Εναλλακτικές για τα κέντρα προσφύγων περιμένει από την κυβέρνηση η ΠΕΔ-ΚΜ

“Και σήμερα το πρωί υπήρξε μια κινητικότητα και την Κυριακή για τη διερεύνηση και των προτάσεών μας και άλλων εναλλακτικών λύσεων” είπε ο Κυρίζογλου, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και ανέφερε, μεταξύ άλλων: “διατελούμε σε αναμονή και αναζήτησης και υπόδειξης από πλευράς της κυβέρνησης”, “περιμένουμε εμείς να μας πουν, δεν κόβουμε τις γέφυρες της συζήτησης”, “δεν θέλουμε να πούμε τώρα τι θα κάνουμε”, “τα πάντα είναι μέσα στο παιχνίδι”. Ο πρόεδρος της Ένωσης τόνισε ότι “η κυβέρνηση γνωρίζει και τις εκτάσεις του υπουργείου Γεωργίας και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων και του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ και στρατόπεδα έξω από τον οικιστικό ιστό μπορεί η ίδια να διερευνήσει. Εμείς δεν έχουμε στο εσωτερικό των δήμων μας να υποδείξουμε τέτοιους χώρους. Ούτε οι ίδιοι μας ζήτησαν κάτι τέτοιο”.
Γνωστοποίησε, άλλωστε, ότι στην Αθήνα βρίσκονται για επαφές οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, και Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος. “Εμείς προτείνουμε τη δημιουργία και άλλων χώρων σε αντικατάσταση αυτού στα Διαβατά” διευκρίνισε.
Ο Κυρίζογλου χαρακτήρισε συνειδητή, κακή και ανήθικη την επιλογή του πρώην στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου για τη δημιουργία χώρου μετεγκατάστασης προσφύγων στη δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ εξέφρασε τη διαμαρτυρία της Ένωσης για την έναρξη των εργασιών διαμόρφωσης του χώρου στην περιοχή των Διαβατών, παρουσία των ΜΑΤ και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει εγγράφως στις προτάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔ, όπως δεσμεύτηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, και ο γενικός γραμματέας Μετανάστευσης Βασίλης Παπαδόπουλος, την περασμένη Παρασκευή στην ΠΕΔ. “Ενώ τελούσαμε σε αναμονή αυτής της απάντησης, ξαφνικά, πριν τελειώσουμε τα λόγια και πριν στεγνώσει η μελάνη των όσων εγράφησαν εδώ στο συμβούλιο που είχαμε, το ίδιο βράδυ η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου για να επιβάλλει με την κρατική βία τη θέλησή της” είπε ο κ. Κυρίζογλου και πρόσθεσε: “δεν συμφωνούμε με αυτή την τακτική. Διαμαρτυρόμαστε έντονα”. Εξάλλου, η ΠΕΔ – ΚΜ καταδίκασε τις σωματικές επιθέσεις εναντίον του δημάρχου Δέλτα Μίμη Φωτόπουλου και επανέλαβε ότι βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων, προκειμένου να υπάρξει αντικατάσταση της συγκεκριμένης περιοχής με άλλο σημείο. “Είχαμε επεισόδια χθες με τους Ρομά που επιτέθησαν στα ΜΑΤ με ό,τι συνεπάγεται αυτό και αύριο, μεθαύριο δεν ξέρουμε τι θα γίνει” είπε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου. Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις των κατοίκων πρέπει να είναι ειρηνικές, κατήγγειλε τις αναφορές μέσου ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες, όπως είπε, ο ίδιος και ο δήμαρχος Δέλτα υποδαυλίζουν τις ξενοφοβικές αντιδράσεις σε συνεργασία με την ακροδεξιά, γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει στη χρήση όποιου ένδικου μέσου του δίνει ο Νόμος, ενώ σχολίασε ότι δεν μπορεί η ακροδεξιά να επωφεληθεί από την αγωνιστικότητα των κατοίκων. “Τα περί ακροδεξιών δημάρχων μας βρίσκουν αδιάφορους” είπε ο κ. Κυρίζογλου, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ, Σίμος Δανιηλίδης, τόνισε: “τα περί ξενοφοβικών, ρατσιστικών και ακροδεξιών συμπεριφορών μάλλον πρέπει να τα ανακαλέσουν αυτοί που τα ξεστομίσαν”. Στο μεταξύ, οι εργασίες στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου συνεχίζονται, όπως ανέφερε το μέλος της επιτροπής κατοίκων Διαβατών, Σάββας Παρίκογλου. Τέλος, η ΠΕΔ- ΚΜ εξέφρασε τη διαμαρτυρία της για την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, μέσω της οποίας καλούνται οι δήμοι και οι περιφέρειες να καλύψουν έξοδα του υπουργείου Υγείας, σε νοσοκομεία, δημόσιες μονάδες ψυχικής υγείας, μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας, πολυιτρεία, κ.α.
image
πηγή dikaiologitika.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.