Χωρίς μάσκα σε ανοιχτούς χώρους – Τέλος στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Χωρίς μάσκα σε ανοιχτούς χώρους – Τέλος στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Το τέλος στην χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από αύριο στις 5 το πρωί, εφόσον δεν υπάρχει συγχρωτισμός, αλλά και την καθολική άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας από την Δευτέρα 28 Ιουνίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Η νέα αυτή χαλάρωση των περιορισμών θα αφορά  όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι. Αντίθετα η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε δημόσιους κλειστούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις και σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό.

Η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε από πλευράς στις παράμετρους που συνυπολόγισε η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ως προς την εισήγησή της για την κατάργηση της χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους για να αποσαφηνίσει:

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι πετάμε τη μάσκα».

«Οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών σαφώς δυσκολεύουν τη χρήση της μάσκας. Η Επιτροπή μας εξέτασε τα επιδημιολογικά δεδομένα της επικράτειας, τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, ενώ συνυπολόγισε και τη κυκλοφορία μεταλλαγμένων στελεχών του ιού» ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας:

«Η Επιτροπή μας εισηγήθηκε τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους δημόσιους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός».

Από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου στις 5 το πρωί

  • Αίρεται το μέτρο του περιορισμού στην νυχτερινή κυκλοφορία
  • Eξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι και αθλούμενοι από τη διενέργεια self test κάθε εβδομάδα 15 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.
  • Αυξάνεται στην εστίαση το ανώτατο όριο και ορίζεται στα έως 10 άτομα ανά τραπέζι.
  • Για τους εξωτερικούς χώρους δεξιώσεων επιτρέπεται η παρουσία έως 300 ατόμων και με πλήρη εφαρμογή των υφιστάμενων πρωτοκόλλων.
  • Στις οργανωμένες παραλίες ο μέγιστος αριθμός είναι 120 ανά χίλια τμ επιφάνειας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Τα 4 νησιά που προβληματίζουν τους ειδικούς

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για 4 νησιά της χώρας, τα οποία δημιουργούν ανησυχία στους ειδικούς, καθώς εκεί παρατηρούνται αυξήσεις κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την Πάρο, την Κω, τη Ρόδο και την Ικαρία.

Ωστόσο, Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως στην ηπειρωτική Ελλάδα, τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζουν βελτιωμένη εικόνα. Αναλυτικά σημείωσε: «Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζουν μια βελτιωμένη εικόνα, με την ηπειρωτική Ελλάδα να εμφανίζει μια σταθερή πτωτική πορεία σε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα νησιά μας, όπου το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει χαμηλό».

Αναλυτικά για τα νησιά που προβληματίζουν τους ειδικούς ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε: «Υπάρχουν 4 περιοχές που δημιουργούν ένα μικρό προβληματισμό. Παρατηρούμε σε αυτές τις περιοχές μικρές αυξήσεις κρουσμάτων και νέες συρροές την ίδια στιγμή που σε όλη την Ελλάδα οι δείκτες πέφτουν. Γι΄ αυτό καλό θα ήταν οι κάτοικοι της Πάρου (κίτρινο), της Κω (πορτοκαλί), της Ρόδου (κίτρινο) και της Ικαρίας (πράσινο) να συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, ώστε να μην αλλάξουν επίπεδο και να συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται στο σύνολο της χώρας».

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.