ΚΟΙΝΣΕΠ, αντίδοτο κατά της ανεργίας

ΚΟΙΝΣΕΠ, αντίδοτο κατά της ανεργίας

Είναι φανερό πλέον ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία του Κορονοϊού, θα έχει μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την απώλεια ανθρώπινων ζωών, θα έχουμε πλέον μόνιμα μέτρα ρύθμισης της καθημερινότητας και της ζωής μας.

Πώς όμως, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και επιχειρηματικές δραστηριότητες. όταν η αβεβαιότητα δεν το επιτρέπει; Η απάντηση είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΚΟΙΝΣΕΠ).

Τι είναι η ΚΟΙΝΣΕΠ;

Με απλά λόγια είναι η σύμπραξη μιας ομάδας ανθρώπων, με στόχο μια επικερδή δραστηριότητα, που όμως εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συνόλου της κοινωνίας.

Παραδείγματος χάρη, σε μια καφετέρια στην οποία εργάζονται άνθρωποι που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δηλαδή κυρίως άστεγοι άτομα με αναπηρία, πάσχοντες (σοβαρά παθολογικά προβλήματα, ψυχικές ασθένειες), αποφυλακισμένους, χρήστες και πρώην χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, μονογονεϊκές οικογένειες, ανήλικους παραβάτες, κακοποιημένες γυναίκες, θύματα εμπορίας (trafficking), παλιννοστούντες, πληγέντες από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές.

Μια τέτοιου είδους επιχείρηση βοηθά ουσιαστικά την κοινωνία να λύσει ένα ουσιαστικό θέμα, αυτό του δικαιώματος του καθενός μας σε μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Τι προτείνω εγώ;

Την δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ με ιδιωτική πρωτοβουλία και την στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης

  1. Την χρηματοδότηση τους μέσω:
  • Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Ένωση, διεθνείς ή εθνικούς οργανισμούς ή Ο.Τ.Α.
  • από το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας και από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης και στον Αναπτυξιακό Νόμο.
  • απο τον δήμο (παροχή μέσων παραγωγής, κτίρια κτλπ)

2. Την παραχώρηση δημοτικών κενών κτιρίων που δεν χρησιμοποιούνται

3. Ανάλυση αναγκών της κοινωνίας και την επιλογή κατάλληλης δραστηριότητας

4. Παροχή συμβούλου επιχειρήσεων (ήδη είναι διαθέσιμοι ΔΩΡΕΑΝ από τον ΟΑΕΔ)

Για παράδειγμα στην περιοχή της Ιωνίας Θεσσαλονίκης, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ΚΟΙΝΣΕΠ για την διάθεση χειροποίητων προϊόντων. Η περιοχή είναι αγροτική και οι άνεργοι πολλοί.

Οι εργαζόμενοι της ΚΟΙΝΣΕΠ προμηθεύονται τις πρώτες ύλες (πχ ντομάτες) από τον παραγωγό, τις μετασχηματίζουν σε εμπόρευμα (σάλτσες) και στην συνέχεια διατίθενται στην αγορά. Αποτέλεσμα είναι ότι στηρίζουμε τα τοπικά προϊόντα(παραγωγό) και ταυτόχρονα δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας με κανονικό μισθό.

Έτσι, προσφέρουμε εργασία, οικονομική αξιοπρέπεια και ανάπτυξη στον τόπο μας.

Τις επόμενες μέρες θα αναλύσω σε live streaming στην σελίδα μου στο facebook , τον τρόπο δημιουργίας και λειτουργίας τους. Ασφαλιστικές εισφορές, φορολογία, κέρδη, επιδοτήσεις και πολλά ακόμη, θα σας τα εξηγήσω αναλυτικά.

Αντώνης Μάνος 

Λογιστής-Φοροτεχνικός

Μέλος της Ένωσης δημοσιογράφων περιοδικού ηλεκτρονικού τύπου Μακεδονίας-Θράκης

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.