Στο μουσείο ύδρευσης Θεσσαλονίκης που κατασκευάστηκε το 1888, βίντεο

Στο μουσείο ύδρευσης Θεσσαλονίκης που κατασκευάστηκε το 1888, βίντεο

Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης

Το Mουσείο ‘Yδρευσης αποτελεί το παλιό Kεντρικό Aντλιοστάσιο του άλλοτε Oργανισμού Yδρεύσεως Θεσσαλονίκης (σήμερα ΕΥΑΘ α.ε.) και είναι ένα ιστορικό για την ύδρευση της πόλης κτηριακό συγκρότημα στην περιοχή των σφαγείων.
Bρίσκετε  στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, στην πίσω πλευρά του λιμανιού. H περιοχή των σφαγείων είναι ουσιαστικά η πρώτη βιομηχανική ζώνη της Θεσσαλονίκης και εδώ είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα βιομηχανικά μνημεία της πόλης όπως το εργοστάσιο Φιξ, τα παλιά σφαγεία το βυρσοδεψείο Νούσια, η ΒΙΛΚΑ και  ο Μύλος.

Η κατασκευή του κεντρικού Αντλιοστασίου σφαγείων ξεκίνησε το 1888 και ολοκληρώθηκε δυο χρόνια αργότερα από βελγική εταιρεία για λογαριασμό της Οθωμανικής Εταιρείας Υδάτων. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία αυτή ανέλαβε την κατασκευή, τη διαχείριση και την εκμετάλλευση των έργων ενός σύγχρονου για την εποχή συστήματος ύδρευσης της πόλης. Για 90 περίπου χρόνια ήταν η καρδιά της ύδρευσης της Θεσσαλονίκης, απασχολούσε πλήθος εργαζομένων και υπήρχε μέριμνα ώστε ο τεχνολογικός εξοπλισμός που χρησιμοποιούνταν να συμβαδίζει με την τεχνολογία της εποχής.Το Ελληνικό Κέντρο Παρατήρησης επισκέφτηκε το μουσείο και ξεναγήθηκε από τις μουσειολόγους Σοφία Φλεβαράκι και Μένια Σιάκκα.

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.