Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Τα αδέσποτα ζώα μας χρειάζονται όλους – Και στο Ωραιόκαστρο μένουν ατάιστα

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Τα αδέσποτα ζώα μας χρειάζονται όλους – Και στο Ωραιόκαστρο μένουν ατάιστα

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων σήμερα, 4 Απριλίου. Μέρα ευαισθητοποίησης για ένα πρόβλημα που δεν θα έπρεπε να υπάρχει… Αλλά και μέρα τιμής στους χιλιάδες εθελοντές που αγωνίζονται καθημερινά για να προσφέρουν σε όλα τα ζωάκια την ευκαιρία για μία καλύτερη ζωή.

Ένας από αυτούς είναι και ο Τάκης Προεστάκης, ο εμπνευστής του Takis Shelter στην Κρήτη, την ιστορία του οποίου μπορείτε να ακούσετε στο ακόλουθο βίντεο.

Η εκπομπή της ΕΡΤ«Πλάνα με ουρά», την οποία επιμελείται και παρουσιάζει η δημοσιογράφος Τασούλα Επτακοίλη, έχει αναδείξει το θέμα των αδέσποτων ζώων σε πολλά επεισόδια, τα οποία είναι διαθέσιμα για θέαση στην πλατφόρμα του ERTFlix.

Στο πρώτο επεισόδιο της εκπομπής, γνωρίζουμε τον Διονύση και τη Μάρθα, ιδρυτικά μέλη της SCARS, δύο από τους πολλούς εθελοντές σε όλη την Ελλάδα, που προσφέρουν όχι μόνο χρήμα και χρόνο, αλλά και την ψυχή τους την ίδια, για την προστασία των αδέσποτων ζώων.

Όπως γράφουν οι ίδιοι στον ιστότοπό τους: «Αναρωτιέστε πού βρίσκεται αυτή την στιγμή ο καλύτερός σας φίλος; Βρίσκεται στο κλουβί ενός καταφυγίου ή μιας πανσιόν. Αναρωτιέστε τί κάνει; Περιμένει υπομονετικά να έρθετε, να τον δείτε, να τον βγάλετε μια βόλτα, να τον κοιτάξετε στα μάτια και να τού υποσχεθείτε πως από εδώ και πέρα θα κοιμάται σε ένα ζεστό κρεβάτι δίπλα σας».

Αυτό το ξέρατε;

Διαβάστε ορισμένα στοιχεία για τα αδέσποτα ζώα, και αφού το κάνετε, αποφασίστε αν θέλετε να αναλάβετε δράση!

  • Μόνο 1 στους 10 σκύλους που γεννιούνται θα βρει μόνιμο σπίτι.
  • Ένας από τους βασικότερους λόγους που τα ζώα βρίσκονται στον δρόμο είναι ότι οι ιδιοκτήτες τους τα εγκαταλείπουν.
  • Στην Αμερική, περίπου 7,6 εκατομμύρια ζώα συντροφιάς καταλήγουν σε καταφύγια ζώων κάθε χρόνο. Από αυτά, περίπου 3,9 εκατομμύρια είναι σκύλοι και 3,4 εκατομμύρια γάτες.
  • Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί πόσα αδέσποτα σκυλιά και γάτες ζουν στον δρόμο.
  • Το WorldAtlas αναφέρει πως υπάρχουν περισσότερα από 200 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά στον κόσμο. Στις ΗΠΑ, οι εκτιμήσεις μόνο για τις γάτες κυμαίνονται στα 70 εκατομμύρια.
  • Πολλά αδέσποτα είναι χαμένα κατοικίδια ζώα που δεν κρατήθηκαν σωστά σε εσωτερικούς χώρους ή δεν είχαν επάνω τους στοιχεία ταυτότητας ή τσιπάκι.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

  • Τοποθετείστε σε ασφαλή σημεία στη γειτονιά σας νερό και ξηρά τροφή. Προσοχή: Μην αφήνετε στον δρόμο τα απομεινάρια από το φαγητό σας, το οποίο όχι μόνο αντιβαίνει στους υγειονομικούς κανόνες, αλλά μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για τα ίδια τα ζώα και την υγεία τους.
  • Αναζητείστε και μάθετε περισσότερα για τις φιλοζωϊκές οργανώσεις / ομάδες / σωματεία της περιοχής σας και στηρίξτε τις με όποιον τρόπο μπορείτε. Στη σελίδα https://filozoikes.gr/μπορείτε να αναζητήσετε την πιο κοντινή φιλοζωϊκή σε εσάς.
  • Κοινοποιήστε αγγελίες υιοθεσίας. Αργά ή γρήγορα κάποιος από τους φίλους σας θα αναγνωρίσει σε μία φωτογραφία το ζωάκι που θα του αλλάξει τη ζωή!
  • Δείξτε αλληλεγγύη σε ιδιοκτήτες κατοικιδίων. Το να φροντίζεις ένα ζώο είναι πολλές φορές απαιτητικό. Αν προσφερθείτε να κρατήσετε για λίγες μέρες εσείς το κατοικίδιο κάποιου γνωστού σας που πρέπει να λείψει, ή να πηγαίνετε βόλτα το σκυλάκι κάποιου που έχει βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση από πρόβλημα υγείας ή έλλειψη χρόνου, ελαχιστοποιείτε την πιθανότητα να βρεθεί αυτό το ζώο στον δρόμο. Και μπορεί να σας ανοίξει και η όρεξη για το επόμενο βήμα…
  • Ανοίξτε την καρδιά σας και αδειάστε τα κλουβιά! Υιοθετείστε ένα ζώο από καταφύγιο ή από τον δρόμο και κάντε στον εαυτό σας το καλύτερο δώρο. Και να θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα οφέλη ενός κατοικιδίου στην υγεία σας, διαβάστε εδώ.

Ωραιόκαστρο: Κατεπείγουσα ανάγκη για τροφές απο τη Φιλοζωική – Κίνδυνος για ασιτία των ζώων

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.