Οι τροφές με τα πιο υγιεινά λιπαρά

Τα λιπαρά είναι αναγκαία για μια ισορροπημένη διατροφή. Ποιες είναι όμως οι καλύτερες πηγές τους;

Γράφει: Διάκος Θοδωρής

Γνωρίζουμε πως χρειαζόμαστε καθημερινά να λαμβάνουμε λιπαρά από την διατροφή μας. Υπάρχουν, όμως, πολλά είδη λιπαρών. Μερικά από αυτά είναι ανθυγιεινά, αυξάνουν την τιμή της κακής, LDL χοληστερόλης και μπορούν να προκαλέσουν πάρα πολλά προβλήματα στον οργανισμό μας. Και, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν τα υγιεινά λιπαρά, που προστατεύουν την υγεία της καρδιάς μας, αλλά και την γενικότερη υγεία μας. Πού θα τα βρούμε αυτά;

Ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος και οι σαρδέλες περιέχουν τα αναγκαία ω-3 λιπαρά, που διατηρούν την καρδιά μας υγιή. Χρειαζόμαστε δύο μερίδες ψαριών την εβδομάδα.

Αβοκάντο

Από τους βασιλιάδες των… λιπαρών φυτών, το αβοκάντο είναι ένα αληθινό superfood, καθώς μας προσφέρει υγιεινά λιπαρά, φυτικές ίνες αλλά και πολλές βιταμίνες. Δοκιμάστε το στην σαλάτα σας, στο πρωινό σας, ή για να φτιάξετε ένα πεντανόστιμο γκουακαμόλε.

Σπόροι

Ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος και σουσάμι. Λατρεμένοι σπόροι, που μπορούν να απογειώσουν μια σαλάτα ή το πρωινό μας, και περιέχουν μεγάλες ποσότητες υγιεινών λιπαρών. Προσέξτε το μέγεθος της μερίδας, καθώς περιέχουν και πολλές θερμίδες.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα είναι στην ουσία μικρά πλήρη γεύματα. Περιέχουν υγιεινά λιπαρά, φυτική πρωτεΐνη και ίνες. Ό,τι καλύτερο για το απογευματινό μας σνακ. Ξανά, προσοχή στην ποσότητα.

Ελαιόλαδο

Είτε το ρίξουμε στην σαλάτα μας, είτε το χρησιμοποιήσουμε στην μαγειρική, τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει το ελαιόλαδο. Προσοχή, όμως: δεν το χρησιμοποιούμε για να τηγανίσουμε. Το τηγάνισμα καταστρέφει τα καλά λιπαρά.

Αυγά

Τα αυγά περιέχουν πολλή πρωτεΐνη, αλλά μας δίνουν και σχετικά καλές ποσότητες υγιεινών λιπαρών. Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε στην αγορά αυγά ενισχυμένα με ω-3 λιπαρά.

Κοπανισμένος λιναρόσπορος

Και λέμε κοπανισμένο, επειδή όταν είναι πλήρης, δεν μπορεί να διασπαστεί ικανοποιητικά στο στομάχι μας, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να απορροφήσουμε όλα τα υπέροχα θρεπτικά του συστατικά. Εκπληκτική προσθήκη σε σαλάτες και smoothies.

Φασόλια

Τα φασόλια, κάθε είδους, μας προσφέρουν ω-3 λιπαρά, αλλά και μεγάλες δόσεις πρωτεΐνης και ινών, και όλα αυτά με χαμηλές θερμίδες. Ναι, θα πούμε ότι τα φασόλια είναι από τις αγαπημένες μας τροφές για αυτόν ακριβώς τον λόγο!

ψαρι,τροφη,

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.