Οικογενειακός γιατρός. Κάντε αίτηση.

Ο οικογενειακός γιατρός καθίσταται υποχρεωτικός από την 1η Γενάρη του 2019. 

Τα στοιχεία των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική σελίδα της ΗΔΙΚΑ  http://www.idika.gr/ και από εκεί θα μπορούν οι ασφαλισμένοι με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ να επιλέξουν τον οικογενειακό γιατρό που επιθυμούν και να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους.

Ο ΕΟΠΥΥ πληροφορεί τους γιατρούς των ανωτέρω ειδικοτήτων, των οποίων οι συμβάσεις καταγγέλλονται στις 31.07.2018 και επιθυμούν να ενταχθούν στο δίκτυο των συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών ΕΟΠΥΥ, για παροχή υπηρεσιών στα ιδιωτικά τους ιατρεία, ότι έχει ενεργοποιηθεί η σχετική πλατφόρμα στο http://familydoctors.eopyy.gov.gr όπου μπορούν να δουν και τις σχετικές λεπτομέρειες της ανοιχτής πρόσκλησης του Οργανισμού.

Τι θα γίνει αν δεν εγγραφείτε

«Σε περίπτωση μη εγγραφής «ο πολίτης δεν θα έχει σύμβουλο Υγείας, ενώ σε περίπτωση πλήρους εφαρμογής του συστήματος δεν θα μπορεί να λάβει στοχευμένη παραπομπή εντός αυτού», διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, υπεύθυνος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), Σταμάτης Βαρδαρός. Τονίζει επίσης ότι για τις περιοχές όπου δεν υφίσταται ακόμη οικογενειακός γιατρός, ο πολίτης θα συνεχίσει να έχει τις ίδιες συνήθειες όσον αφορά την υγειονομική του κάλυψη.

«Έχει δημιουργηθεί η εικόνα ότι η εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό από τις αρχές του χρόνου είναι ένα αυστηρό και ανελαστικό μέτρο. Ο οικογενειακός γιατρός είναι ένας θεσμός που διευρύνει το δημόσιο σύστημα Υγείας προς όφελος του πολίτη. Η εγγραφή του δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως υποχρεωτική και ότι αντιστοίχως η μη εγγραφή επισείει κυρώσεις ή αποκλεισμό. Είναι προφανές ότι ο πολίτης που έχει πρόσβαση στην υπηρεσία του οικογενειακού γιατρού γιατί στην περιοχή του έχει ήδη ξεκινήσει η λειτουργία ΤΟΜΥ ή υπάρχει Κέντρο Υγείας από το οποίο μπορεί να εξυπηρετηθεί και να εγγραφεί στον γενικό γιατρό ή παθολόγο, και στον παιδίατρο, ή ενδεχομένως υπάρχει ιδιώτης συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, μπορεί να επωφεληθεί από την χρήση των υπηρεσιών του», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βαρδαρός. Εξηγεί ότι για τις περιοχές όπου δεν υφίσταται για την ώρα οικογενειακός γιατρός, «εξυπακούεται ότι ο πολίτης θα συνεχίσει να έχει τις ίδιες συνήθειες όσον αφορά την υγειονομική του κάλυψη. Πολύ απλά θα πω ότι θα συνεχίσει να κάνει ό,τι έκανε μέχρις ότου διευρυνθεί η δυνατότητα εγγραφής στον οικογενειακό γιατρό, φθάνοντας και στην περιοχή του. Από την αρχή έχουμε πει ότι είναι μία μεταρρύθμιση που υλοποιείται σταδιακά και ως εκ τούτου όσο έχουμε νέες ΤΟΜΥ και νέες συμβάσεις με ιδιώτες τόσο πιο αποτελεσματικό θα γίνεται το σύστημα».

Πώς θα βρείτε τον οικογενειακό γιατρό 

Ήδη τα στοιχεία των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών, αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική σελίδα της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr) και από εκεί μπορούν οι ασφαλισμένοι με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ να επιλέξουν τον οικογενειακό γιατρό, που επιθυμούν καθώς και να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους.

Το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου δηλώνεται από τον ίδιο τον ιατρό στο [email protected].

Σε περίπτωση απουσίας από το ιατρείo, οι ιατροί πρέπει να στείλουν email στο Τμήμα Συμβάσεων Παρόχων ΠΦΥ του ΕΟΠΥΥ  d9.t1@eopyy. gov.gr  και στο [email protected].

Πώς γίνεται η εγγραφή για οικογενειακό γιατρό 

Η διαδικασία της εγγραφής ξεκινά με την υποβολή αίτησης εγγραφής εκ μέρους του Λήπτη Υπηρεσιών Υγείας και ολοκληρώνεται κατά την πρώτη επίσκεψή του στον Οικογενειακό Γιατρό επιλογής του.

Για αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:

  1. Είσοδος στο πληροφορικό σύστημα rdv.ehealthnet.gr, με τους κωδικούς του taxisNET και επιβεβαίωση με τον ΑΜΚΑ.
  2. Συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων (βάσει των στοιχείων που θα συμπληρωθούν θα γίνει η επιλογή του Οικογενειακού Ιατρού).
  3. Επιλογή Οικογενειακού Ιατρού μεταξύ των διαθέσιμων. Διαθέσιμοι θεωρούνται οι Οικογενειακοί Ιατροί, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες εντός του Δήμου που έχει δηλωθεί στο βήμα 2 και οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το εκ του νόμου ανώτατο όριο πληθυσμού ευθύνης.
  4. Υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης.
  5. Εκτύπωση της αίτησης.

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει στην αντιστοίχιση ολόκληρου του πληθυσμού σε Οικογενειακούς Γιατρούς (ΟΙ) με σκοπό την  επιτάχυνση και διευκόλυνση της διαδικασίας εγγραφής σε Οικογενειακό γιατρό, όπως προβλέπεται στο άρθρο 19 του ν.4486/2017.

Έτσι, κάθε κάτοχος ΑΜΚΑ και ΑΥΠΑ αντιστοιχίσθηκε τυχαία και ηλεκτρονικά με έναν Οικογενειακό γιατρό, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 6 του ν.4486/2017.

Οικογενειακοί ιατροί βάσει του ανωτέρου νόμου μπορεί να είναι:

  • γιατροί κλάδου ιατρών ΕΣΥ, που υπηρετούν και παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις ΤοΜΥ, στα Κέντρα Υγείας και σε λοιπές δημόσιες μονάδες ΠΦΥ
  • γιατροί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Ομάδας Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017
  • γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης.

Ως οικογενειακοί γιατροί ορίζονται γιατροί ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό και παιδίατροι για τον παιδικό πληθυσμό.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.