Ρατσισμός με φερετζέ…στο Ωραιόκαστρο,   του Δημητρίου Παπαδόπουλου (Σταυριώτη)

Ρατσισμός με φερετζέ…στο Ωραιόκαστρο, 

 του Δημητρίου Παπαδόπουλου (Σταυριώτη)

Από τον νυν δήμαρχο Παντελή Τσακίρη, ειλικρινά επιθυμώ να διατηρήσω την άριστη ανάμνηση που είχα κατά το παρελθόν συζητώντας μαζί του. Δυστυχώς από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση του δήμου μας, δεν είχα την ευκαιρία, ούτε να τον συναντήσω κατ’ ιδίαν, ούτε να βρεθώ στη συντροφιά του. Φαντάζομαι πως τα πολλαπλά καθήκοντά του έχουν περιορίσει στο ελάχιστο το χρόνο του.

Αφορμή για την παρέμβασή μου, υπήρξε κάποια ανάρτησή του στο Facebook, (εάν δεν κάνω λάθος), που μού γνωστοποιήθηκε και απόρησα. Εξηγούμαι: προέκυψε κάποτε ένα θέμα με υποτιθέμενη πρότασή του σχετικά με την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους (τζαμιού) στο Ωραιόκαστρο και ορθά ξεκαθάρισε τη θέση του γράφοντας πως ουδέποτε ο ίδιος πρότεινε κάτι τέτοιο. Μεταξύ άλλων δε αναφέρει:

’Στη ζωή μου έχω μάθει να εκφράζω την άποψή μου ευθαρσώς, να συνομιλώ με τους πολίτες, να υπερασπίζομαι τον τόπο μου με πάθος. Σεβόμενος τη θρησκεία του καθενός, είτε είναι μουσουλμάνος, είτε βουδιστής, είτε αρμένιος μονοφυσίτης, είτε εβραίος, θα συνεχίσω να λέω ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να πιστεύουν ό,τι θέλουν και να λατρεύουν τον Θεό τους όπως θέλουν και όπου θέλουν’’. Και παρακάτω απευθυνόμενος μάλλον προς κάποιους που θέλουν να τον βλάψουν πολιτικά, συνεχίζει: ‘’Εγώ προνόησα για ελληνορθόδοξο ιερό ναό, όχι για τζαμί. Η απόσταση από την αντιπολιτευτική διάθεση μέχρι την αυτογελοιοποίηση, ένα nouvelle δρόμος. Με ψιθύρους, χτυπήματα κάτω από τη μέση και πισώπλατα μαχαιρώματα, ο τόπος δεν πάει μπροστά’’.

Δεν θα σταθώ στο θέμα που υπήρξε αφορμή της διένεξης (τζαμί) καθότι δεν το γνωρίζω, πιθανότατα έχει λήξει και δεν έχει νόημα. Αλλού θέλω να στα σταθώ. Σε δυο λέξεις:

Αρμένιος μονοφυσίτης.

Δεν θέλει και πολύ μυαλό να καταλάβουμε όλοι μας ότι, ο δήμαρχος αναφέρεται στον ανθυποψήφιό του Πέτρο Αταμιάν. Διόλου μυαλό δεν χρειάζεται για να εννοήσει οποιοσδήποτε ότι επέλεξε επίτηδες την αναφορά στους Αρμένιους και δη στο μονοφυσιτικό δόγμα. Πιθανόν να θέλησε να ξεκαθαρίσει στο ποίμνιό του (αγελαίους ψηφοφόρους;) ότι αυτός, σε αντίθεσή με τον ανθυποψήφιό του, υπηρετεί το ορθό δόγμα της αδιαιρέτου και ομοουσίου τριάδος και ενστερνίζεται απαρεγκλίτως τις αποφάσεις της Ορθοδόξου ημών θρησκείας, όπως αυτές καθορίστηκαν στις Οικουμενικές Συνόδους (Κωνσταντινουπόλεως, Χαλκηδόνος και Νικαίας, κλπ). Σ’ αυτό βεβαίως συνεπικουρείται και από ορισμένους ιερείς της πόλεώς μας οι οποίοι υπενθυμίζουν στο εκκλησίασμά τους ότι τού παρέχουν τη στήριξή τους.

Δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω (φαντάζομαι και ο καθένας) την ολοφάνερη αντίθεση μεταξύ των γραφομένων του δημάρχου ‘’περί του σεβασμού της θρησκείας του καθενός’’ και της στοχευμένης αναφοράς του στους αρμένιους μονοφυσίτες που μόλις σχολίασα.

Σοβαρά τώρα; Με αυτούς τους όρους θα διανύσουμε τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου;

‘’Με χτυπήματα κάτω από τη μέση και πισώπλατα μαχαιρώματα;’’ Η έκφραση είναι του ιδίου του δημάρχου μας.

Αλήθεια τώρα; Είναι ώρα να ανοίξουμε συζήτηση για την ελληνικότητα των Ποντίων και λοιπών προσφύγων (τουρκόσπορων), για την ελληνικότητα των Βλάχων, των Αρμενίων, των Εβραίων και των Σλαβομακεδόνων; Ναι, ίσως έχουμε πολλά να πούμε για το θέμα. Αλλά τώρα;

Προ ημερών, έτερος υποψήφιος δήμαρχος, αναφερόμενος στον Πέτρο Αταμιάν, σε έντυπο που διένειμε, αναφέρθηκε σ’ αυτόν με το αρμένικο όνομά του. Μπεδρός Αταμιάν Εσαη ή κάτι τέτοιο. Γιατί;

Έτερο ατόπημα του Αταμιάν, εκτός του ότι είναι αρμένικης καταγωγής και δη μονοφυσίτης (αυτό πια κι είναι αμάρτημα!), είναι ότι έσπευσε να φωτογραφηθεί με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ. Βαρνάβα. Δεν χρειαζόταν. Αλλά πάλι δεν είμαι σίγουρος. Από πολιτική δεν κατέχω και πολλά. Για να το κάνει μάλλον θα είχε τους λόγους του.

Αυτά…

Υστερόγραφο: Πριν την δημοσιοποίηση του σχολίου μου, θεώρησα πρέπον να ερωτήσω τον κ. Αταμιάν για το θέμα. Μετά το συγκαταβατικό χαμόγελό του, απάντησε ότι τελικά είναι Ορθόδοξος όπως άλλωστε αναγραφόταν και στην προηγούμενη ταυτότητά του (οι τωρινές δεν αναγράφουν το θρήσκευμα)… οπότε εκείνο που απομένει απ’ όλη τούτη την ιστορία, είναι ο στραβοφορεμένος φερετζές του ρατσισμού…

Κι άλλο υστερόγραφο: Κυριολεκτικά λίγα λεπτά πριν αποστείλω προς δημοσίευση το ανωτέρω σχόλιο, ο Πέτρος Αταμιάν έθεσε στη διάθεσή μου ένα ηχητικό απόσπασμα όπου γίνεται δραματική! έκκληση προς τους πολίτες της πόλης μας να λάβουν υπ’ όψιν τους ότι ο Αταμιάν (αναφέρεται ονομαστικά) είναι αβάπτιστος, αλλόθρησκος και άκουσον, άκουσον! Μονοφυσίτης. Από τον δραματικό τόνο, την ιδιαίτερη χροιά και την χαρακτηριστική θρησκευτική ρητορεία της, αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται κυριολεκτικά για μια βλαμμένη γυναίκα. ‘’Καδροναρισμένη’’, όπως χαρακτηρίζουμε τις συνήθως ανίατες αυτές περιπτώσεις εμείς οι «αλλόθρησκοι». Ότι δηλαδή την έχει χτυπήσει η θρλησκοληψία κατακούτελα…

Ο Πέτρος Αταμιάν μού ανέφερε πως πρόκειται να καταθέσει μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Ωραιοκάστρου. Κατά τη γνώμη μου, μάταιος κόπος. Δεν μηνύεις τους προσβεβλημένος με την επάρατον νόσον της βλακείας. Κάτι άλλο χρειάζεται. Οι ιερείς του Ωραιοκάστρου να συναχθούν τελετουργικώς και να ψάλλουν προς Τον Ύψιστον δεήσεις υπέρ της αποκαταστάσεως της ψυχικής και θρησκευτικής υγείας της παθούσης. Προς το παρόν, και ακούγοντας κανείς την κυρία αυτή να ενημερώνει τους συμπολίτες για τον κίνδυνο της εκλογής Αταμιάν στον δημαρχιακό θώκο, θεωρώ, (δίχως να είμαι ειδήμων) ότι επί του παρόντος δεν είναι απαραίτητος οποιουδήποτε είδους εξορκισμός.

Τουλάχιστον, όχι ακόμα…

 

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.