Ο εντυπωσιακά θεραπευτικός ρόλος που μπορεί να παίξει ένα κατοικίδιο σε μια σχέση

Ο εντυπωσιακά θεραπευτικός ρόλος που μπορεί να παίξει ένα κατοικίδιο σε μια σχέση

Εκτός από όλα τα θετικά που προσφέρουν τα κατοικίδια ζώα, μια προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ότι έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν θεραπευτικό ρόλο στη σχέση ενός ζευγαριού. Με έναν αλλόκοτο και πολύτιμο τρόπο, τα κατοικίδια ζώα φαίνεται να χρησιμεύουν, όπως ένας θεραπευτής, ως ο συναισθηματικός «τρίτος» ενός ζευγαριού. Ως τέτοια, ανοίγουν συναισθηματικό χώρο σε νέες προοπτικές και επιλογές για τη σχέση.

Η έννοια του «τρίτου»

Η έννοια του «τρίτου» προέρχεται από τη σχεσιακή ψυχολογία, συγκεκριμένα από το έργο του ψυχολόγου Lewis Aron, συγγραφέα του βιβλίου A Meeting of Minds: Mutuality in Psychoanalysis (1996), ο οποίος συντονίστηκε με το έργο της Jessica Benjamin (1999) και αναγνώρισε τη διακειμενικότητα ή την κοινή ψυχολογία ενός ζευγαριού (δηλαδή την τάση τους να εγκλωβίζονται σε συμπληρωματικές και συχνά καταστροφικές θέσεις).

Ο Aron το συλλαμβάνει αυτό ως το ζευγάρι που κάθεται σε μια τραμπάλα, κολλημένο στα αντίθετα άκρα και σε συμπληρωματικές θέσεις – ως θύμα-θύτης, δότης-δέκτης, νικητής-χαμένος κ.λπ. Ως εκ τούτου, μπορεί να κινούνται πάνω-κάτω όσον αφορά τη δική τους προοπτική, τις ανάγκες ή τις απόψεις τους, αλλά στην πραγματικότητα δεν πάνε πουθενά. Η παρουσία του θεραπευτή ως «τρίτου» ανοίγει το χώρο σε ένα τρίγωνο και μια δυνατότητα.

Στην κλινική εργασία, ο θεραπευτής ως «τρίτος» είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για την κατανόηση και την επίλυση αδιεξόδων και συγκρούσεων. Συχνά, ο χώρος που ανοίγει ο θεραπευτής ως «τρίτος» καθιστά δυνατή την αναγνώριση της συμπληρωματικότητας των θέσεων του ζευγαριού πάνω στην τραμπάλα. Είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και να δουν ο ένας τον άλλον σε έναν διαφορετικό χώρο και από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Το κατοικίδιο ζώο ως «τρίτος»

Μια προσεκτική ματιά στους συντρόφους και τα κατοικίδιά τους μας καλεί να σκεφτούμε ότι, με έναν απροσδόκητο και αλλόκοτο τρόπο, τα κατοικίδια μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως «τρίτοι». Ανοίγουν το χώρο μεταξύ και μέσα στους συντρόφους με θεραπευτικούς τρόπους που προσκαλούν την αμοιβαία εστίαση και το περιθώριο να έρθουν πιο κοντά συναισθηματικά. Να με ποιους τρόπους:

Ανοίγοντας το χώρο για μοίρασμα

Η μετακόμιση σε μια νέα πόλη για να αναλάβει ο David μια νέα θέση που απαιτούσε ταξίδια δεν ήταν η πρώτη επιλογή της Mary. Ήταν αρκετά δύσκολο γι’ αυτήν να βρει μια νέα εργασία, πόσο μάλλον να κάνει φιλίες. Σαφώς, μετά από ένα μήνα, η σχέση άρχισε να επηρεάζεται. Η Mary άρχισε να βλέπει τον David ως πιο εγωιστή από ό,τι είχε συνειδητοποιήσει. Νιώθοντας την ψυχρή ενόχλησή της, ο Davidένιωθε μόνος με τις ανησυχίες του για την επιτυχία και την κούραση από τα συνεχή ταξίδια στη νέα θέση.

Σε αυτό το σημείο, μπαίνει ο Wilbur, ένα μικροσκοπικό μαύρο γαλλικό μπουλντόγκ με μεγάλες δυνατότητες να καλύψει το κενό. Όχι μόνο η Mary ένιωθε παρηγοριά από τον μικρό της σύντροφο όταν ο David έλειπε, αλλά τόσο ο David όσο και η Mary χάρηκαν επίσης όταν βρήκαν γείτονες οι οποίοι, αρχικά ευγενικοί, έγιναν ενθουσιωδώς φιλόξενοι μόλις έφτασε ο Wilbur και οι τρεις τους έκαναν βόλτα. Νιώθοντας τα οφέλη της συναισθηματικής ρύθμισης που παρείχε η αμοιβαία αγάπη για τον Wilbur και η ευκαιρία για περπάτημα και συζήτηση μαζί, τόσο ο David όσο και η Mary χρησιμοποίησαν το χώρο για να μοιραστούν τη μοναξιά και τους φόβους που ο καθένας τους κρατούσε μόνος του. Ο Wilbur είχε γεφυρώσει το χάσμα και είχε ανοίξει έναν δρόμο για να ξαναβρούν ο ένας τον άλλον.

Από την άκαμπτη απόρριψη στην ευέλικτη επανασύνδεση

Παντρεμένοι τέσσερα χρόνια, η Casey και ο Mike ήταν δυσαρεστημένοι σε έναν γάμο χωρίς σεξ, για τον οποίο ο ένας κατηγορούσε τον άλλον. Εκείνη ισχυριζόταν ότι εκείνος αγαπούσε τον χρόνο με τους φίλους του πολύ περισσότερο από τον χρόνο μαζί της, και εκείνος επέμενε ότι η ψυχρή αδιαφορία της τον έσπρωχνε μακριά. Κανένας από τους δύο δεν μπορούσε να αυτο-αναλογιστεί το ρόλο που έπαιζε στην αποτυχημένη σχέση τους.

Όταν οι γείτονες που έπρεπε να μετακομίσουν ρώτησαν αν θα μπορούσαν να σκεφτούν να υιοθετήσουν δύο μικρά γατάκια, η Casey και ο Mike συμφώνησαν σε μια σπάνια στιγμή αμοιβαιότητας. Και οι δύο συγκινήθηκαν από τη θετική απάντηση του άλλου. Από την ονοματοδοσία μέχρι το να καθίσουν με αυτά τα μικροσκοπικά κατοικίδια, η κοινή τους εστίαση ήταν μια ευκαιρία να βιώσουν ο ένας την παρουσία και την τρυφερότητα του άλλου χωρίς κριτική ή απόρριψη. Σε έναν διαφορετικό και απροσδόκητο χώρο, τα μικρά κατοικίδια έδωσαν πίσω τις φευγαλέες ματιές ο ένας στον άλλο που είχαν αγαπήσει και χάσει.

Ένας νέος τρόπος γνώσης

Ένα από τα προβλήματα με τους συντρόφους που δυσκολεύονται είναι η υπόθεσή τους ότι πραγματικά γνωρίζουν τον άλλον – μια παραδοχή που συχνά αποκλείει τη δυνατότητα να γνωριστούν τελικά όντως στην πραγματικότητα. Ως εκ τούτου, μια ισχυρή και οδυνηρή διάσταση της θεραπείας ζεύγους είναι η παρατήρηση του κάθε συντρόφου για τον/τη σύντροφό του με τη βοήθεια του θεραπευτή ζεύγους . Μερικές φορές οι σύντροφοι σοκάρονται από αποκαλύψεις ελπίδων και ονείρων, αποκαλύψεις πόνου και επιβεβαιώσεις της αγάπης – που σπάνια εκφράζονται και σπάνια ακούγονται.

Μια διευρυμένη άποψη του άλλου γεμάτη εκτίμηση

Ομολογουμένως με λίγο λιγότερη κλινική δεξιότητα, ένας παρόμοιος τρόπος με τον οποίο τα κατοικίδια ζώα χρησιμεύουν ως «τρίτοι» στο ζευγάρι είναι η διεύρυνση του τρόπου με τον οποίο οι σύντροφοι βλέπουν ο ένας τον άλλον. Η θέα από την άλλη πλευρά της σχέσης (με ένα κατοικίδιο πια) είναι συχνά μια θέα από ένα απροσδόκητα πλεονεκτικό σημείο που ενισχύει ή αναζωπυρώνει τον σεβασμό, την αγάπη και τη σύνδεση.

«Όταν είδα τον τρόπο με τον οποίο αυτός ο άντρας αγαπά και κουβαλά τον σκύλο μου, θυμήθηκα γιατί τον αγαπούσα».

«Αιφνιδιαστήκαμε και οι δύο όταν μπήκαμε στο σαλόνι και διαπιστώσαμε ότι οι γάτες είχαν διακοσμήσει το χώρο με χαρτί υγείας. Όταν γελάμε έτσι, μας φέρνει πίσω σε αυτό που είμαστε»

«Όταν ο σκύλος έρχεται ορμώντας με αγάπη και ενθουσιασμό στο κρεβάτι μας, μου κάνει εντύπωση πόσο συχνά θεωρούμε ο ένας τον άλλον δεδομένο».

Φαίνεται ότι δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τις θεραπευτικές δυνατότητες του να βρίσκουμε τον καλύτερο εαυτό μας μέσα από τα κατοικίδιά μας.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.