Στο Παλέρμο ταξιδεύει η Θεσσαλονικιά Σοφία Ιακωβίδου για το 5o Διεθνές Συνέδριο «Δημιουργική Γραφή»

Στο Παλέρμο ταξιδεύει η Θεσσαλονικιά Σοφία Ιακωβίδου για το 5o Διεθνές Συνέδριο «Δημιουργική Γραφή»

«πυξίδα τα Ρωμαίικα κι η πένα μου καράβι
κινώ ταξίδι αλαργινό, λύθηκαν όλοι οι κάβοι»

Tο 5ο Διεθνές Συνέδριο «Δημιουργικής Γραφής» είναι έτοιμο ν’ ανοίξει τις πύλες του στις 16-18 Σεπτέμβρη του 2022 στο Παλέρμο.

Το  Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το  Πρόγραμμα  Μεταπτυχιακών  Σπουδών «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Università degli Studi di Palermo και τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων συνδιοργανώνουν το 5ο Διεθνές Συνέδριο «Δημιουργική Γραφή». 

Ψυχή του συνεδρίου, η επιστημοσύνη και το ευφυές πάθος των καθηγητών νεοελληνικής λογοτεχνίας κ.κ. Τζίνας Καλογήρου και  κ. Κωτόπουλου Τριαντάφυλλου.
“Η τιμή της καταξίωσης, η χαρά της συνοδοιπορίας και συνδημιουργίας είναι πολύ μεγάλη και μας γεμίζει αισιοδοξία. Ταυτόχρονα όμως η ευθύνη για όλους τους συντελεστές του Προγράμματος και του εγχειρήματος του Διεθνούς Συνεδρίου σηματοδοτεί μια νέα εποχή”, τονίζει ο κ. Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος εμπνευστής των συνεδρίων Δημιουργικής Γραφής στην Ελλάδα και Διευθυντής του Προγράμματος, Καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Ανάμεσα σε δεκάδες επιστήμονες, εισηγητές κι επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο,  σε μια πρωτότυπη συνεργασία την οποία προέτρεψε ο καθηγητής νεοελληνικής Ιστορίας του ΑΠΘ, Κώστας Φωτιάδης, η Σοφία Γ. Ιακωβίδου, Διπλωματούχος Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός του ΑΠΘ και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος «Δημιουργικής γραφής» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας παίρνει μέρος στο συνέδριο με την εισήγηση «Λογοτεχνικές Μνήμες. Τα Grecanico της Τραπεζούντας»

Στην εισήγησή της επιχειρεί να συστήσει σε ένα ευρύτερο κοινό την ποντιακή λογοτεχνία και γλώσσα μέσα από τα έργα δύο μεγάλων λογοτεχνών, του Φίλωνα Κτενίδη (1889-1963), πρώτης προσφυγικής γενιάς και του Κώστα Διαμαντίδη(1952-   ), τρίτης γενιάς.

Το συνέδριο θα αναφερθεί στην επιδραστικότητα της δημιουργικής γραφής στη φιλολογία, στο θεατρικό σύγγραμμα, στην παιδική λογοτεχνία, στη στιχουργική, στη διασκευή νοημάτων, στη δημοσιογραφία, στην πεζογραφία, στις μεταφράσεις, αλλά και στους συσχετισμούς αυτής με τις επιστήμες της ψυχολογίας, των μαθηματικών, των ακαδημαϊκών εργασιών, της τεχνολογίας και άλλων.

Η Καρσλήσα στην καταγωγή Σοφία, νεοφώτιστη πολίτης μιας ομοταξίας που αναρωτιέται σαστισμένη πως γίνεται να λαχταράει κάτι που δε γνώρισε, ρυμοτόμησε τον δικό της Πόντο, πιστοποιώντας τον άρτιο και οικοδομήσιμο μαχαλά στους φράγκικους ανάμεσα.

Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης και ο πρόεδρος Δημήτρης Λαμπρόπουλος, καλαφάτης στον ταρσανά του ΣΠΝ CardinalBessario, με την χορηγία στην ποντοποριά της Σοφίας πυρπολεί ακόμη μια φορά τις φρυκτωρίες του, μήπως και ερίσουν αγαθώς μιμούμενες οι λοιπές κολεκτίβες των Ποντίων.

Μπορεί η ποντιακή διάλεκτος να λιπόψυχει, διατηρείται όμως ζωντανή εκατό (100) χρόνια μετά τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου από την πατρογονικά εδάφη κι έχει ακόμη την δύναμη να δημιουργεί «γραφή»!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βιογραφικό της Σοφίας Ιακωβίδου 

Η Σοφία Ιακωβίδου γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη, με καταγωγή από τα Κοτυώρα και το Καρς του Πόντου.
Σπούδασε στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο τμήμα των Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών κι έχει μεταπτυχιακό σε συναφές αντικείμενο με τις σπουδές της. Είναι Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος «Δημιουργικής γραφής» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Εργάζεται στο Δημόσιο ως Τοπογράφος Μηχανικός κι είναι μητέρα τριών αγοριών.

Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται ενεργά στον Ποντιακό χώρο και γράφει ποιήματα και στίχους στην ποντιακή. Ποιήματα της έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Εύξεινος Πόντος»  καθώς επίσης στίχοι της έχουν μελοποιηθεί.
Είναι μέλος της επιτροπής Ποντιακής Διαλέκτου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και έχει συντονιστικό ρόλο στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Ποντιακής Διαλέκτου που θα λάβει χώρα στις αρχές Οκτώβρη, στη Φλώρινα.
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε ένα διήγημα της με τίτλο «ντο  ‘κ’ έμευα καμίαν» στο ηλεκτρονικό περιοδικό culture Book.
Με ιδιαίτερη αγάπη ετοιμάζει την πρώτη της ποιητική συλλογή γραμμένη στη γλώσσα των προγόνων  της.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.