Οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα προβλήματα του Ωραιοκάστρου

Οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα προβλήματα του Ωραιοκάστρου

  1. Διόδια: Να γίνει άμεση παρέμβαση της δημοτικής αρχής Ωραιοκάστρου για να σταματήσει η δημιουργία νέων διοδίων στην περιοχή της Λητής, η οποία έχει αναστατώσει τον πληθυσμό της Μυγδονίας και θα επιβαρύνει γενικότερα τους εργαζόμενους του δήμου μας με ένα ακόμα χαράτσι.Θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την επικοινωνία της Μυγδονίας με την έδρα του δήμου. Το πρόβλημα αυτό να τεθεί στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο, με παρουσία και συλλογικών φορέων, εφόσον το παρόν συμβούλιο διεξάγεται με την απαράδεκτη μέθοδο της «περιφοράς» απόψεων και ψήφων. Η δική μας θέση είναι να μην γίνουν και αυτά τα διόδια.
  2. Καύση: Σε έρευνα του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ)διαπιστώθηκε υπέρβαση των ανώτατων ορίων στις τιμές ατμοσφαιρικών και καρκινογόνων ρύπων στην περιοχή της Ευκαρπίας και του Ωραιοκάστρου, οι οποίοι προέρχονται από καύση RDF, στερεών αποβλήτων και μαζούτ – ντίζελ στον όμιλο ΤΙΤΑΝ.Επίσης, διαπιστώθηκε ραδιενεργός ακτινοβολία λόγω της χρήσης ιπτάμενης τέφρας στην παραγωγή τσιμέντου, ενώ στην έρευνα δεν συμπεριλήφθηκαν τα φουράνια, διοξίνες κλπ.

Η δημοτική αρχή που μέχρι τώρα έδειξε ανοχή αν όχι έμπρακτη συναίνεση, πρέπει να διεκδικήσει με όλους τους τρόπους την άμεση αλλαγή καυσίμων του εργοστασίου και την αντικατάστασή τους με φυσικό αέριο, την άμεση απόσυρση της άδειας για παραγωγή και χρήση RDFSRF,ως καύσιμου υλικού.Προς τούτο, να προβεί σε κινητοποιήσεις (με τήρηση των υγειονομικών μέτρων) και σε επαφές με όλους τους αρμόδιους φορείς του κράτους και της περιφέρειας για να παρθούν αποφάσεις στην παραπάνω κατεύθυνση. Να στηρίξει τους αγώνες δεκάδων φορέων κατά της καύσης.

Επίσης να τεθεί το ζήτημα στο αμέσως επόμενο με τηλεδιάσκεψη Δ.Σ., μαζί με το πρόβλημα της δημιουργίας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δ. Τομέα στη Μαυροράχη. Σε αυτό το Δ.Σ. ομοίως να προσκληθούν εκπρόσωποι φορέων που αντιδρούν και σε αυτή την περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Συνοπτικά: στα ανατολικά μας ο ΤΙΤΑΝ, στα βόρεια (ΧΥΤΑ, ΜΕΑ), στα νότια (ΕΛΠΕ, Μονάδα αποτέφρωσης υγειονομικών αποβλήτων). Δημιουργείται ένας κλοιός, τον οποίο η δημοτική διοίκηση θέλει να ενισχύσει με τη δημιουργία αιολικών πάρκων στα δυτικά και στο Δερβένι.

  1. Απολύσεις: Να πάρει θέση η δημοτική αρχή για το σοβαρό πρόβλημα της λήξης των συμβάσεων εργαζόμενων του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ στους δήμους. Να υποστηρίξει την παράταση του Προγράμματος μέχρι τουλάχιστον το τέλος του τρέχοντος έτους και τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Αυτό επιβάλλεται και λόγω της πανδημίας.

  2. Επικίνδυνες λακκούβες: Η οδός Υψηλάντου στη περιοχή αλώνια έχει μεγάλες λακκούβες. Χρειάζεται άμεση παρέμβαση για να μην έχουμε ατύχημα στον πολυσύχναστο αυτό δρόμο. Βέβαια το πρόβλημα είναι γενικότερο.

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Θεμελής Άγγελος

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.