Ωραιόκαστρο: Παπούτσια σε καλώδια της ΔΕΗ-Μόδα,πλάκα ή κάτι πιο σοβαρό;

Παπούτσια σε καλώδια της ΔΕΗ-Μόδα,πλάκα ή κάτι πιο σοβαρό;

Ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια κρεμασμένα σε καλώδιο της ΔΕΗ αντικρίσαμε στο Παλαιόκαστρο Ωραιοκάστρου και μας κίνησε την περιέργεια.

Να ‘ναι μόδα; Να ‘ναι πλάκα; Ή μήπως είναι κάτι πιο σοβαρό;

Ας δούμε τις εκδοχές.

Παπούτσια δένονται μεταξύ τους με τα κορδόνια τους και πετιούνται ψηλά πάνω σε δημόσια ηλεκτροφόρα καλώδια. Πρόκειται για το λεγόμενο «shoefiti», το οποίο έχει ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και έχει φτάσει μέχρι και στην Ελλάδα. Η αρχή αυτής της συνήθειας χρονολογείται στη δεκαετία του ΄70.
Όμως, κανένας δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά γιατί οι κάτοικοι αποφασίζουν να κρεμάσουν τα παπούτσια τους από τα σύρματα. Ο καθένας το κάνει για διαφορετικό λόγο, γι’ αυτό και υπάρχει πολλές διαφορετικές θεωρίες. Για πολλούς τα κρεμασμένα παπούτσια είναι σημάδι της αστικής αποσύνθεσης, της παρακμής και της ερήμωσης μιας περιοχής. Δείχνουν πως το σύστημα της περιοχής δεν λειτουργεί σωστά και καταρρέει. Είναι ένδειξη ότι η κανονική τάξη και η ηρεμία έχουν ανατραπεί. Τα παπούτσια που φτιάχτηκαν για να μας προστατεύσουν από το έδαφος, κρέμονται από τον ουρανό….

Κάποιοι πιστεύουν ότι τα πρώτα παπούτσια κρεμάστηκαν από συμμορίες αγοριών που έκαναν μπούλινγκ σε παιδιά του σχολείου τους. Τα ανάγκαζαν να βγάζουν τα παπούτσια και τους τα πετούσαν πάνω στα καλώδια για να γυρίσουν στο σπίτι ξυπόλυτα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν έθιμο των στρατιωτών. Πετούσαν τα άρβυλα μόλις ολοκλήρωναν τη στρατιωτική τους θητεία….

Μία άλλη θεωρία είναι ότι τα πετάνε παρθένοι μετά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή ή μαθητές, μετά την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς. Και στις δυο περιπτώσεις είναι σημάδι απελευθέρωσης. Κρεμασμένα παπούτσια και έγκλημα…

Άλλη μια εκδοχή  υποστηρίζει ότι μαφιόζοι πετούσαν παπούτσια στα καλώδια, ώστε να «μαρκάρουν» την περιοχή τους. Έτσι, προειδοποιούσαν την αστυνομία να μην πλησιάζει στο έδαφός τους. Είναι σαν μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα στους εγκληματίες και τις αρχές. Στην Αμερική υποστηρίζουν ότι τα παπούτσια ανήκουν σε πρώην μέλη της σπείρας που δολοφονήθηκαν σε εκείνον τον δρόμο. Πολλές φορές τα παπούτσια είναι λερωμένα με αίμα. Είναι ένας τρόπος για να τους θυμούνται. Είναι φόρος τιμής στους νεκρούς. Λέγεται πως όταν το πνεύμα του νεκρού επιστρέψει, θα περπατήσει στο ύψος των καλωδίων και όχι στον δρόμο, γιατί είναι πιο κοντά στον ουρανό. Για άλλους σημαίνει ότι στην περιοχή μπορεί κάποιος να βρει εύκολα ναρκωτικές ουσίες και ότι εκεί δρουν συμμορίες. Το 2003 ο πρώην δήμαρχος του Λος Άντζελες Τζέιμς Χάιν, ανέφερε ότι έχει δεχτεί δεκάδες μηνύματα από κατοίκους του Λος Άντζελες που φοβόντουσαν για τη ζωή τους. Ο δήμαρχος έδωσε εντολή να αφαιρεθούν όλα τα παπούτσια από τα καλώδια της περιοχής. Όμως, πολλοί υποστήριξαν ότι ήταν ένας αστικός μύθος, ο οποίος δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα….

Το πέταγμα των παπουτσιών στα καλώδια είναι και ένας τρόπος των περαστικών να αφήσουν το σημάδι τους στην περιοχή. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με το γκράφιτι. Κάποιοι το κάνουν όταν φεύγουν από μια περιοχή ή σταματούν να εργάζονται σε κοντινό μαγαζί. Πιστεύουν ότι έτσι θα διατηρήσουν τις εμπειρίες που έζησαν εκεί στη μνήμη τους.
Επίσης, μια καλή εξήγηση είναι ότι πολλοί το κάνουν χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Απλώς αντιγράφουν κάτι που είδαν….

 

 

 

μηχανή του χρόνου

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.