Ωραιόκαστρο:  Δεν έχουν καμία ουσιαστική διαφορά μεταξύ τους οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Ν.Δ.,του Γρηγόρη Εδιρνέλη*

Ωραιόκαστρο:  Δεν έχουν καμία ουσιαστική διαφορά μεταξύ τους οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Ν.Δ.,
γράφει ο Γρηγόρης Εδιρνέλης*

Στο Δήμο Ωραιοκάστρου (αλλά και σε πολλούς άλλους Δήμους στη χώρα) παρατηρείται κατά κόρο το φαινόμενο να κατέρχονται ως αυτοδιοικητικοί «αντίπαλοι» υποψήφιοι δήμαρχοι, οι οποίοι βεβαίως τυγχάνουν προβεβλημένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ενδυόμενοι όμως προσχηματικά τον μανδύα είτε των κομματικά «ανεξάρτητων»  είτε των δήθεν εχόντων ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους.

Οι ισχυρισμοί τους όμως αυτοί τυγχάνουν προφανέστατα πολιτικά έωλοι, αναληθείς και παραπλανητικοί σε βαθμό που μπορούν εύκολα να γίνουν αντιληπτοί στον κάθε (ελάχιστα) προσεκτικό παρατηρητή της πραγματικότητας.

Ας μην επεκταθούμε όμως στη γενική εικόνα στη χώρα κι ας εστιάσουμε στα του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Παντελής Τσακίρης και Πέτρος Αταμιάν οι δύο εκ των τεσσάρων υποψηφίων. Νυν δήμαρχος ο πρώτος εξ’ αυτών και διεκδικητής της δημαρχίας ο δεύτερος. Επικαλούνται (ο καθένας από τη μεριά του) το «διαφορετικό», τις δεξιότητες τους στα διοικητικά για «καλύτερο» Δήμο και «καταγγέλλουν» ο ένας τον άλλο για διοικητική και οργανωτική ανικανότητα και ανεπάρκεια στο να «πάει  μπροστά» ο Δήμος Ωραιοκάστρου, κ.λ.π.

Διαβάζοντας επιδερμικά τα λεγόμενα τους, ίσως κάποιος να συμφωνήσει μαζί τους  και εσφαλμένα να επιλέξει τον ένα εκ των δύο.  Εάν όμως πληροφορηθεί τα παρακάτω αναφερόμενα, τότε πιθανότατα θα αλλάξει γνώμη και θα κατανοήσει πως η πολιτική ουσία κρύβεται σε αυτά που αμφότεροι σκοπίμως δεν δημοσιοποιούν ευρέως.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν αρχικά από τις πολιτικές σταδιοδρομίες αμφοτέρων, από πληροφορίες και στοιχεία που υφίστανται δημοσιοποιημένα μέχρι σήμερα στο διαδίκτυο.

1) Στο πρώτο από αυτά τα ψηφοδέλτια («Ανθρώπων έργα») υποψήφιος δήμαρχος είναι ο σημερινός δήμαρχος κ. Παντελής Τσακίρης, επιφανές και προβεβλημένο στέλεχος της ΝΔ, υποψήφιος βουλευτής μαζί της το 2009, διορισμένος από τη κυβέρνηση της ΝΔ στην έμμισθη θέση του υποδιοικητή του νοσοκομείου ΓΕΝΗΜΑΤΑΣ, πρώην δημοτικός σύμβουλος επί δημαρχίας Μπάτου στο Ωραιόκαστρο και ο οποίος, φημολογείται, ότι υποστηρίζεται τουλάχιστον από 2 βουλευτές της ΝΔ στην Β! περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

2) Στο δεύτερο ψηφοδέλτιο («Μαζί για τον τόπο μας») επικεφαλής είναι ο πρώην αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Α. Γαβότση, γνωστό και προβεβλημένο στέλεχος της ΝΔ, κ. Πέτρος Αταμιάν, διορισμένος από την κυβέρνηση της ΝΔ στην έμμισθη θέση του αντιπροέδρου της ΕΥΑΘ Παγίων με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρου Καράογλου (βουλευτή της ΝΔ στη Β! εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης), με τον οποίο (σύμφωνα με δημοσιεύματα) διατηρεί πολύ στενές προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις μαζί του (κουμπάροι).

Όπως γίνεται πλέον εύκολα κατανοητό δεν μπορεί ΚΑΝΕΙΣ εκ των δύο να χαρακτηριστεί «ανεξάρτητος» ή αδέσμευτος από το κόμμα της ΝΔ. Εδώ βέβαια κάποιος καλοπροαίρετος αναγνώστης μπορεί να ισχυριστεί ότι, ναι μεν ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο αλλά έχουν διαφορετικές αντιλήψεις  αναφορικά με τη διοίκηση του Δήμου.

Στο σημείο αυτό, και ενώ σχεδόν ολοκληρώνεται η προεκλογική περίοδος, από τις μέχρι σήμερα δημοσιοποίηση των θέσεων τους  αποδεικνύεται ότι δεν θίγουν (ούτε κατά κεραία) σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία και διοίκηση του Δήμου, δείγμα κι αυτό ότι αποφεύγουν τεχνηέντως να πάρουν θέση στις κυβερνητικές τροποποιήσεις που ΕΠΕΒΑΛΛΕ το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορούν [εάν σφάλω ας με συγχωρέσουν αμφότεροι κι εγώ θα επανορθώσω δημόσια.]

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ή ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ με την αποδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων που τους αφαιρέθηκε η ελάχιστη δυνατότητα δικού τους οικονομικού προϋπολογισμού (2.000 Ευρώ) με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αλλάξουν μόνοι τους ούτε μία καμένη λάμπα, αν δεν εγκριθεί το αίτημα τους από την οικονομική επιτροπή του Δήμου;

ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ή ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ με την κατάργηση της δυνατότητας της εκλογικής καθόδου ανεξάρτητων συνδυασμών στις τοπικές κοινότητες και πλέον όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το τοπικό υποχρεούνται να «κρεμαστούν στην ουρά» κάποιου ψηφοδελτίου υποψήφιου δημάρχου. Θα πάρουν θέση δηλαδή με την κατάργηση της τρίτης κάλπης (τοπικές κοινότητες) που επέτρεπε σε χιλιάδες πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά σε τοπικές υποθέσεις χωρίς εξάρτηση από υποψήφιο δήμαρχο;.

ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ  ή ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ με την κατάργηση της  δυνατότητας των τοπικών κοινοτήτων να διεξάγουν δημοψηφίσματα για  τα φλέγοντα τοπικά θέματα του τόπου τους φιμώνοντας τη φωνή των κατοίκων για τον τόπο τους;

ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ή ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ με την κατάργηση κύριων αρμοδιοτήτων των Δημοτικών Συμβουλίων, που τους αφαιρέθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ  και ανατέθηκαν στην ελεγχόμενη από το Δήμαρχο Οικονομική Επιτροπή. ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ δηλαδή ή ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ με το Συμβούλιο της Επικρατείας που ακύρωσε μέρος αυτών των αντιδημοκρατικών παρεμβάσεων, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να «επιστρέψει» μέρος αυτών στα δημοτικά συμβούλια που είχαν μετατραπεί σε «γλάστρες»;

ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ή ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ  με την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ ότι είναι τελείως αντιδημοκρατικό να εκλέγεται δήμαρχος που, από την πρώτη Κυριακή, θα συγκεντρώσει ποσοστό 43% κι όχι το 50% όπως ισχύει σε όλες τις δημοκρατικές χώρες του κόσμου;

ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ή ΣΥΝΦΩΝΟΥΝ ότι οι αυξήσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) [η χρηματοδότηση δηλαδή που υποχρεούται από το Σύνταγμα  να παρέχει στους Ο.Τ.Α το Υπουργείο Εσωτερικών] για το 2023, δεν θα καλύπτει καν το ποσό που έλαβαν οι Δήμοι το 2018 εν μέσω δηλ. μνημονίων;

ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ή ΣΥΝΦΩΝΟΥΝ δηλαδή με το πάγιο αίτημα των δημάρχων για αποκατάσταση της αδικίας σε σχέση με την απόδοση της τακτικής χρηματοδότησης, αφού η υπουργός εσωτερικών κ. Ν. Κεραμέως απέφυγε να δεσμευτεί σε ποσόν, αλλά συνέδεσε την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) με την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας, (!!!)

ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ή ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ  με ότι η υπουργός εσωτερικών κ. Ν. Κεραμέως αναφερόμενη στις αναγκαίες προσλήψεις στους Δήμους, παρέπεμψε αυτή την απόφαση στο υπουργικό συμβούλιο(!!!) χωρίς η ίδια να δεσμεύεται ενώ είναι γνωστό ότι οι ΟΤΑ χρειάζονται επειγόντως μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους ενώ οι προσλήψεις συμβασιούχων είναι κατάσταση ομηρίας για τους εργαζόμενους;

ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ή ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ότι με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ είναι μηδαμινό το ποσοστό της χρηματοδότησης [που αναλογεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση] από το Ταμείο Ανάπτυξης, αποκλειστικά με δική της αρμοδιότητα, με δικές της αποφάσεις, με δικές της επιλογές με δικό της προγραμματισμό;

Σε όλα τα παραπάνω  αλλά και σε πολλές ακόμη καίριες παρόμοιες ερωτήσεις, οι δύο προλεγόμενοι υποψήφιοι τηρούν σιγή ιχθύος. Προφανώς για μην θίξουν ή έρθουν σε αντιπαλότητα με το κόμμα στο οποίο ανήκουν και την συντηρητική νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί αυτό στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κι αν κάποιος ή κάποια, μετά από όλα αυτά, εξακολουθεί ακόμη να πιστεύει ότι τα προαναφερόμενα δεν έχουν ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ  σημασία στην απόφαση του ποιόν υποψήφιο δήμαρχο να επιλέξει, τότε να μην παραπονείται και μεμψιμοιρεί γιατί ο Δήμος δεν έχει πόρους για καύσιμα στα απορριμματοφόρα, γιατί δεν πλένονται σχεδόν ποτέ οι κάδοι που είναι εν δυνάμει μια υγειονομική βόμβα, γιατί δεν δημιουργούνται παιδικές χαρές, ή γιατί δεν επιδιορθώνονται άμεσα οι παιδικές χαρές, γιατί δεν δημιουργούνται χώροι αναψυχής και ψυχαγωγίας για τη νεολαία, γιατί οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων δεν έχουν χρήματα για να αλλάξουν μόνοι τους έστω ένα κατεστραμμένο πλακάκι, γιατί δεν υπάρχουν πόροι για τα αδέσποτα, γιατί υποβαθμίζεται και δεν χρηματοδοτείται ανάλογα ο πολιτισμός κι ο αθλητισμός, γιατί δεν στηρίζονται οι σύλλογοι, γιατί, γιατί, γιατί…..

 Ο Γρηγόρης Εδιρνέλης είναι Αναπληρωτής Συντονιστής της Β! Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρώην δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ωραιοκάστρου.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.