Ωραιόκαστρο: Εκτός προεδρείου η πρόεδρος που στηρίζει Τσακίρη – Β. Πολίτης ο νέος πρόεδρος

Ωραιόκαστρο: Εκτός προεδρείου η πρόεδρος που στηρίζει Τσακίρη – Β. Πολίτης ο νέος πρόεδρος

Αλλαγές στον τρόπο εκλογής προέδρων και συμβουλίων στις δημοτικές κοινότητες θεσπίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε τη Μεγάλη Τρίτη και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ως ν. 5043/2023

Συμμόρφωση με το ΣτΕ

Η διάταξη συνιστά συμμόρφωση με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις σχετικά με τον τρόπο ανάδειξης του προέδρου των δημοτικών κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων με ορισμό του συμβούλου του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού.

Με τη νέα διάταξη επανέρχονται σε ισχύ οι ρυθμίσεις που προβλέπουν την εκλογή του προέδρου της δημοτικής κοινότητας από το σύνολο των μελών του συμβουλίου μεταξύ των δύο πρώτων συμβούλων των δύο πρώτων κατά σειρά εκλογής συνδυασμών.

Αυτό σημαίνει ότι σε όσες κοινότητες άνω των 300 κατοίκων ο πρόεδρος δεν εκλέχτηκε σε συνδυασμό που συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, θα πρέπει να γίνει ειδική συνεδρίαση του συμβουλίου κοινότητας για να εκλεγεί εκ νέου ο πρόεδρός του.

Βάση αυτής της αλλαγής σήμερα στην κοινότητα Ωραιοκάστρου πραγματοποιήθηκε η εκλογή του νέου προέδρου του συμβουλίου.

Με 2 λευκά 2 ψήφους στην πρώην πλέον πρόεδρο τοπικού Μαρία Αραμπατζίδου και 7 ψήφους υπέρ εκλέχθηκε ο Βασίλης Πολίτης.

Πριν απο τέσσερις ημέρες ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης ανακοίνωσε τους 6 προέδρους που τον στηρίζουν στις δημοτικές εκλογές του 2023, δείτε σχετικά εδώ. Η μια πλέον κατέχει την θέση της πρώην προέδρου.

Ακόμη και στη τελευταία συνεδρίαση επι της προεδρίας της κ. Αραμπατζίδου  δεν έλειψαν οι εντάσεις:

Στο παρακάτω βίντεο καταγράφονται τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης:

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.