Ωραιόκαστρο:  Οι σπουδαίοι λυράρηδες Π. Ασλανίδης και Π. Κοσμίδης τιμήθηκαν στα «Καλούσεια 2023»

Ωραιόκαστρο:  Οι σπουδαίοι λυράρηδες Π. Ασλανίδης και Π. Κοσμίδης τιμήθηκαν στα «Καλούσεια 2023»

Δύο σπουδαίους λυράρηδες τίμησε ο Δήμος Ωραιοκάστρου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Καλούσεια 2023», που διοργανώνονται προς τιμή του κορυφαίου Πόντιου χορευτή, Νίκου Καλούση.
Στα φετινά «Καλούσεια 2023», που πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ στο 2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, τιμήθηκαν οι λυράρηδες, Παναγιώτης Ασλανίδης και Παναγιώτης Κοσμίδης, κάτοικοι και οι δύο του Ωραιοκάστρου, άξιοι συνεχιστές της ποντιακής μουσικής της πρώτης γενιάς προσφύγων.

Τις τιμητικές πλακέτες στους κορυφαίους Πόντιους καλλιτέχνες, απένειμε ο εγγονός του Νίκου Καλούση, Ηλίας Καλούσης. Στο σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε την διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου που ανέλαβε την πρωτοβουλία να θεσμοθετήσει τα «Καλούσεια», μια πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του σπουδαίου χορευτή και παππού του, Νίκου Καλούση και συνεχάρη τους δύο λυράρηδες για την πολύχρονη και σημαντική προσφορά τους στον πολιτισμό και στη διατήρηση της ποντιακής μουσικοχορευτικής παράδοσης.

Συγκινημένοι οι Παναγιώτης Ασλανίδης και Παναγιώτης Κοσμίδης ευχαρίστησαν τη δημοτική αρχή για την τιμητική διάκριση και ανέβηκαν στη σκηνή. Ο Παναγιώτης Ασλανίδης έπαιξε τη λύρα και ο Παναγιώτης Κοσμίδης τραγούδησε ποντιακά τραγούδια, αποσπώντας αμφότεροι το θερμό χειροκρότημα του κοινού.
«Ο Δήμος Ωραιοκάστρου επέλεξε να τιμήσει δύο ανθρώπους, δύο μεγάλους καλλιτέχνες, τον Παναγιώτη Ασλανίδη και τον Παναγιώτη Κοσμίδη, καθώς έχουν υπηρετήσει με σπουδαίο τρόπο τον πολιτισμό. Σας είμαστε ευγνώμονες, αυτό που κάνατε ήταν εξαιρετικά σπουδαίο. Του χρόνου ο Δήμος Ωραιοκάστρου θα είναι ξανά εδώ, για να αναδείξει την παράδοση και ειδικά την ποντιακή παράδοση, που εκφράζει αυτό τον τόπο, το Ωραιόκαστρο», είπε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

Στη συνέχεια χαιρέτισε ο Δημήτρης Καρασαββίδης, αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ωραιοκάστρου, ο οποίος εμπνεύστηκε τα «Καλούσεια», την εκδήλωση προς τιμή του Νίκου Καλούση. «Χαίρομαι γιατί τα ”Καλούσεια” μετουσιώνονται σε πολιτιστικό θεσμό, έναν θεσμό που εμπνεύστηκα και από την πρωτοβουλία κάποιων φίλων, οι οποίοι μου σύστησαν την ομάδα ”χορευτών Νίκος Καλούσης”, που δημιούργησαν θέλοντας να αναδείξουν τη σχέση του θρύλου Νίκου Καλούση και του Ωραιοκάστρου. Φέτος τιμάμε δύο συμπολίτες μας, δύο ”μητροπολίτες” θα μπορούσαμε να πούμε, δύο λυράρηδες, που εμπνεύστηκαν από τον Γώγο, τον Παναγιώτη Ασλανίδη, που από μικρό παιδί καθόταν δίπλα του, μάθαινε την «τοξαραία» και αναμφισβήτητα είναι ο άνθρωπος που θεωρείται συνεχιστής του ”Πατριάρχη”. Τιμούμε και τον Παναγιώτη Κοσμίδη, έναν γνήσιο παραδοσιακό λυράρη, που και αυτός σε όλη του την καριέρα ακολούθησε τον ”πατριαρχικό” δρόμο, είπε ο κ. Καρασαββίδης και πρόσθεσε: «Το Ωραιόκαστρο ήταν, είναι και θέλουμε να παραμείνει ”φάρος” του ποντιακού πολιτισμού. Ο Δήμος Ωραιοκάστρου έχει καθήκον και χρέος να συμβάλει στη διατήρηση του πολιτισμού των προγόνων μας».

Στην εκδήλωση χαιρέτισε και ο Χρήστος Μήττας, πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Συνεχάρη τους δύο λυράρηδες για την προσφορά τους στον πολιτισμό και τη διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου, που διοργανώνει τα «Καλούσεια» και τιμά ανθρώπους που διατηρούν ζωντανή την ποντιακή παράδοση.
Στα «Καλούσεια 2023» συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Αλέξης Παρχαρίδης, Φάνης Κουρουκλίδης, Θοδωρής Κοτίδης, Δημήτρης Τεπερεκίδης, Κώστας Ζώης, Ανέστης Σαχινίδης. Την αφήγηση των κειμένων έκανε η Αγγελική Παμπουκίδου, ενώ συμμετείχαν τα χορευτικά συγκροτήματα της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (Ε.Π.Ω.Φ.) και του Συλλόγου Ποντίων Μυγδονίας «Διγενής». Τη σκηνοθεσία, τα κείμενα και τα βίντεο της εκδήλωσης επιμελήθηκε ο Πάνος Μπουντούρογλου.

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.