Το σπιτόφιδο βρήκε το σπίτι του στο Ωραιόκαστρο,βίντεο

Μια συνάντηση στο βουνό του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης με ένα από τα πιο όμορφα φίδια της Πατρίδας μας .
Στο βίντεο θα απολαύσουμε τις αναρριχητικές ικανότητες αυτού του φιδιού .

Σπιτόφιδο ΄΄ Zamenis situla ΄΄ Φίδι της οικογένειας των καινοφιίδων ( colubridae ) Ένα μη δηλητηριώδες ακίνδυνο φίδι , ημερόβιο αποφεύγει τις υψηλές θερμοκρασίες , το μήκος του φτάνει μέχρι και 120cm , έχει ραβδωτή η στικτή μορφή , τα χρώματα του είναι ενδιαφέρων έχει όμορφες κεραμιδί , καφέ , πορτοκαλί , κόκκινες κηλίδες με μαύρο περίγραμμα , ακόμα και με ρίγες στο ίδιο χρώμα με μαύρο περίγραμμα . Κινείται ανάμεσα σε πέτρες και βλάστηση και συχνά σκαρφαλώνει σε θάμνους δεντράκια και πέτρες . Συχνά το βρίσκουμε σε οικισμούς και ανθρώπινο περιβάλλον .

Η ονομασία του σπιτόφιδο λέγεται πως ήρθε από τις Κυκλάδες , όπου σε κάποιες περιοχές οι άνθρωποι το έφερναν επίτηδες στους αποθηκευτικούς τους χώρους για τον έλεγχο των ποντικών . Το λατινικό δεύτερο συνθετικό του επιστημονικού ονόματος situs ο σχετικός με την οικοδόμηση , που υποδηλώνει οικόσιτο κατοικίδιο φίδι .

Τρέφεται κυρίως με τρωκτικά αλλά μπορεί να τραφεί και με σαύρες και μικρά πτηνά . Ζευγαρώνει την άνοιξη και τα θηλυκά γεννούν 2 έως 8 αυγά χρόνο παρά χρόνο . Σε πολλές περιοχές πιστεύεται λανθασμένα ότι πρόκειται για δηλητηριώδες φίδι και σκοτώνεται , απειλείται και από την παράνομη συλλογή . Απαντά έως τα 1600m υψόμετρο . Αν πιαστεί πιθανόν να δαγκώσει .

Περιλαμβάνεται στους καταλόγους συμβάσεων και νόμων , με την Ευρωπαϊκή ένωση να το κατατάσσει στα είδη προτεραιότητας είναι προστατευόμενο .

Δεν πιάνουμε φίδια για κανένα λόγο , αν δούμε κάποιο φίδι το παρατηρούμε από απόσταση και το αφήνουμε να συνεχίσει την πορεία του η συνεχίζουμε εμείς την δική μας μακριά από αυτό

Φωτιάδης Νίκος

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.