Έρχεται το νομοσχέδιο για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης

Έρχεται το νομοσχέδιο για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης

Την πολιτική του δέσμευση για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης με σχέδιο δράσης, «ακούγοντας τόσο την ελληνική αγορά όσο και τους πολίτες», υλοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το νομοσχέδιο που θα ενσωματώνει τη σχετική κοινοτική Οδηγία θα κατατεθεί, σύμφωνα με τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2021. Στο μεταξύ, αναφέρει το ΥΠΕΝ, θα έχει δοθεί όλος ο χρόνος στην αγορά για την αναγκαία προσαρμογή.

Το ΥΠΕΝ ολοκλήρωσε μέσω τηλεδιασκέψεων και ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου έναν ευρύ κύκλο διαβουλεύσεων με 44 παραγωγικούς φορείς από 10 κλάδους της οικονομίας που σχετίζονται με την κατασκευή και την κατανάλωση πλαστικών εκπροσωπώντας πάνω από 6.000 επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Αντικείμενο της διαβούλευσης του ΥΠΕΝ ήταν να δοθεί στους ενδιαφερόμενους και το κοινό η δυνατότητα να τοποθετηθούν για τον τρόπο εφαρμογής της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας σχετικά με την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης.

Όπως άλλωστε έχει διαμηνύσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στόχος είναι να μην αιφνιδιαστούν η αγορά και οι πολίτες, αλλά να τεθεί σε εφαρμογή ένας ρεαλιστικός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός που θα επιφέρει απτά και θετικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα.

Τα συμπεράσματα της διαβούλευσης

Υποβλήθηκαν 395 προτάσεις από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Μεταξύ αυτών και οι ακόλουθες:

1. Η εκπόνηση ενός ειδικού σχεδίου δράσης για τα πλαστικά μιας χρήσηςπου θα αποτελεί τονΟδικό Χάρτη των επιχειρήσεωνγια την προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις. Να σημειωθεί ότι ήδη το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης

2. H υιοθέτηση συστήματος ανταμοιβής στους καταναλωτές για τις πλαστικές φιάλες, ενισχύοντας έτσι την ανακύκλωση.

3. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών:α)για τις νέες καθημερινές τους συνήθειες που θα αλλάξουν από τον Ιούλιο του 2021 καθώς και για β) τις εναλλακτικές τους επιλογές έναντι των πλαστικών μιας χρήσης.

Υπογραμμίζεται ότι τώρα ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος διαβουλεύσεων, καθώς η ανταλλαγή απόψεων με την αγορά και τους πολίτες έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2019, με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη.

Ποια πλαστικά μιας χρήσης αποχαιρετούμε

Το νομοσχέδιο αφορά μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, ξυλάκια φαγητού), πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες ποτών, τάπερ, κύπελλα και ποτήρια, μπουκάλια ποτών, λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς.

Ειδικότερα, τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης που καλύπτονται από το άρθρο 5 σχετικά με περιορισμούς διάθεσης στην αγορά είναι τα εξής:

1) Μπατονέτες, εκτός εάν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 90/385/ΕΟΚ του Συμβουλίου (1) ή της οδηγίας 93/42/ΕΟΚ του Συμβουλίου (2)·

2) Μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, ξυλάκια φαγητού)

3) Πιάτα·

4) Καλαμάκια, εκτός εάν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 90/385/ΕΟΚ ή της οδηγίας 93/42/ΕΟΚ

5) Αναδευτήρες ποτών·

6) Ξυλάκια που προσαρτώνται και στηρίζουν μπαλόνια, εκτός από μπαλόνια για βιομηχανικές ή άλλες επαγγελματικές χρήσεις και εφαρμογές που δεν διανέμονται στους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων μηχανισμών για τέτοια ξυλάκια·

7) Περιέκτες τροφίμων κατασκευασμένοι από διογκωμένο πολυστυρένιο, δηλαδή δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία:

α) προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος,

β) συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο, και

γ) είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, π.χ. μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα, συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα και πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα·

8) περιέκτες ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και καλύμματά τους

9) κυπελλάκια από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και καλύμματά τους·

Η Οδηγία ΕΕ 2019/904 ψηφίστηκε στις 5 Ιουνίου 2019 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με σκοπό τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον και ορίζει:

  • Τη μείωση και σταδιακή κατάργηση συγκεκριμένων κατηγοριών προϊόντων.
  • Την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης.
  • Την επαναχρησιμοποίηση ανακυκλωμένων υλικών ως πρώτης ύλης (π.χ. 25% έως 2025, 30% έως 2030).
  • Τη συντεταγμένη μετάβαση στην κυκλική οικονομία.
  • Απαιτήσεις για συγκεκριμένα προϊόντα.
  • Απαιτήσεις σχετικά με τη σήμανση.

 

 

 

 

 

 

 

 

greenagenda.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.