Χριστός Ανέστη εν μέσω κορονοϊού

Χριστός Ανέστη εν μέσω κορονοϊού του Θεολόγου Ευστράτιου Χατζηαθανασίου

 Η καρδιά έχει ανάγκη να εκφρασθεί, να συνομιλήσει, να επικοινωνήσει.

Η γυναίκα όταν γεννά όλους τους πόνους της ξεχνά.

Μπροστά στο Υπέρτατο γεγονός της Ανάστασης τού Χριστού, η οποιαδήποτε θύμηση θλιβερών γεγονότων, των κλειστών εκκλησιών, της αποχής από το μυστήριο της ζωής, της θείας Ευχαριστίας, ακόμη και αυτό το σταυρικό πάθος του Κυρίου, μπαίνει σε δεύτερη θέση. Δεν τα ξεχνά διότι η μνήμη είναι δυνατή, αλλά η Ανάσταση το μέγα χαρμόσυνο γεγονός, όλα τα επισκιάζει.

Η χαρά είναι μεγάλη.

Δεν φωτίζει μια στιγμή ούτε μια ζωή,

αλλά αντανακλά ολάκερη την αιωνιότητα.

Είναι η νίκη της χαράς επί της λύπης,

του φωτός επί του σκότους,

της ζωής επί του θανάτου.

Ο άνθρωπος λαχταρά για ζωή και ασφαλίζεται.

Όμως πόσο ξεγελιέται. Πολεμάει μία νόσο και πεθαίνει από άλλη. Αποδεικνύεται πόσο φτωχός είναι.

Ο π. Αυγουστίνος πρώην Μητροπολίτης Φλωρίνης σε κήρυγμα του πριν από 30 χρόνια, το 1990,  -το ακούσαμε αυτές τις μέρες- έλεγε:

«θα έρθει μια αρρώστια που θα ρεζιλέψει γιατρούς».

Αγωνίζεται βέβαια ο άνθρωπος, ως όφειλε, να διατηρήσει την υγεία του σώματος. Και καθώς ασφαλίζει το σώμα, διατηρεί και οχυρώνει το μέγα αγαθό που βρίσκεται σ΄ αυτό.

Την άυλη, αθάνατη κι αιώνια ψυχή.

Ο Χριστός όταν ήρθε στη γη δεν αποκάλυψε μόνο πόσο ικανός γιατρός των σωμάτων είναι, αλλά και πόσο άριστος θεραπευτής των ψυχών.

Το σώμα θα διατηρηθεί. ΠΟΣΟ;;;…… ΤΟΣΟ!!!…….ΟΣΟ!!!……

Θα πεθάνει όμως. Έχει ανάγκη ο άνθρωπος να ενσκήψει στο άυλο και αθάνατο της ύπαρξής του, στην αιώνια ψυχή. Έτσι αποκτά μόνιμη επικαιρότητα η αγωνιώδης προσπάθειά του για ζωή. Όταν λαχταρήσει την αιώνια ζωή, απολαμβάνει το υπέροχο και έκπαγλον της Δημιουργίας (στεριά, θάλασσα, ουρανός-πλανήτες, το σύμπαν όλο), δοξολογώντας τον Δημιουργό Θεό και σκιρτά ολόψυχα προσμένοντας την ένωσή του μ΄ Αυτόν.

Γίνεται λοιπόν ο ίδιος δίκαιος, τίμιος, υπάκουος στον νόμο του Θεού. Κανένας από τους ανθρώπινους νόμους δεν τον αγγίζει, διότι δεν μπορεί να τον φθάσει. Στέκεται ψηλότερα.

Δεν χρειάζεται λοιπόν κανένας κυβερνήτης, Υπουργός ή άρχοντας, να του ορίσει την υπακοή με ανθρώπινες εντολές. Διότι ο ίδιος τις εκτελεί πριν του τις ορίσουν. Άλλωστε ο απ. Παύλος το φωνάζει: «δικαίω νόμος ου κείται» (Α΄ Τι. α΄ 9).

Φροντίζοντας την επιτέλεση του θείου νόμου, επιτελεί στο έπακρο και τα εντάλματα των ανθρώπων. Τότε συνειδητοποιεί ότι η επιδίωξή του ολοκληρώνεται όταν ενωθεί με τον Δωρεοδότη Θεό. Νιώθει τη θεία μακαριότητα και αδημονεί να ζήσει μια ζωή χωρίς λύπες, στενοχώριες. Γι’ αυτό αγωνίζεται να ζει κατά Θεόν κυνηγώντας την αιώνια ζωή, που χάρισε και χαρίζει στον καθένα ο Χριστός ο νικητής του θανάτου.

Αυτήν την αιωνιότητα ας λαχταρά η κάθε θεοφιλής ψυχή και ας φθάνει σ’ αυτήν με ακλόνητη πίστη, με ένθερμη προσευχή και οι καρποί της μετάνοιας και της φιλάνθρωπης αγάπης να συνηγορούν προς αυτήν.

Η μόνιμη συμμετοχή στη χαρά της Ανάστασης θα είναι γι’ αυτόν οδοδείκτης.

 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

ΠΑΣΧΑ 2020

Με αγάπη Χριστού
Χατζηαθανασίου Ευστράτιος
Θεολόγος

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.