Μετανάστες κοιμούνται σε ταράτσες και υπόγεια στην Θεσσαλονίκη

Μετανάστες κοιμούνται σε ταράτσες και υπόγεια στην Θεσσαλονίκη – Άνθρωποι παρατημένοι στη μοίρα τους

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || [email protected]

Μετανάστες και αλλοδαποί έχουν βρει καταφύγιο τους τελευταίους μήνες στην περιοχή Ξυλάδικα, στον Παλαιό Σταθμό, δυτικά της Θεσσαλονίκης.

Στην οδό Πατριάρχου Κυρίλλου 3, στη Γιαννιτσών, μένουν περίπου εκατό άτομα, σε ημιτελές συγκρότημα πολυκατοικιών. Στο εγκαταλελειμμένο οίκημα έχουν στήσει σκηνές, έχουν τοποθετήσει χαρτόκουτα και κουβέρτες, κοιμούνται ακόμα και στην ταράτσα και στο υπόγειο. Πρόκειται για άτομα όλων των ηλικιών, οι περισσότεροι νέοι άντρες αλλά και μια οικογένεια με τρία μικρά παιδιά ηλικίας από 3 έως 7 ετών.
IMG_9428
Σκουπίδια και περιττώματα παντού
Στο ισόγειο υπάρχουν πεταμένα σκουπίδια παντού, ακόμα και ένας πράσινος κάδος που μεταφέρθηκε στο εσωτερικό του κτηρίου είναι ξεχειλισμένος. Περιττώματα και ακαθαρσίες υπάρχουν σε όλα τα κτήρια αλλά κυρίως στον αύλειο πλαϊνό χώρο, που έχει μετατραπεί σε χωματερή. Στην ταράτσα, πέρα από τις σκηνές που είναι τοποθετημένες πλάι σε σίδερα άκρως επικίνδυνα, υπάρχουν ρούχα απλωμένα σε σιδεριές, κουβέρτες και χαρτόκουτα.
Μεταξύ της ημιτελούς μπροστινής πολυκατοικίας από την οδό Πατρ. Κυρίλλου και της πίσω πολυκατοικίας που συνορεύει με την οδό Στ. Βουτυρά, υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος ανοιχτός χώρος με μια ημιτελή τσιμεντένια επιδαπέδια κατασκευή, με πολλές εσοχές και σίδερα να προεξέχουν από παντού. Αυτό είναι και το σημείο που ενώνει το συγκρότημα των τεσσάρων πολυκατοικιών, που μάλλον προοριζόταν για το αίθριο του συγκροτήματος.
Άκρως επικίνδυνα τα κτήρια
Σε αυτό το σημείο, κάτω από μια σκιά, συναντώ τον Αλή μαζί με άλλα 4 άτομα. Είναι ξαπλωμένοι πάνω σε χαρτόκουτα, συζητούν και εποπτεύουν τον χώρο. Ακριβώς δίπλα τους υπάρχει ένα καρότσι φαρδύ και πάνω του είναι τοποθετημένα χαρτόκουτα που προορίζονται για πώληση στην ανακύκλωση. Ο Αλή με ξεναγεί στον χώρο, συμβουλεύοντάς με κάθε φορά να προσέχω τα σίδερα που προεξέχουν μέσα από τα μπετά αλλά και τις τσιμεντένιες σκάλες που είναι επικίνδυνες. Ο Αλή είναι από το Πακιστάν, πατέρας τεσσάρων παιδιών, γνωρίζει ελληνικά και ήρθε στη Θεσσαλονίκη πριν 6 μήνες από την Αθήνα. «Εδώ μένουν γύρω στα εκατό άτομα. Άλλοι φεύγουν, άλλοι έρχονται» μου λέει απογοητευμένος, δείχνοντάς μου τα άτομα που κοιμούνται στην ταράτσα. «Πιο δύσκολα είναι για τη μάνα με τα τρία παιδιά που μένουν στο υπόγειο» καταλήγει και μου δείχνει τις άθλιες συνθήκες καθώς μια νεαρή Πακιστανή ανεβαίνει τις σκάλες του υπογείου κρατώντας από το ένα χέρι τον 3χρονο γιο της. «Ευτυχώς κάθε μεσημέρι μια ομάδα Γερμανών μάς φέρνει φαγητό».
IMG_9429
Καταφύγιο για δεκάδες μετανάστες
Για τους περίπου εκατό μετανάστες που ζουν στα σκελετωμένα κτήρια, ακόμα και αν είναι μόνο με μπετόν, χωρίς τοίχους, είναι σίγουρα μια λύση που προσφέρει καλύτερη προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Οι συνθήκες διαβίωσης όμως είναι και άκρως ακατάλληλες και επικίνδυνες. Η ThessNews είχε ασχοληθεί με το θέμα τον Νοέμβριο του 2016, όταν τότε βρήκαν καταφύγιο στις πολυκατοικίες πρόσφυγες με οικογένειες και μικρά παιδιά. Τότε είχαν γίνει κάποιες άτονες διαμαρτυρίες από κατοίκους της περιοχής, αλλά από ό,τι φαίνεται το πρόβλημα παραμένει, με τους δεκάδες μετανάστες – στην πλειονότητά τους από Πακιστάν, Αφγανιστάν και Σρι Λάνκα – να καταφεύγουν εκεί χωρίς άλλη επιλογή, αφημένοι στη μοίρα τους.

Παράνομοι
Φοβισμένοι, ταλαιπωρημένοι και χωρίς στέγη, προσπαθούν να επιβιώσουν όπου βρουν. Κοιμούνται στα τσιμέντα, χωρίς χώρους υγιεινής, ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν και περιμένουν την επόμενη μέρα για ένα μεροκάματο, αν βρουν. Οι περισσότεροι έχουν έρθει παράνομα στην Ελλάδα, χωρίς «χαρτιά», έχοντας αφήσει πίσω οικογένειες, αναζητώντας το αυτονόητο.
IMG_9430
Απαλλοτριώσεις από το… 1978
Το συγκρότημα πολυκατοικιών βρίσκεται στην οδό Πατριάρχου Κυρίλλου 3, σε ένα οικόπεδο περίπου 1.200τμ. Μέσα στο οικόπεδο ξεκίνησαν να χτίζονται το 1988 τέσσερις διώροφες πολυκατοικίες με υπόγειο η κάθε μια και αίθριο στη μέση, με σκοπό να γίνουν επαγγελματικοί χώροι. Το οικόπεδο με τα ημιτελή κτίσματα ανήκει στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Κατοίκων Παλαιού Σταθμού «Άγιος Χριστόφορος». Από το 1978 άρχισαν οι απαλλοτριώσεις, με τους ιδιοκτήτες να δίνουν τα οικόπεδα για αντιπαροχή. Δέκα χρόνια μετά, από τις πράξεις τακτοποίησης των οικοπέδων προκύπτουν θέματα αποζημιώσεων και διεκδικήσεων, τα οποία δεν ξεπεράστηκαν μέχρι σήμερα. Επιπλέον υπήρξαν και διαφωνίες με τον εργολάβο για τον τρόπο οικοδόμησης, κι όλα αυτά τα εμπόδια οδήγησαν τελικά στο να μείνει το οικοδόμημα μισοτελειωμένο.
IMG_9431
«Υγειονομική βόμβα»

Η ThessNews μίλησε με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Θεσσαλονίκης, κ. Αθανάσιο Παππά, ο οποίος έκανε λόγο για υγειονομική βόμβα στην περιοχή. «Περιφράξαμε το οικόπεδο περιμετρικά με λαμαρίνες, για να μην είναι εύκολη η πρόσβαση, αλλά τις έχουν βγάλει σε πολλά σημεία και μπαίνει μέσα όποιος θέλει. Το κτήριο είναι επικίνδυνο και πρέπει να βρεθεί μια λύση».

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.