Τι αποκαλύπτουν για την προσωπικότητά σας τα γραπτά μηνύματα που στέλνετε

Τι αποκαλύπτουν για την προσωπικότητά σας τα γραπτά μηνύματα που στέλνετε

Τι αναφέρει μία βρετανίδα ψυχολόγος για τα τρία συχνότερα χρησιμοποιούμενα είδη γραπτών μηνυμάτων. Ποια υποδηλώνουν έλλειψη προσοχής και ποια εξωστρέφεια ή ανασφάλεια.

Τα γραπτά μηνύματα που στέλνουμε στο κινητό και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποκαλύπτουν πολλά για την προσωπικότητά μας, αναφέρει μία βρετανίδα ψυχολόγος και ειδική στην προπονητική ζωής (life coaching).

Σε βίντεο που ανήρτησε στο TikTok η Dr. Francesca Tighinean, απόφοιτη του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με πτυχίο στην Ψυχολογία, εξηγεί τι υποδηλώνουν οι τρεις κύριοι τύποι γραπτών μηνυμάτων που ανταλλάσσουμε σήμερα.

Αν προτιμάτε πολλά, σύντομα μηνύματα

Όσοι προτιμούν να επικοινωνούν με μικρά, σχεδόν μονολεκτικά, αλλεπάλληλα γραπτά μηνύματα, αντί να συντάσσουν μία ολοκληρωμένη παράγραφο, έχουν μειωμένη ικανότητα προσοχής και δεν συγκεντρώνονται, υποστηρίζει.

Είναι επίσης πολύ πιθανό να ανήκουν στην γενιά Ζ, προσθέτει. Στη γενιά αυτή συνήθως κατατάσσονται όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1997 και 2012.

Η αλήθεια είναι ότι τα γραπτά μηνύματα δεν πρέπει να είναι ολόκληρα… σεντόνια. Τα μεγάλα μηνύματα μπορεί να είναι απαιτητικά ή ενοχλητικά για όσους τα λαμβάνουν, λ.χ. εν ώρα εργασίας. Ωστόσο το να στέλνει κάποιος καταιγισμό  σχεδόν μονολεκτικών μηνυμάτων, μπορεί να εκληφθεί ως αγενές ή αδιάφορο για τα νεύρα του παραλήπτη.

Αν τελειώνετε πάντοτε εσείς τη συζήτηση

Αν πρέπει να τελειώνετε πάντοτε εσείς την «συζήτηση» μέσω μηνυμάτων, πιθανώς έχετε έναν ενδόμυχο φόβο εγκατάλειψης, κατά την Dr. Tighinean. Επιπλέον, αν πάντοτε απαντάτε σε οτιδήποτε κι αν γράψει ο συνομιλητής σας,  πιθανότατα είστε υπερευαίσθητος σε ό,τι συμβαίνει γύρω σας.

Πολλοί άνθρωποι έχουν την ανάγκη να στέλνουν το τελευταίο μήνυμα, ακόμα κι αν αυτό είναι απλώς ένα emoji, εξηγεί.  Η ανάγκη αυτή συχνά αποκαλείται στο διαδίκτυο ως «σύνδρομο του τελευταίου μηνύματος» (Last Text Syndrome). Με τον όρο αυτό περιγράφεται ο ψυχαναγκασμός ενός ατόμου που θέλει να έχει πάντοτε την τελευταία λέξη. Συχνά, δε, αυτή η λέξη δεν προσφέρει τίποτα στη συζήτηση.

Πάντως, πολλοί πιστεύουν πως παρακινώντας τον συνομιλητή τους να στείλει το τελευταίο γραπτό μήνυμα, αποκτούν θέση ισχύος, διότι δεν χρειάζεται πλέον να περιμένουν απάντηση.

Αν χρησιμοποιείτε πολλά emojis

Η Dr. Tighinean αναφέρει πως τα γεμάτα εικονίδια και φατσούλες γραπτά μηνύματα είναι ενδεικτικά μιας εξωστρεφούς προσωπικότητας. Όταν μάλιστα τα εικονίδια είναι συναφή με το περιεχόμενο του μηνύματος, κάνουν τον χρήστη τους να φαίνεται καλύτερος.

Μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Wayne, στο Μίσιγκαν, είχε δείξει πως τα άτομα που θεωρούνται πιο ευχάριστα, έχουν την τάση να χρησιμοποιούν περισσότερα emojis. Επιπλέον μελέτη του Πανεπιστημίου της Οττάβα, στον Καναδά, είχε δείξει ότι τα συναφή με τα γραπτά μηνύματα emojis, τα καθιστούν πιο κατανοητά.

iatropedia

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.