Φαρμακαποθήκες αρνούνται να προμηθεύσουν τα φαρμακεία με συγκεκριμένα φάρμακα

Για φαινόμενο μη επαρκούς εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς με φάρμακα από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες, το οποίο έχει ως συνέπεια μεγάλες και συνεχείς ελλείψεις φαρμάκων, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, κάνει λόγο, σε εξώδικη διαμαρτυρία του, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος.
Φάρμακα
«Φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακαποθήκες εκτελούν μερικώς ή και καθόλου τις παραγγελίες από τα φαρμακεία, κατά το δοκούν, αυθαιρέτως και εκτός πραγματικότητας, προμηθεύοντας εν τέλει τα φαρμακεία με ελάχιστα φάρμακα και εμβόλια από τα αιτούμενα», καταγγέλλει ο κ. Λουράντος.

Αναφέρει ότι οι ελλείψεις φαρμάκων φθάνουν πλέον «σε τραγικό σημείο», ενώ οι φαρμακοποιοί γίνονται καθημερινά «μπαλάκι» μεταξύ φαρμακαποθηκών και εταιρειών, προκειμένου να προμηθευτούν φάρμακα. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, καταγγέλλει ότι την Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, φαρμακαποθήκη αρνήθηκε να διαθέσει στο φαρμακείο του ένα τεμάχιο «Valdoxan 25mg», υποστηρίζοντας ότι «δεν διαθέτουν απόθεμα του εν λόγω φαρμάκου, καθώς η φαρμακευτική εταιρεία που το εισάγει, δεν έχει προβεί στην παράδοση του φαρμάκου αυτού στη συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη».

Ο κ. Λουράντος επικοινώνησε και με την εταιρία, η οποία, όπως αναφέρει, διέψευσε την φαρμακαποθήκη, αναφέροντας ότι την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, είχαν προμηθεύσει την φαρμακαποθήκη με ικανό αριθμό τεμαχίων του φαρμάκου «Valdoxan 25mg», προκειμένου να τα διαθέσει στα φαρμακεία.
Όπως αναφέρει ο κ. Λουράντος, σε νέα επικοινωνία με την φαρμακαποθήκη, οι εκπρόσωποί της «ισχυρίστηκαν ότι αρνούνται να πωλήσουν στο φαρμακείο του το ένα τεμάχιο που τους ζήτησε, διότι το φάρμακο αυτό είναι “πλαφοναρισμένο”, ήτοι το διαθέτουν -κατά παράβαση της κείμενης φαρμακευτικής νομοθεσίας- σε ορισμένες μόνο ποσότητες ανά φαρμακείο (συνήθως ένα ή δύο τεμάχια ανά φαρμακείο) και σε συγκεκριμένα φαρμακεία της επιλογής τους. Δυστυχώς, όπως αναφέρει στην εξώδικη διαμαρτυρία ο κ. Λουράντος, η ανωτέρω περιγραφόμενη συμπεριφορά δεν αποτελεί πρακτική της συγκεκριμένης μόνο φαρμακαποθήκης, «αλλά πλείστων όσων φαρμακευτικών εταιρειών και φαρμακαποθηκών». Προσθέτει, ότι «δυστυχώς, το Valdoxan 25mg δεν είναι το μόνο φάρμακο που είναι σε έλλειψη και τίθενται παράνομοι περιορισμοί εις τα φαρμακεία ως προς τον εφοδιασμό τους».
Με αφορμή τη συγκεκριμένη περίπτωση άρνησης πώλησης του φαρμάκου «Valdoxan 25mg» από φαρμακαποθήκη, εστάλη εξώδικος δήλωση προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, (Διεύθυνση Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων, Τμήμα Ελέγχου Κυκλοφορίας), τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκαρίων.

Ζητείται να διευκρινισθεί :
α) αν οι ποσότητες φαρμάκων που διαθέτουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στην ελληνική αγορά είναι επαρκείς για την κάλυψη των αναγκών σύμφωνα με τις ανωτέρω κείμενες διατάξεις και
β) που διοχετεύονται τα φάρμακα που προμηθεύονται οι φαρμακαποθήκες από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

πηγή

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.