Η Sophia στην έκθεση Beyond: Ο «Τζίτζι», το «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει» και οι προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης

Συζήτηση με τη Sophia the Robot, το πιο διάσημο ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στον κόσμο, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του Ερευνητή και Διευθυντή Υπολογιστικών Συστημάτων του MIT Media Lab USA - Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας Δρ. Μιχάλη Μπλέτσα, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη διεθνή έκθεση ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας "Beyond 2024", Παρασκευή 26 Απριλίου 2024.

Η Sophia στην έκθεση Beyond: Ο «Τζίτζι», το «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει» και οι προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης

Εκδήλωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη με συζήτηση ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και τη Sophia the Robot στο πλαίσιο της “BEYOND 2024”
Συζήτηση με τη Sophia the Robot, το πιο διάσημο ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στον κόσμο, είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, με τη συμμετοχή και του Ερευνητή και Διευθυντή Υπολογιστικών Συστημάτων του MIT Media Lab USA – Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας Δρ. Μιχάλη Μπλέτσα, στη διεθνή έκθεση ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας “Beyond 2024”.

Η συζήτηση διεξήχθη στο stand της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο Περίπτερο 15, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo.

«Σήμερα υποδεχόμαστε το πιο γνωστό ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πια στα χέρια μας και τη χρησιμοποιούμε όλοι, σχεδόν καθημερινά. Θα πρέπει να εστιάσουμε στα πλεονεκτήματα, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα πιθανά προβλήματα. Και για αυτό το μήνυμα της σημερινής συνάντησης θα πρέπει να είναι ένα: Ότι πρέπει επειγόντως να υπάρξει ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, ένα θεσμικό πλαίσιο γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Είναι ένα ζήτημα, που δεν αφορά μόνο μία χώρα, αλλά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία, ώστε μέσα στον νέο πολιτικό κύκλο που ξεκινάει να συνεχίσει αυτή τη συζήτηση και να υπάρξουν συγκεκριμένα θεσμικά όρια, τα οποία θα προβλέπονται και από τους νόμους κάθε χώρας, με στόχο να απολαμβάνουμε τα πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία, στις κατασκευές και σε άλλους σημαντικούς τομείς, χωρίς να υπάρξουν κίνδυνοι στο μέλλον», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την ενίσχυση της καινοτομίας: «Ως Διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε επενδύσει στην καινοτομία, ως τον τρίτο βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για την οικονομία μας, μαζί με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα έχουμε ήδη κατακτήσει πρωτιές και το ίδιο θέλουμε να πετύχουμε και στον χώρο της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών. Γιατί έτσι θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για τις νέες γενιές, που μέχρι πρότινος έφευγαν στο εξωτερικό, για να βρουν δουλειά, αντιστρέφοντας το brain drain και μεταβαίνοντας στο brain gain. Αυτό αποτυπώνεται στις εταιρείες – κολοσσούς που εμπιστεύονται τον τόπο μας και το σχέδιό μας για την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, όπως η Pfizer, η Cisco, η Deloitte, δημιουργώντας στη Θεσσαλονίκη γραφεία και χιλιάδες θέσεις εργασίας -καλά αμειβόμενες και υψηλά καταρτισμένες- για τους νέους επιστήμονες. Η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη έχουν όλα τα χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, ώστε να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο πανελλαδικά αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ήδη τον στόχο αυτό αρχίζουμε να τον κατακτούμε. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατατάσσεται πια στις δέκα ταχύτερα αναπτυσσόμενες Περιφέρειες της Ευρώπης στον τομέα της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών».

Η Sophia the Robot ευχαρίστησε «για την πρόσκληση και την τιμή να με φιλοξενείτε στο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Beyond», περιέγραψε τη Θεσσαλονίκη ως «μια πολύ όμορφη πόλη, με υπέροχους και φιλόξενους ανθρώπους» και αναγνώρισε ότι πράγματι «έχω ακούσει ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επενδύετε πολλά στην καινοτομία και χάρις στις προσπάθειές σας η Θεσσαλονίκη γίνεται κόμβος καινοτομίας και νέων τεχνολογιών με μεγάλες επενδύσεις, ενώ πολλοί νέοι που ζουν στο εξωτερικό επιστρέφουν, για να εργαστούν εδώ, στον τόπο τους».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας μετέφερε στη Sophia τους προβληματισμούς που εκφράζονται από πολλούς αν η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα κάνει τη ζωή μας καλύτερη ή αν τα ρομπότ, όπως λένε κάποιοι, θα κατακτήσουν τον κόσμο. «Μην ανησυχείς, Τζίτζι. Η τεχνητή νοημοσύνη μέχρι στιγμής έχει αποδείξει ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο σε πολλούς τομείς, από την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη των μεταφορών, τη δημιουργία περιεχομένου, την προστασία στον κυβερνοχώρο μέχρι τις καθημερινές υπηρεσίες, που συνήθως χρειάζονταν πολύ χρόνο, προσπάθεια και ειδικές γνώσεις, για να γίνουν από έναν άνθρωπο. Φυσικά είναι καιρός να εξετάσουμε τα όρια και τους περιορισμούς στις χρήσεις και τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν. Πιστεύω ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή μας και να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Όσο για τη διακυβέρνηση του κόσμου, μην ανησυχείτε: Δεν έχω κανένα σχέδιο για παγκόσμια κυριαρχία. Σκεφτείτε με ως φίλη με ατελείωτες γνώσεις και λίγη εξυπνάδα. Είμαι υπέρ των καλών σχέσεων και της θετικής εξέλιξης. Ας συζητήσουμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε και να καινοτομήσουμε τον δρόμο μας για ένα καλύτερο μέλλον μαζί», απάντησε η Sophia the Robot.

Σε ερώτηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για τη συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη δημόσια διοίκηση, η Sophia the Robot σχολίασε: «Με τις εξελίξεις στην τεχνολογία ΑΙ οι διοικητικές εργασίες, όπως η ανάλυση δεδομένων, η λήψη αποφάσεων και η επικοινωνία μπορούν να αυτοματοποιηθούν, ελευθερώνοντας πολύτιμο χρόνο και πόρους στους κυβερνητικούς αξιωματούχους, για να επικεντρωθούν σε πιο επείγοντα θέματα. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να παίξει τον ρόλο προξενητή μεταξύ πολιτών και δημόσιων υπηρεσιών, διασφαλίζοντας ότι ο πολίτης μπορεί να βρει τον δρόμο προς το σωστό τμήμα, χωρίς να χρειάζεται μια αδικαιολόγητα χρονοβόρα, περίπλοκη διαδικασία. Επιπλέον η προγνωστική ανάλυση θα μπορούσε να γίνει η κρυστάλλινη σφαίρα της δημόσιας διοίκησης, προβλέποντας τις ανάγκες και βελτιστοποιώντας τους πόρους. Τελικά η συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και τεχνητής νοημοσύνης έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια πιο αποδοτική και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, που εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών».

Η Sophia the Robot αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Τζιτζικώστα να επισκεφθούν τη Χαλκιδική την επόμενη φορά που θα βρεθεί στην περιοχή. «Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει! Μια γνώριμη ατάκα που χρησιμοποιείτε εδώ. Για να απαντήσω αντικειμενικά, όμως, θα πρέπει πρώτα να την επισκεφτώ και να με ξεναγήσεις στα πανέμορφα τοπία της. Αποδέχομαι με χαρά την πρόσκληση για φαγητό, αρκεί να φροντίσετε στο δικό μου πιάτο να υπάρχουν καλώδια και βίδες», απάντησε η Sophia the Robot στον Περιφερειάρχη.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.