Τα μικρά μυστικά της κουζίνας απο τις γιαγιάδες μας

Τα μικρά μυστικά της κουζίνας

Μικρά  μυστικά από τις κουζίνες των γιαγιάδων μας που θα σας βοηθήσουν και θα σας λύσουν τα χέρια σε πολλά θέματα.

Για να μην ξινίζει η σάλτσα από τις ντομάτες, προσθέστε ελάχιστη ζάχαρη ενώ μαγειρεύετε.

Για να ξεφλουδίσετε εύκολα τις ντομάτες, βουτήξτε τις για ένα λεπτό σε νερό που κοχλάζει.

Για να καθαρίζονται πιο εύκολα τα κρεμμύδια, βουτήξτε τα σε καυτό νερό και αφήστε για 2 λεπτά.

Μη βάζετε ποτέ τα καρότα στο ψυγείο αν δεν τους κόψετε πρώτα εντελώς το κοτσάνι. Το κοτσάνι απορροφά την υγρασία και κάνει τα καρότα να μαλακώσουν και να μαραίνονται.

Όταν τηγανίζετε, μη ζεσταίνετε το λάδι μέχρι να αρχίσει να καπνίζει, γιατί μπορεί να αρπάξει φωτιά. Εξάλλου το πολύ καυτό λάδι δίνει πικρή γεύση στις τροφές.

Εάν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος σε κάποιο από τα φαγητά σας, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με την ίδια ποσότητα πλήρους γιαουρτιού. Αυτό ισχύει τόσο για σούπες και ωμές σαλάτες, όσο και για σάλτσες και φαγητά με κρέας.

Αν θέλετε να βράσετε ραγισμένα αυγά, πρέπει να τυλίξετε πρώτα το κάθε ένα από αυτά μέσα σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.

Αλείφοντας τις παλάμες σας με λίγο λάδι, το ζύμωμα θα γίνει για σας πολύ ευκολότερο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ζύμες δύσκολες, όπως είναι του ψωμιού.

Εάν θέλετε οι τηγανητές πατάτες σας να γίνουν τραγανές, αφού τις πλύνετε, τις κόψετε και τις στραγγίξετε, ρίξτε τις σε μπόλικο καυτό λάδι. Μειώστε τη φωτιά και σκεπάστε τις για 10 λεπτά. Ξεσκεπάστε δυναμώνοντας τη φωτιά, ανακατέψτε και αφήστε να ροδίσουν.

Άλλος τρόπος για τραγανές πατάτες είναι αφού τις στραγγίξετε, ρίξτε λίγο αλεύρι και αλάτι ανακατέψτε με τα χέρια σας και τηγανίστε σε μπόλικο καυτό λάδι.

Η δυσάρεστη μυρωδιά του αυγού θα φύγει από τα ποτήρια σας αν τα ξεπλύνετε με ελληνικό καφέ.

Αντικαταστήστε τη μπεσαμέλ με ένα μείγμα από χτυπημένους κρόκους με κρέμα γάλακτος ή πλήρες γιαούρτι και τριμμένο τυρί. Τα φαγητά σας θα πάρουν όμορφο χρώμα και πολύ πιο ελαφριά γεύση.

Για να πετύχετε πολύ φουσκωτές μαρέγκες, προσθέστε στα ασπράδια των αυγών λίγη ξηρή μαγιά σε σκόνη και μετά χτυπήστε τα.

Διατηρήστε τις πατάτες  πολύ καιρό για να μην αρχίζουν να “βλαστίζουν”. Αντιμετωπίστε το, κλείνοντας τις σε χαρτοσακούλα μαζί με ένα μήλο.

Εάν το τηγάνι που έχετε τηγανίσει ψάρια, αν και το έχετε πλύνει πολύ καλά, εξακολουθεί να έχει κάποια ελαφριά οσμή ψαριού, το τρίβετε με λεμόνι, το ξεπλένετε με νερό και το αφήνετε να στεγνώσει.

Όταν η συνταγή χρειάζεται λιωμένες αντζούγιες για κάποια σάλτσα, λιώστε τις με ένα πιρούνι σε ζεστό λάδι, όχι καυτό.

Τα λαχανικά διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο αν τα βάλετε σε χαρτοσακούλα.

Εάν θέλετε να έχετε ξίδι μυρωδάτο, βάλτε σε ένα λίτρο ξίδι λίγο αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, βασιλικό, δυόσμο και φασκόμηλο κι αφήστε το όλη τη νύχτα. Το πρωί φιλτράρετε το και βάλτε το σε ένα μπουκάλι.

Για να αφαιρέσετε τη σακούλα με το μελάνι από τις σουπιές χωρίς προβλήματα, βάλτε τις μία ώρα στην κατάψυξη.

Εάν θέλετε να αυξήσετε την απόδοση του λεμονιού, πριν το στύψετε βάλτε το μέσα σε ζεστό νερό για 15 λεπτά.

gourmed.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.