ΙΣΘ: Μέρα με τη νύχτα απέχουν οι απόψεις των πολιτών για την ιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα του 2019

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Μέρα με τη νύχτα απέχουν οι απόψεις των πολιτών για την ιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα του 2019

«Μέρα με τη νύχτα απέχουν οι απόψεις των πολιτών, από αυτές της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, για την ιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα του 2019» τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας στο πλαίσιο της παρουσίασης της καθιερωμένης έρευνας για την Υγεία -για έβδομη συνεχόμενη χρονιά την ίδια περίοδο- που πραγματοποιεί για λογαριασμό του συλλόγου η εταιρεία δημοσκοπήσεων “to the point”.

Ο κ. Νίτσας επισήμανε ότι σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες «τα δύο τελευταία χρόνια η ποιότητα των υπηρεσιών έχει… χειροτερέψει κατά 65,2% παρά τις επίμονες και συνεχείς διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου ότι έχει… βελτιωθεί!»

Η έρευνα αναδεικνύει κι άλλα στοιχεία, όπως ότι «η υποχρεωτική επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό, μέσω ασφαλιστικού φορέα, θα δυσκολέψει την υπάρχουσα κατάσταση» επισήμανε ο αντιπρόεδρος του Ι.Σ.Θ. Νίκος Μπάτζιος και ότι «ποσοστό 68,4% δεν έχει εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό ενώ ποσοστό 67,6% δεν γνωρίζει τι είναι οι ΤΟΜΥ – Τοπικές Μονάδες Υγείας». Την ίδια ώρα «το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια θεωρεί ότι έχει αυξηθεί κατά 45,6%».

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πολίτες επισκέπτονται κυρίως ιδιωτικά ιατρεία, στη συνέχεια νοσοκομεία και συμβεβλημένους γιατρούς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. , ιδιωτικά νοσοκομεία και τέλος τις ΠΕΔΥ.

Ο πρόεδρος του Ι.Σ.Θ. Νίκος Νίτσας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός (ο οποίος συμβουλεύει την επόμενη κυβέρνηση για θέματα της αρμοδιότητας του) τόνισε ότι «η νυν ηγεσία ζητά από τους… επόμενους όσα δεν έχει πράξει ο ίδιος! Βεβαίως και οι δομές υγείας πρέπει να ενισχύονται με γιατρούς, όμως οι μισθοί πείνας και η γενικότερη απαξιωτική συμπεριφορά των αρμόδιων υπουργών Υγείας της σημερινής κυβέρνησης τους έστειλε… μαζικά στο εξωτερικό! Η απερχόμενη κυβέρνηση σπατάλησε ευρωπαϊκά κονδύλια -δύο χρόνων- για δημιουργία θνησιγενών μονάδων υγείας  (ΤΟΜΥ) ενώ θα μπορούσε μ΄ αυτά τα χρήματα του ΕΣΠΑ να ενισχύσει τις υπάρχουσες δομές, να ανακουφίσει και να γλυτώσει τους πολίτες από περιττή γραφειοκρατία και αναχρονιστικά πισωγυρίσματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.»

Χαρακτηριστικά ο υπουργός είπε ότι «θα συνεχιστεί η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), θα προχωρήσει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού με νέα φιλοσοφία, μέσα από αποκεντρωμένες δημόσιες δομές ή θα βάλλουν «Χ»; Θα συνεχιστεί η ηθικοποίηση του συστήματος υγείας; Αυτά είναι τα κρίσιμα πολιτικά διακυβεύματα…» Απαντώντας ο πρόεδρος του Ι.Σ.Θ. Νίκος Νίτσας τόνισε «Χ έχουν βάλει οι πολίτες στις ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) και στον οικογενειακό γιατρό καθώς το 67,6% δεν γνωρίζει τι είναι οι ΤΟΜΥ και ο οικογενειακός γιατρός και μόνο 4% έχουν επισκεφθεί τις νέες δομές ΠΦΥ του Υπουργείου Υγείας. Περιμένουμε από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, να ενσκήψει στο πρόβλημα της περίθαλψης, αξιοποιώντας τόσο τις προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου όσο και των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, πράγμα που δεν έχει γίνει από τη σημερινή ηγεσία και είναι η αιτία της δυσαρέσκειας των πολιτών που αποτυπώνεται στην έρευνα του Ι.Σ.Θ.»

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.