Μπορείτε ή όχι να δώσετε ανθρώπινα φάρμακα στον σκύλο σας; Τι πρέπει να προσέξετε

Μπορείτε ή όχι να δώσετε ανθρώπινα φάρμακα στον σκύλο σας; Τι πρέπει να προσέξετε

Είναι πολύ θετικό ότι η κτηνιατρική επιστήμη έχει προχωρήσει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και πλέον βρισκόμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι φάρμακα πρέπει να δώσουμε στα ζώα, τον τρόπο δράσης τους αλλά και τυχόν παρενέργειες.

Μία από τις πιο στενάχωρες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας κηδεμόνας είναι να αρρωστήσει και να πονάει ο τετράποδος φίλος του.

Αν έχετε βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση ή αν απλά έχετε σκεφτεί ότι κάποια στιγμή ίσως βρεθείτε, τότε είναι σίγουρο ότι θα κάνατε τα πάντα για να τον ανακουφίσετε από τον πόνο ή τη δυσφορία του.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Μπορείτε να του δώσετε ανθρώπινα φάρμακα για να απαλύνετε κάθε δυσάρεστη αίσθηση;

Προτού απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δώσετε ανθρώπινα φάρμακα όπως παυσίπονα στον σκύλο σας, χωρίς να επικοινωνήσετε πρώτα με τον/την κτηνίατρο που τον παρακολουθεί, καθώς μπορεί να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα αλλά και να αποβούν μοιραία.

Είναι τα ανθρώπινα φάρμακα τοξικά για τους σκύλους;

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ενώ ορισμένα ανθρώπινα φάρμακα μπορεί να είναι ασφαλή για τους σκύλους, οι δόσεις για τους ανθρώπους και τους σκύλους διαφέρουν. Μπορεί κάποια φάρμακα να αποδειχτούν επικίνδυνα για τους τετράποδους φίλους μας, οπότε ό,τι και να συμβεί τον πρώτο λόγο τον έχει ο/η κτηνίατρος που γνωρίζει καλύτερα το ιατρικό ιστορικό του σκύλου σας και άλλα φάρμακα που μπορεί να λαμβάνει.

Σκεφτείτε πόσο τοξικά μπορεί να είναι μερικά φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν από απλά συμπτώματα όπως εμετό και διάρροια, μέχρι γαστρεντερική αιμορραγία, ηπατική ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια και επιληπτικές κρίσεις.

Ας δούμε και μερικά παραδείγματα και τι θα συμβεί αν δώσετε στον σκύλο σας.

Η παρακεταμόλη μπορεί να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παυσίπονα στον κόσμο, όμως είναι ιδιαίτερα τοξική για τους σκύλους γιατί μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στο ήπαρ και στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Όπως, επίσης και η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία πεπτικού συστήματος αλλά και βλάβες στο αίμα.

Η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη είναι κοινά και αποτελεσματικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της φλεγμονής και του πόνου στους ανθρώπους, αλλά δεν πρέπει να χορηγούνται στα κατοικίδια. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι τοξικά για σκύλους και μόνο κακό θα του κάνουν αν τους χορηγηθούν. Μερικές από τις επιπτώσεις του είναι η νεφρική ανεπάρκεια και ο έντονος κοιλιακός πόνος.

Ένα ακόμη παράδειγμα τοξικού φαρμάκου είναι η ασπιρίνη. Η μεγάλη δόση ασπιρίνης μπορεί να είναι τόσο τοξική για τον σκύλο που μπορεί να του προκαλέσει έλκος στο στομάχι. Ο οργανισμός των σκύλων δε διαθέτει τα απαραίτητα ένζυμα για την πέψη της και η κατανάλωσή της μπορεί να αποδειχτεί μοιραία.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να δώσετε στο κατοικίδιό σας ανθρώπινα φάρμακα, εκτός κι αν σας έχει δώσει ειδικές οδηγίες ο/η κτηνίατρός σας. Μπορεί ορισμένα να είναι ασφαλή και να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα σε μερικά σκυλάκια, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ισχύει για όλα και πρέπει να δώσετε κι εσείς στο δικό σας.

Είναι σημαντικό να ζητάτε τη συμβουλή του/της κτηνιάτρου αν πιστεύετε ότι το αγαπημένο σας φιλαράκι πονάει, αλλά και να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλά φάρμακα ειδικά σχεδιασμένα για σκύλους, όμως και σε αυτή την περίπτωση ο/η κτηνίατρός σας θα σας καθοδηγήσει πλήρως.

Μην ξεχνάτε να φυλάσσετε τα φάρμακα μακριά από τον σκύλο σας, σε ένα ασφαλές μέρος που δεν μπορεί να τα βρει.

topetmou

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.