Κινδυνεύουν να “μολυνθούν” οι αθώες παιδικές ψυχές στο Ωραιόκαστρο

Με την τεράστια έκταση που εχει πάρει το θέμα “σχολείο-πρόσφυγες” τις τελευταίες ημέρες στο Ωραιόκαστρο θέλαμε να προσεγγίσουμε το θέμα εστιάζοντας στις ψυχές των παιδιών,των παιδιών του Ωραιοκάστρου και των προσφύγων που φιλοξενούνται σε αυτό,αφού για αυτά έχει δημιουργηθεί το όλο θέμα.
Ετσι απευθυνθήκαμε στους ειδικούς,ειδικούς παιδοψυχολόγους για να μας παρουσιάσουν την ψυχοσύνθεση των παιδιών.
παιδι,βια
Δείτε τι μας απάντησαν:
Τα τελευταία 24ώρα έχει ξεσπάσει ένας διαδικτυακός, κυρίως, «πόλεμος» με επίκεντρο τις αποφάσεις των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Ωραιοκάστρου αναφορικά με τη φιλοξενία/φοίτηση ή μη των παιδιών των προσφύγων στα κτίρια των σχολείων. Τα εκατέρωθεν επιχειρήματα/σχόλια και οι αντεγκλήσεις πολλές, ενώ τα εύκολα συμπεράσματα και οι γενικεύσεις επικρατούν και στις δύο απόψεις. Η ένταση εμφανής με μερικές μόνο εκφράσεις της να είναι βανδαλισμοί κτιρίων, απειλητικές και προσβλητικές δηλώσεις εκατέρωθεν κ.ά. Ποια άποψη θα επικρατήσει και το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα είναι προς το παρόν άγνωστο και στην ουσία αδιάφορο. Ο μόνος σίγουρος «χαμένος» αυτής της υπόθεσης αποτελούν τα παιδιά τόσο τα γηγενή όσο και τα προσφυγόπουλα και μακροπρόθεσμα η ίδια η κοινωνία μας.
Τα παιδιά έχουν βρεθεί στη μέση μιας κατάστασης που φαντάζει σε αυτά σε μεγάλο βαθμό ακατανόητη και πρωτόγνωρη · αντί να προετοιμάζονται και να προσαρμόζονται με ομαλότητα στη νέα σχολική χρονιά, την προσοχή τους έχει τραβήξει όλη η ένταση των τελευταίων ημερών.
Μέσα στην αθωότητά τους, τα μεν γηγενή παιδιά δυσκολεύονται να αντιληφθούν τι συμβαίνει πραγματικά, ποιος είναι ο λόγος που επικρατεί αυτή η ένταση, γιατί έχουν γεμίσει οι τοίχοι του σχολείου τους με συνθήματα και, γενικότερα, γιατί να συμβαίνουν οι πόλεμοι με τις τόσο επώδυνες επιπτώσεις τους, ενώ, αντίστοιχα, τα προσφυγόπουλα προσπαθούν να εγκλιματιστούν σε ένα νέο για αυτά περιβάλλον, συχνά κάτω από άσχημες συνθήκες διαβίωσης και να επουλώσουν τα ανοιχτά τραύματα που τους δημιούργησε ο πόλεμος και ο ξεριζωμός από τις πατρίδες τους. Τα παιδιά από τη φύση τους είναι αγαθά και αθώα και, παίρνοντας ως δεδομένο ότι αγαπούν όλα τα παιδιά αδιακρίτως χρώματος, φυλής, θρησκείας κ.ά., μπορεί κανείς να αισιοδοξεί για την αρμονική συνύπαρξη και συμπόρευσή τους και στο εκπαιδευτικό ταξίδι. Σε αυτό το σημείο, καλό είναι να επισημανθεί η ευκολία με την οποία τα παιδιά – στερούμενα, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, της απαραίτητης κριτικής ικανότητας να αντιληφθούν και επεξεργαστούν την σοβαρότητα των διαφόρων καταστάσεων, τις πραγματικές διαστάσεις αυτών και το αποτέλεσμά τους – συχνά καταφεύγουν στην άκριτη υιοθέτηση και μίμηση απόψεων, συμπεριφορών από το οικείο περιβάλλον τους, κάτι το οποίο τα κάνει να νιώθουν ασφαλή αλλά και αποδεκτά από αυτό. Αναλογιζόμενοι τα παραπάνω, γίνεται εύκολα αντιληπτός ο κίνδυνος που ελλοχεύει να «μολυνθούν» οι αθώες παιδικές ψυχές με συναισθήματα μίσους, μισαλλοδοξίας, φυλετικών προκαταλήψεων, ξενοφοβίας κ.α., στοιχεία που θα αποτελέσουν τροχοπέδη τόσο για την ομαλή προσαρμογή και ένταξη στην κοινωνία των προσφυγόπουλων όσο και στη σωστή εκκόλαψη/ προετοιμασία των αυριανών μελών της κοινωνίας μας.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η διαδικασία ενσωμάτωσης/ αφομοίωσης των προσφύγων σε κάθε κοινωνία είναι μία διαδικασία μακρόχρονη και πολυσύνθετη, ενώ χώρες με παράδοση και οργάνωση μεγάλη στον τομέα αυτό αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα όταν το επιχείρησαν. Για το λόγο αυτό, καλό είναι το κράτος και οι λειτουργοί του, αφενός να καταστρώσουν αναλυτικά σχέδια δράσης αναφορικά με την αφομοίωση (και μέσω της εκπαίδευσης) των προσφύγων/ μεταναστών εξασφαλίζοντας παράλληλα όλους τους επιμέρους παράγοντες για την ορθή και απρόσκοπτη εφαρμογή της (υλικοτεχνικές υποδομές, εκπαιδευτικό πρόγραμμα ένταξης, προληπτική υγιεινή κ.ά.) και αφετέρου να επικοινωνήσουν και να συνδιαλεχθούν με τις τοπικές κοινωνίες , εξηγώντας τους τα σχέδια δράσης κάνοντάς τες, έτσι, κοινωνούς και αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια αφομοίωσης των προσφύγων, μία προσπάθεια που πρέπει να είναι και συλλογική ώστε να είναι πετυχημένη και με κοινό στόχο πάντα το καλό όλων των παιδιών.

Για την διασφάλιση της αντικειμενικότητας επικοινωνήσαμε με παιδοψυχολόγους εκτος Ωραιοκάστρου.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.