Ωραιόκαστρο: O άνθρωπος που έφτιαξε μια λίμνη σε σκουπιδότοπο

Ωραιόκαστρο: O άνθρωπος που έφτιαξε μια λίμνη σε σκουπιδότοπο

Ένας άνθρωπος, παράδειγμα αγάπης για το περιβάλλον, είναι ο Παναγιώτης Ισχνόπουλος. Μετέτρεψε, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, έναν απέραντο σκουπιδότοπο σε λίμνη και έσπειρε με τους εθελοντές της περιοχής 70.000 δένδρα. «Ήθελα να ομορφύνω τον τόπο μου γιατί πιστεύω πως το περιβάλλον είναι η θεραπεία μας». Τα λόγια αυτά ήταν οδηγός ζωής για το κύριο Παναγιώτη  από τότε που ήταν μικρό παιδί, και παρά τα  85 χρόνια ακόμα σήμερα, συνεχίζουν να γίνονται φάρος αγάπης για το περιβάλλον. Στον ελεύθερο χρόνο του επισκέπτεται τη λίμνη, που φέρει το όνομα του, και συνομιλεί με τους μαθητές της περιοχής προκειμένου να τους ευαισθητοποιήσει στο περιβάλλον. Με πολύ αγάπη εξηγεί στο Γιώργο Ροδάκογλου πως αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτό το εγχείρημα και ποιος ήταν ο άνθρωπος που του μίλησε για πρώτη φορά για την αξία ενός δένδρου. Η εκπομπή «Τόσο κοντά» της TV100 μας ταξιδεύει (Σάββατο στις 21:30 και σε επανάληψη Δευτέρα 20:00) στην όμορφη περιοχή του Ωραιοκάστρου μαζί με μια ομάδα ποδηλατών που αναδεικνύουν την ομορφιά της φύσης.

Η ευαισθησία για το περιβάλλον φαίνεται πως βρίσκει έκφραση για πρώτη φορά στο κανάλι του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στην 30χρονη και πλέον ιστορία της η Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100 υιοθετεί μικρής διάρκειας ντοκιμαντέρ με περιβαλλοντικό χαρακτήρα και πρωταγωνιστές απλούς ανθρώπους. Το εγχείρημα με τον τίτλο «Τόσο κοντά» που παρουσιάζει κάθε Σάββατο στις 21:30, ο καθόλα έμπειρος δημοσιογράφος Γιώργος Ροδάκογλου, μαζί με την Εβελίνα Κεχαγιά ταξιδεύει τον τηλεθεατή σε περιοχές που βρίσκονται τόσο κοντά στη Θεσσαλονίκη αλλά ταυτόχρονα είναι άγνωστες.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό εντοπίζεται στο γεγονός ότι η εκπομπή απομακρύνεται μέσα από ένα παγερό studio και μεταφέρει το θεατή, στον τόπο όπου εκφράζεται η φύση, με τις λίμνες, τα βουνά, και τη θάλασσα. Το έως τώρα αποτέλεσμα στο σύνολο του κρίνεται θετικό, καθώς ο Βασίλης Κιλτίδης που υπογράφει τη σκηνοθεσία δίνει έμφαση σε μια καθαρά κινηματογραφική εικόνα με εμφανή τη γνώση του αντικειμένου. Ως προς την ποιότητα του δημοσιογραφικού περιεχομένου, η αμεσότητα του Γιώργου Ροδάκογλου και η απλότητα με την οποία συνομιλεί με τους ανθρώπους, είναι το ζητούμενο στη σύγχρονη τηλεόραση εφόσον αποδίδεται με απόλυτη επιτυχία. Αυτό δείχνει πως και ο ίδιος δεν υιοθετεί το εξεζητημένο, το στημένο και το παγερό των παρουσιαστών της τηλεόρασης και γίνεται ένα με το περιβάλλον δίνοντας την αίσθηση ότι παίρνει δύναμη μέσα από αυτό.

Πάντως δεν περνάει απαρατήρητο και κάτι άλλο, που έχει να κάνει με την πρώτη εμφάνιση του εν λόγω δημοσιογράφου σε εκπομπή της TV100, παρότι εργάζεται στο σταθμό επί πολλά χρόνια. Είναι ήδη γνωστό ότι έχει προηγηθεί η πρόταση συνεργασίας του από μεγάλο ευρωπαϊκό δίκτυο για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ με θέμα την ανασκαφή της Αμφίπολης, όπως και η επιλογή του από πέντε επιστήμονες ιατρούς ανά την Ελλάδα όπου και συμμετέχει ήδη μαζί τους σε διαγωνισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με θέμα τη Σπιναλόγκα, εγχείρημα που στηρίζει το Υπουργείο Υγείας και η Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ.

Το «Τόσο κοντά» ήταν κάτι που έλειπε από το δημοτικό κανάλι της Θεσσαλονίκη που αν και υπό κρατική σκέπη, δεν είχε ευαισθητοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια, στον τομέα των περιβαλλοντικών αλλαγών και οι παραγωγές του δεν παρουσίαζαν καμία απολύτως προσέγγιση στο περιβάλλον και στην ύπαιθρο, απαραίτητο στοιχείο ύπαρξης του τηλεοπτικού σταθμού στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπου και εκπέμπει.

👉 Λίμνη Ωραιοκάστρου 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.