«ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΠΕΛΟ ΕΠΟΧΗΣ», με άρωμα παλιάς ελληνικής ταινίας

«ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΠΕΛΟ ΕΠΟΧΗΣ», με άρωμα παλιάς ελληνικής ταινίας

Το έργο του Άγγελου Κολοκοτρώνη «Πολύ κακό για ένα… καπέλο εποχής», μία σπαρταριστή κωμωδία χαρακτήρων αλλά και μια κοινωνική κριτική για νοοτροπίες που παραμένουν αναλλοίωτες μέσα στο χρόνο, είναι η νέα παραγωγή του Θεάτρου Φλέμινγκ, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Μήτα.

Καπέλα ψηλά, καπέλα ημίψηλα, παναμάδες, καπέλα ψάθινα, καπέλα παντού «παίζουν» σε μια κωμωδία πλημμυρισμένη από μουσική και τραγούδια. Όλοι και όλα με «καπέλα» αλλά και «α-καπέλα» σατιρίζουν το μιμητισμό, την ημιμάθεια, την αλαζονεία, τη διαφθορά, την εξουσία που κτίζουν και γκρεμίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις και χθες και πάντα. Σε «κακιά» μας πεθερά αναδεικνύονται το χρήμα και το ατομικό συμφέρον μέσα από τη χιουμοριστική ματιά και την ευφάνταστη πένα του συγγραφέα. Υπάρχει ελπίδα ή τελικά γίνεται «Πολύ κακό για… ένα καπέλο εποχής»;

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Βρισκόμαστε στην Ελλάδα του ‘70. Μια Ελλάδα μεταβατική που έχει αφήσει πίσω έναν καταστροφικό Παγκόσμιο Πόλεμο, έναν Εμφύλιο και τώρα ψάχνει τα βήματα της, θέλει να προκόψει. Οι Έλληνες είμαστε από την φύση μας, αισιόδοξος και δημιουργικός λαός. Ξέρουμε να ονειρευόμαστε και να βλέπουμε μπροστά. Έχουμε έμπνευση και δίνουμε όραμα… Η Ελληνική οικογένεια ονειρεύεται την Ευρωπαϊκή καταξίωση, θέλει να γίνει Ευρωπαία! Να ανέβει επίπεδο! Να αποκτήσει χρήματα, δύναμη, δόξα! Αυτό ακριβώς επιθυμεί και η οικογένεια του Μανώλη, της γυναίκας του Σοφίας και της πεθεράς του Τασίας ή διαφορετικά, ΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΑΣ, όπως της αρέσει να την αποκαλούν. Η Σία, ως Ευρωπαία πλέον, υποστηρίζει και υιοθετεί οτιδήποτε ξενόφερτο. Τα Ευρωπαϊκά ξένα πρότυπα και τα συνακόλουθα συγκροτούν, τον δικό της τρόπο ζωής και ανεβάζουν το επίπεδό της. Τα καπέλα που φοράει για παράδειγμα, έρχονται κατόπιν παραγγελίας από το Λονδίνο και το Παρίσι και συμβολίζουν το δικό της κοινωνικό status. Γι ΄αυτό και συγχρωτίζεται, μόνο με αυτούς που μπορούν να αντιληφθούν, έναν τέτοιο συμβολισμό! ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΠΡΟΣ. Η Σία που είναι πεθερά, θέλει να χωρίσει την κόρη της, επειδή ο γαμπρός της δεν έχει λεφτά, δεν είναι μορφωμένος και δουλεύει ως μεταφορέας με ένα πενιχρό μισθό. Αλίμονο! Δεν έχει τις προδιαγραφές για να εξασφαλίσει στην κόρη της ένα πλούσιο αριστοκρατικό σπίτι, όπως αυτή το ονειρεύεται, αλλά αντίθετα η οικογένεια ζει στο δικό της σπίτι, και η όμορφη «Καρυάτιδα» κόρη της, μαγειρεύει καθαρίζει και πλένει για τον αγράμματο τεμπέλη. Αυτός ο «άθλιος» μεταφορέας έρχεται με τις βρώμικες φόρμες του, τις πετάει στα άπλυτα, ξαπλώνει στην πολυθρόνα της και τα βρίσκει όλα έτοιμα. Τις δουλειές του σπιτιού, το καθάρισμα, το πλύσιμο, το μαγείρεμα και όλα τα υπόλοιπα, τα κάνει η κόρη της, η Σοφία, ενώ θα έπρεπε να τα κάνει μια υπηρέτρια. Εξάλλου η Σία ύστερα από επισταμένη παρακολούθηση του ζευγαριού, είναι σχεδόν βέβαιη ότι ο γαμπρός της Μανώλης είναι «άσφαιρος», στείρος, δεν κάνει παιδιά και αυτό είναι ένα αποτελεσματικό επιχείρημα στη «φαρέτρα» της. Η πεθερά Σία, προσπαθεί με κάθε τρόπο να χωρίσει το ζευγάρι. Τα πράγματα φυσικά δεν αλλάζουν όταν η αγαπημένη της κόρη με κάποιο τρόπο, μένει έγκυος, και έρχεται στη ζωή της οικογένειας ένα παιδί! Με τον ερχομό του παιδιού, η Σία, προσλαμβάνει σαν συνεργό στα σχέδιά της και μια υπηρέτρια. Την Πελαγία! Τότε αρχίζει το Β΄ μέρος του έργου και η Σία αναφωνεί: «Καρυάτιδα μου, εγώ, φροντίζω για το όμορφο λαμπρό σου μέλλον!» Όμως, έρχονται ανατροπές, αναπάντεχες κι απρόβλεπτες, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη ζωή! Νομίζουμε πως δεν πρέπει να χάσετε αυτό το έργο! Επειδή, κάτι μας θυμίζει μακρινό αλλά και κάτι πολύ κοντινό!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία – Σκηνικά- Κοστούμια : Γρηγόρης Μήτας
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Μαγκάκη
Μουσική επιμέλεια: Χριστίνα Μαγκάκη
Ενορχήστρωση/Ενοργάνωση, Πλήκτρα: Κρατσιώτης Ευκλείδης
Μουσική απόδοση , Κιθάρα, Φωνή: Τάσος Κάκος
Φωτογραφίες παράστασης – Videoart: Βασίλης Κομματάς
Ηχογράφηση: Χρήστος Καλιαμπάκας, I AM HIP HOP Studio
Αφίσα εξωφύλλου: Γιώργος Σιδηρόπουλος

ΔΙΑΝΟΜΗ (Με σειρά εμφάνισης)
Νέλλυ Δελή (Τασία)
Χριστίνα Μαγκάκη (Σοφία)
Ζηνοβία Παππά (Πελαγία)
Ευκλείδης Κρατσιώτης (Μανώλης)
Γιάννης Βενιζέλος (Μανώλης)
Όλοι οι ηθοποιοί τραγουδούν κατά τη διάρκεια της παράστασης

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
Σάββατο 27 Μαΐου (21.00)& Κυριακή 28 Μαΐου (21.00)
Σάββατο 3 Ιουνίου (21.00) &Κυριακή 4 Ιουνίου (21.00)

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Γενική είσοδος: 12 €
Φοιτητών – Ανέργων : 10 €

Διάρκεια παράστασης: 105 λεπτά (με διάλειμμα)

Πληροφορίες Θέατρο Φλέμινγκ | Μισράχη 15 – Φλέμινγκ |Επικοινωνία – κρατήσεις στο Τ. (2310) 812 000

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.