Κεραμέως: Νέο ωράριο στα σχολεία

Κεραμέως: Νέο ωράριο στα σχολεία

Για το νομοσχέδιο της Παιδείας, την πανεπιστημιακή αστυνομία, τα ολοήμερα σχολεία, τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών αλλά και την σχολική χρονιά 2022-2023 έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην ΕΡΤ και τον Δημήτρη Κοτταρίδη.

Πιο αναλυτικά αναφερόμενη στη σχολική χρονιά που ολοκληρώνεται τόνισε πως «Οι βαθμολογίες ανακοινώθηκαν και μάλιστα πιο νωρίς από το αναμενόμενο. Το ίδιο είναι και στόχος να γίνει με τα αποτελέσματα των βάσεων όπου γίνεται προσπάθεια να ανακοινωθούν και πριν τον 15αυγουστο».

Επιπλέον αναφέρθηκε στον στόχο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής τονίζοντας πως «μετά από τρία χρόνια και μία σειρά από ενέργειες του υπουργείου» έχουν γίνει προσπάθειες ώστε να αλλάξει το τόσο μεγάλο ποσοστό βαθμών κάτω από τη βάση.

«Η λύση του έρχεται από το νηπιαγωγείο, από όλα τα χρόνια της εκπαίδευσης. Γι΄ αυτό πχ επιμείναμε να έχουμε νηπιαγωγείο από τα 4 χρόνια, δίνουμε έμφαση στις δεξιότητες, αλλάζουμε τα βιβλία, βάζουμε την αξιολόγηση» τόνισε και συμπλήρωσε πως «Μια σειρά από πρωτοβουλίες που στοχεύουν στο πως θα αναβαθμίσουμε την ποιότητα της εκπαίδευσης».

Μάλιστα η κ Κεραμέως υπογράμμισε πως «Χαράσσαμε εκπαιδευτική πολιτική χωρίς να έχουμε μετρήσιμα δεδομένα. Πλέον από φέτος εφαρμόζουμε την ελληνική pisa όπου τις κάνουμε; Καταγράφουμε αξιολογούμε ποια είναι η κατάσταση στο εκπαιδευτικό σύστημα, ποια τα περιθώρια βελτίωσης. Πάμε με στοχευμένες ενέργειες να βελτιώσουμε συνολικά το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας».

Για το ωράριο του σχολείου

«Έχουμε ανακοινώσει και βαίνει προς υλοποίηση η επέκταση του ολοήμερου σχολείου από τις 16:00 που είναι σήμερα μέχρι τις 17:30. Αυτό το μέτρο για δύο λόγους. Πρώτα από όλα για να παρέχουμε ποιοτική δημόσια εκπαίδευση στα παιδιά και μέχρι τις 17:30 και δεύτερον είναι σημαντικός τρόπος να άρουμε τα εμπόδια στην πρόσβαση των γονέων στην αγορά εργασίας, δηλαδή να φέρουμε πιο κοντά το σχολικό ωράριο με το ωράριο των εργαζόμενων γονέων» σημείωσε η κ. Κεραμέως σχτικά με το σχολικό ωράριο.

Ενώ συμπλήρωσε πως «η πρόσβαση στο ολοήμερο θα είναι ελεύθερη, δεν θα υπάρχουν προϋποθέσεις για την εγγραφή των μαθητών, το μέτρο είναι προαιρετικό, ο μαθητής θα μπορεί να φύγει πιο μωρίς και γενικά σύμφωνα με τις επιθυμίες των γονέων» και συμπλήρωσε πως «Η επέκταση αυτού του μέτρου θα ισχύσει στο 50% των ολοήμερων σχολείων όλης της χώρας, δηλαδή περίπου 5.000 τμήματα.».

Συνολικά 25.000 νέοι εκπαιδευτικοί 

«Για 12 χρόνια η ελληνική Πολιτεία δεν είχε διορίσει ούτε έναν εκπαιδευτικό» ανέφερε η Νίκη Κερμέως και συμπλήρωσε πως «τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε ήδη διορίσει 16.200 εκπαιδευτικούς και δρομολογούμε μέσα στο καλοκαίρι τον διορισμό ακόμη 8.600 εκπαιδευτικών. Αυτό σημαίνει ότι η σχολική χρονιά, τον Σεπτέμβριο θα μας βρει συνολικά μετά από 2 χρόνια με 25.000 επιπλέον μόνιμους εκπαιδευτικούς».

«Θα είμαστε στην καλύτερη θέση σε σχέση με την ισορροπία του ανθρώπινου δυναμικού» και υπογράμμισε πως «παρά τις αντίξοες συνθήκες, παρά την πανδημία είναι μία συνειδητή επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό γιατί ωραίες οι μεταρρυθμίσεις όμως αν δεν επενδύσεις πρώτα στο ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα».

Νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια

«Ενσωματώνουμε προτάσεις και ο σχεδιασμός είναι να ψηφιστεί εντός Ιουλίου» τόνισε η υπουργός αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια και συμπλήρωσε «Είναι ένα νομοσχέδιο εκτενές γιατί είναι ένα πλήρης νόμος πλαίσιο για τα πανεπιστήμια. Βρήκαμε διατάξεις που υπήρχαν ακόμη και από το 1930, υπήρχαν διατάξεις που μιλούσαν για τον Βασιλιά και ήταν ακόμη σε ισχύ. Προσφέρουμε τώρα ένα πλήρες κωδικοποιημένο νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, να υπάρχει ασφάλεια δικαίου με τον νόμο αυτό να δίνει πάρα πολλές δυνατότητες στα πανεπιστήμια». Όπως:

  • εσωτερικό Erasmus, κινητικότητα των φοιτητών, ανοικτοί ορίζοντες, περισσότερες παραστάσεις
  • διπλά και κοινά πτυχία, διεπιστημονικότητα στα πτυχία
  • ενίσχυση πρακτικής άσκησης, αμειβόμενη πρακτική άσκηση, ασφαλιστική κάλυψη και αναγνώριση ακαδημαϊκών μονάδων ανάλογα με τη διάρκεια

«Το μοναδικό σημείο αυτού του νομοσχεδίου είναι ο Πρύτανης, με ποιον τρόπο θα αναδεικνύεται ο Πρύτανης. Αυτό όμως είναι ένα θέμα που αφορά συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων» πρόσθεσε.

Πανεπιστημιακή αστυνομία

«Ο νόμος που έχει ψηφιστεί έλεγε ρητά ότι πρέπει να προηγηθεί Προεδρικό Διάταγμα. Γιατί τίθενται κάποια ευαίσθητα ζητήματα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας πριν από μερικές εβδομάδες αποφάνθηκε θετικά, είπε ότι η ρύθμιση είναι συνταγματική, είμαστε στη διαδικασία έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος και αμέσως μετά θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι ομάδες προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».

Ενώ υπογράμμισε πως οι ομάδες αυτές θα δρουν με αποτρεπτικό τρόπο, θα αποτρέπουν την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Τέλος η αρμόδια υπουργός ανακοίνωσε πως ο σχεδιασμός για την έναρξη της ερχόμενης σχολικής χρονιάς είναι η 12η Σεπτεμβρίου. 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.