Στον “αέρα” προγράμματα 267 Δήμων μετά την κατάργηση του Φιλόδημου

Στον “αέρα” προγράμματα 267 Δήμων μετά την κατάργηση του Φιλόδημου

Τίτλους τέλους στο πρόγραμμα «Φιλόδημος», έβαλε μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Όπως είπε το πρόγραμμα των 2 δισ. που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μόλις 134 εκατ. ευρώ για έργα που έχουν προκηρυχθεί, ύψους 450 εκατ. και ενταγμένα 1,2 δισ.

Αναφορικά με το τι πρέπει να κάνουν οι δήμοι με τα συγκεκριμένα έργα, τόνισε ότι έχουν τρεις δυνατότητες:

-Να τα εντάξουν στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) του ΈΣΠΑ

-Να τα εντάξουν στα Τομεακά προγράμματα (υπουργεία) του ΕΣΠΑ

-Να περιμένουν το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα 2020-23 για την Αυτοδιοίκηση, που θα εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση.

Βασικές προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού προγράμματος έργων και δράσεων είναι:

–          Η αναβάθμιση βασικών υποδομών  ύδρευσης και περιβάλλοντος.

–          Η επίλυση, με οριστικό τρόπο, του προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με την πραγματοποίηση έργων, κυρίως με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά κυρίως με τη δραστική επέκταση της ανακύκλωσης που αποτελεί βασική προτεραιότητα στην πολιτική μας.

–          Ο κοινωνικός τομέας, η επίτευξη υψηλών στάνταρ στη δημόσια υγεία και η συμμετοχή με έργα και δράσεις στην αντικαπνιστική καμπάνια, σε έργα και καμπάνιες για περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων, σε καμπάνιες ενάντια στον αλκοολισμό και την παχυσαρκία, σε καμπάνιες για έναν υγιεινό τρόπο ζωής με συμμετοχή στη μαζική άθληση.

–          Σημαντικά μέτρα πολιτικής προστασίας και ειδικότερα αντισεισμικής θωράκισης της χώρας.

–          Θα στηρίξουμε καινοτόμες πρωτοβουλίες και πιλοτικά προγράμματα με όλες μας τις δυνάμεις, υιοθετούμε ό,τι είναι καινοτόμο και λειτουργικό επ’ ωφελεία  των πολιτών.

Σχετικά με το νέο εκλογικό σύστημα, τόνισε ότι η απλή αναλογική θα καταργηθεί και θα έρθει νέο το οποίο θα προσομοιάζει στο σύστημα ενισχυμένης αναλογικής του «Καλλικράτη»: «Ξεκαθαρίζουμε το τοπίο με το εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Επαναλαμβάνω την απόλυτη δέσμευσή μου: η απλή αναλογική καταργείται στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με ένα εκλογικό σύστημα που θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών και το οποίο θα προσομοιάζει σε αυτό που υπήρχε προτού καθιερωθεί το σύστημα της Αυτοδιοίκησης, αλλά δεν θέλω να πω περισσότερες λεπτομέρειες γιατί είναι αντικείμενο που θέλω να το συζητήσουμε».

Παράλληλα, όπως τονίσε, , «ο στόχος μου είναι το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς, του 2020, να έχουμε ετοιμάσει το νέο μας νόμο, ο οποίος θα αφορά σε ένα νέο σύστημα διοίκησης στον κρατικό μηχανισμό και σε μια δραστική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και συνακόλουθα των πόρων και του προσωπικού για την Πρωτοβάθμια και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων τους. Μια πολύ σοβαρή δουλειά στην οποία, επαναλαμβάνω, ότι περιμένω πάρα πολύ τη δική σας καθοριστική συμβολή. Ταυτόχρονα στο δεύτερο εξάμηνο προετοιμάζεται άλλη μια φιλόδοξη δουλειά, ο Ενιαίος Κώδικας της Αυτοδιοίκησης, όπου θέλουμε να συγκεντρώσουμε και να απλοποιήσουμε το σύνολο της νομολογίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

αυτοδιοίκηση 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.