής είναι ανεπαρκής. Υπάρχουν καθημερινά καταγγελίες από πολίτες που είναι θύματα κλοπής και ξυλοδαρμού, όπως και αγρότες που δηλώνουν απώλεια εργαλείων και της παραγωγής τους. Τα μεταφορικά μέσα δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας καθώς τα δρομολόγια έχουν σχεδιαστεί για την εξυπηρέτηση μικρότερου πληθυσμού και η αύξηση τους είναι αδύνατη λόγω των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ΟΑΣΘ. Η καθαριότητα στην περιοχή πέριξ του κέντρου φιλοξενίας, στη διαδρομή της παλαιάς Π.Ε.Ο. Κιλκισιού και συγκεκριμένων τοποθεσιών όπως η στάση «Εκκλησάκι» δεν είναι ικανοποιητική. Επίσης,  η τοπική οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα από την εικόνα της περιοχής.

Η δυτική Θεσσαλονίκη εδώ και χρόνια θεωρείται υποβαθμισμένη περιοχή κυρίως για την μόλυνση του περιβάλλοντος. Με το πέρας των χρόνων, η εγκληματικότητα χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο το προφίλ της με τελειωτικό χτύπημα το μεταναστευτικό. Απαραίτητο παράγοντας για επενδύσεις είναι η οικονομική και κοινωνική σταθερότητα. Η πρώτη δεν εξαρτάται πλήρως από τις τοπικές κοινωνίες αλλά και από την γενικότερη κατάσταση της χώρας. Αντίθετα, η κοινωνική που επηρεάζεται και από τον παράγοντα της ασφάλειας εξαρτάται από την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Όταν μιλάμε για επενδύσεις δεν εννοούμε απαραίτητα την δημιουργία εργοστασίων και βιοτεχνιών , καθώς επένδυση είναι και ένα καφενείο που προσφέρει υπηρεσίες, εργασία στους κατοίκους, φόρους στο κράτος και «ΦΩΣ» σε μία γειτονιά.

Προτείνω λοιπόν την δημιουργία πολυδύναμου αστυνομικού τμήματος στα Διαβατά, πλησίον της Π.Ε.Ο. Κιλκισιού, όπως για παράδειγμα στο πρώην κέντρο Διόνυσος. Απαραίτητη είναι η αστυνόμευση της περιοχής όλο το 24ωρό, ακόμη και με οχήματα που μπορεί να παραχωρήσει ο δήμος για την ενίσχυση του στόλου στην φύλαξη της περιοχής και την τοποθέτηση καμερών σε σημεία γνωστά για διακίνηση ναρκωτικών και συμπλοκών. Όπως επίσης η περιοχή των εργατικών κατοικιών πρέπει να έχει περισσότερο φωτισμό και επαρκή αστυνόμευση. Το συγκοινωνιακό πρόβλημα μπορεί να λυθεί με την δημιουργία νέας γραμμής με αφετηρία το στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου και τέρμα τον Σταθμό ή μέσω ξεχωριστών λεωφορείων (ΚΤΕΛ), ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση της τοπικής γραμμής και μείωση της ταλαιπωρίας των επιβατών. Τέλος, η καθαριότητα πρέπει να ενισχυθεί καθ’ όλο το διάστημα της λειτουργίας του κέντρου, καθώς αύξηση του πληθυσμού σημαίνει και αύξηση των αναγκών. Προσπάθησα να αφουγκραστώ τα προβλήματα των κατοίκων της Ιωνίας και πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές κατάφερα να τα απεικονίσω. Προτείνω άμεσα την συγκέντρωση των κατοίκων και της τοπικής διοίκησης στο θεατράκι του σχολείου, για εκφράσουμε ο καθένας μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Δεν χάνω το κουράγιο μου!Σ’ αυτόν τον τόπο που οι παππούδες μας ήρθαν πρόσφυγες και δημιούργησαν ζωή από το μηδέν, δεν δικαιούμαστε να απογοητευτούμε. Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα διεκδικήσουμε την ποιότητα ζωής που μας αξίζει.

Μάνος Αντώνης Οικονομικός συντάκτης     Λογιστής-Φοροτεχνικός

 

 

 

Θεσσαλονίκη: Φοβούνται οι κάτοικοι των Διαβατών απο τα κρούσματα βίας στην περιοχή

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.