Σαν Σήμερα γεννήθηκε η «βασίλισσα της νύχτας» Ζωζώ Σαπουντζάκη

Σαν Σήμερα γεννήθηκε η «βασίλισσα της νύχτας» Ζωζώ Σαπουντζάκη

Βιογραφία

Ο πατέρας της, Σωκράτης Σαπουντζάκης καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη ενώ η μητέρα της από την Σμύρνη. Γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα της χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Το σπίτι τους βρισκόταν στην οδό Τσιμισκή 61, απέναντι από τον κινηματογράφο «Τιτάνια» Ξεκίνησε τη θεατρική της καριέρα από την ηλικία των 7 ετών με την ηθογραφία του Ελευθεριάδη Το Αγρίμι μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή της, Βάσω στο «Θέατρο του Λευκού Πύργου». Οι δυο τους υπήρξαν θεατρικό δίδυμο, αποκαλώντας τους εαυτούς τους «το κουκί και το ρεβίθι». Η Βάσω σταμάτησε νωρίς από το θέατρο γιατί παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια, η Ζωζώ συνέχισε από ‘κει και ύστερα μια θεατρική και κινηματογραφική καριέρα. Γείτονας της ήταν ο Γιάννης Δαλιανίδης, οποίος, μάλιστα, ήταν αυτός που της έμαθε να χορεύει. Ύστερα γνώρισε τον Κριστιάνο στο καμπαρέ «Αρζεντίνα» όπου τις έμαθε κλακέτες.

Καριέρα

Στις αρχές τις δεκαετίας του 50’, κατέβηκε στην Αθήνα, όπου σημείωσε μεγάλες επιτυχίες παίζοντας σε επιθεωρήσεις. Στα μέσα της ίδιας δεκαετίας, άφησε το θέατρο και ξεκίνησε εμφανίσεις σε διάφορα νυχτερινά κέντρα, όπου σύχναζε όλη η «αφρόκρεμα» της εποχής εκείνης (Ωνάσης, Νιάρχος, κ.α). Οι εμφανίσεις της με πανάκριβες τουαλέτες, με φτερά και πούπουλα, έκαναν την νυχτερινή Αθήνα να παραμιλά για το μπρίο της και η επιτυχία της ήταν τόσο μεγάλη που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως η «Βασίλισσα της νύχτας».

Η μητέρα της σε ρόλο μάνατζερ ζητούσε πάντα πολλά λεφτά για να υπογράψει συμβόλαιο για ταινία ή δίσκο. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που στην Ελλάδα δεν συμμετείχε σε πολλές ταινίες. Η καριέρα της στην Αμερική και την Κωνσταντινούπολη υπήρξε σημαντική. Στην Αμερική βρέθηκε απλά για να «πικάρει» ένα παλιό της φλερτ, ενώ στην Πόλη είχαν κυκλοφορήσει ακόμα και σοκολατάκια με τη φωτογραφία της.

Την εποχή που τη φώναζαν «βασίλισσα της νύχτας» κάποιος την αποκάλεσε παχουλή και από τότε έβαλε στόχο και έχασε τα περιττά κιλά.

Η πυρκαγιά στη Κινέτα

Τα χρόνια της ακμής της η Σαπουντζάκη αποφασίζει να χτίσει ένα σπίτι στην Κινέτα με τα περίφημα 139 σκαλιά που φρόντιζε να ανεβαίνει καθημερινά ώστε να διατηρεί τη σιλουέτα της, όπως η ίδια έχει δηλώσει. Στις 23 Ιουλίου 2018 ξεσπά μία πυρκαγιά στο Νέο Βουτζά και το Μάτι, η οποία μέχρι σήμερα θεωρείται ως η φονικότερη στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και η δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά παγκοσμίως κατά τον 21ο αιώνα. Η φωτιά κατακαίει την Κινέτα (συνολικά 60.000 στρέμματα) και μαζί και το σπίτι της Σαπουντζάκη. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει και η ίδια, από τη φωτιά σώθηκε μόνο ένα μέρος από το βεστιάριο της με τις περίφημες τουαλέτες της.

Η ίδια είχε δηλώσει:

«Σκέφτομαι [..] τα κειμήλιά μου, τα πράγματα αυτά που δεν τα ‘χω πια. Ό,τι είχα έγινε στάχτη. Ό,τι αγαπούσα. Οι φωτογραφίες μου, τα μπαούλα, τα δώρα… Όλα! Χίλια δυο πράγματα. Όλες μου οι αναμνήσεις έγιναν στάχτη. Από παιδάκι που δούλευα, όλα τα έβαζα μέσα σ’ αυτό το σπίτι. Διάλεγα πάντα τα καλύτερα πράγματα… Από την Πόλη, θυμάμαι, κουβαλούσαμε με τη μάνα μου ένα τεράστιο χαλί… Τι να σας πρωτοπώ.»

Δικαστήρια

Το 1968 κατηγορήθηκε για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και ψευδορκία εξαιτίας ενός συντρόφου της, του Ευθυμίου Παπαναστασίου, ο οποίος ως λογιστής της Πειραϊκής Πατραϊκής, καταχράστηκε χρήματα της εταιρείας. Στο στόχαστρο βρέθηκαν η νεόδμητη, τότε, οικία της στην Κινέτα, κοσμήματα, μία Mercedes και 10 άλογα ιπποδρόμου, τα οποία ο σύντροφος της δώρισε στον αδερφό της Σαπουντζάκη. Σύμφωνα με την Πειραϊκή Πατραϊκή οι αγορές αυτές προήλθαν από χρήματα που καταχράστηκε ο Παπαθανασίου το 1964 από την Εταιρεία, τα οποία υπολογίστηκαν σε 15 εκ. Δραχμές.

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη διέψευσε όλες τις κατηγορίες λέγοντας ότι δεν ήταν επισήμως αρραβωνιασμένοι, ότι τον γνώρισε το 1966 και όχι το 1964 και ότι το σπίτι, τα κοσμήματα και τα άλογα, προέρχονταν από τις μεγάλες αμοιβές που λάμβανε ως πρώτο όνομα της νύχτας. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο αδελφός της  Θεόδωρος Σαπουντζάκης έδειχνε ατάραχος, ενώ η ηθοποιός είχε αρκετά ξεσπάσματα και μια λιποθυμία. Πλήθος κόσμου και γνωστών καλλιτεχνών μαζεύονταν καθημερινά για να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία. Πολλοί καλλιτέχνες υποστήριξαν την Ζωζώ Σαπουντζάκη, η οποία συνεχώς τόνιζε ότι το μόνο που έχει δεχτεί από αυτόν είναι τα κοσμήματα του αρραβώνα τους. Τελικά, έπειτα από μήνες το δικαστήριο καταδίκασε τη δημοφιλή ηθοποιό σε 5 μήνες φυλάκιση για ψευδορκία, αλλά την αθώωσε για τη βίλα. Ο αδερφός της απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες και ειδικότερα για τον στάβλο «Χολαργό» με τα 10 άλογα. Όσο για τα κοσμήματα, συνολικής αξίας 1,5 εκατομμυρίου δραχμών, η Ζωζώ Σαπουντζάκη τα είχε επιστρέψει στον πρώην σύντροφό της, μετά τον χωρισμό τους.

Προσωπική ζωή

Ο Ωνάσης δήλωσε ότι έτρεμε όταν τη φίλησε και ο Νιάρχος είπε δεν μπόρεσε να αντισταθεί στη γοητεία της. Η μαμά της όμως ήθελε να πάρει επιστήμονα.

Παντρεύτηκε 2 φορές  χωρίς να κάνει παιδιά. Ο πρώτος γάμος με τον Γιώργο Χατζηπαρασκευά, ένα γιατρό από τη Θεσσαλονίκη με τον οποίο είχαν μεγάλη διαφορά ηλικίας. Ο γάμος έγινε στη Θεσσαλονίκη με 3.000 καλεσμένους και κράτησε τρεις μήνες. Με το δεύτερό της σύζυγο τον αθηναίο δικηγόρο Ανδρέα Πολίτη παντρεύτηκε στις 2 Μαίου του 1973 στον άγιο Δημήτριο τον Λουμπαδιάρη. Ο ίδιος νόσησε από καρκίνο και πέθανε σε διάστημα τριών μηνών από την ανακοίνωση της ασθένειας του. Έζησαν μαζί 23 χρόνια. Σε συνέντευξή της παραδέχτηκε ότι έχει περάσει μία αποβολή παιδιού.

Εργογραφία

Κινηματογράφος

Εθνική παπάδων 1984
Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται 1953
Ο λεφτάς 1958
Νύχτες στο Μιραμάρε 1960
Ο άσωτος 1963
Ο ξυπόλητος πρίγκηψ 1966
Ο ψεύτης 1968
Ο άνθρωπος της καρπαζιάς 1969
Το…θύμα 1969
Ο καμαριέρης της μπουζουξούς 1971
Ο Πατούχας 1972
Πόντιοι new generation 2011
Νοτιάς 2016

Τηλεόραση

Η φωνή 2001 ΕΤ1
Δεληγιάννειον Παρθεναγωγείον 2007 ΑΝΤ1
Στησιχόρου 73 1972 ΥΕΝΕΔ
Συγκάτοικοι στην τρέλλα 1992 ΑΝΤ1
Της Ελλάδος τα παιδιά 1993 ΑΝΤ1
Οι Μικρομεσαίοι 1992 Mega
Βραδυά επιθεώρησης 1984 ΕΡΤ
Χαρούμενη Κυριακή 1972 ΕΙΡΤ
Η μικρή μας επιθεώρηση 1990 ΕΤ2
Οι τρεις Χάριτες: Ντάμα Σπαθί 1992 Mega
Μην Ψαρώνεις 2019 ΑΝΤ1

Θέατρο

Happy Birthday Ελλάς 2019
Αναζητώντας τον Αττίκ 2012 & 2018
Με Μουσικες εξαίσιες, με φωνές… 2014
Δώσε τούρτα στο λαό 1993
Χαρούμενη Ελλάδα 1949
Θέλω να χορεύω 1949
Δώδεκα παρά πέντε 1949
Λουλουδισμένη Αθήνα 1967
Κάθε καρυδιάς καρύδι 1960
Κάτω στον Πειραιά 1971
Σκάνδαλα και κομπίνες 1961
Πράμα που σαλεύει: Ησαΐα χόρευε 1969
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.