[ad_1]
Στα “δίχτυα” της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πιάστηκαν οι πρώτοι 55 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι τα εκμισθώνουν μέσω της πλατφόρμας Airbnb, χωρίς να τα δηλώνουν στην εφορία, όπως μεταφέρει σε δημοσίευμά του το Capital.gr.
Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της συμπεριφοράς ως πελάτη που αναζητά κατάλυμα, επιτυγχάνοντας μ’ αυτή την “πιλοτική δράση” να φέρουν στην επιφάνεια αδήλωτα εισοδήματα.
Επικεντρώθηκαν σε περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, όπου η βραχυχρόνια ενοικίαση είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, καθώς και σε πολυτελείς κατοικίες σε τουριστικές περιοχές και νησιά. Προχώρησαν μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις σε “κρατήσεις” προκειμένου να τους αποκαλυφθεί και η ακριβής διεύθυνση των ενοικιαζόμενων κατοικιών. Από αυτές εντόπισαν τους ιδιοκτήτες. Συγκεκριμένα, εντοπίσθηκαν 55 ιδιοκτήτες που από έναν πρώτο έλεγχο στις φορολογικές τους δηλώσεις προέκυψε ότι δεν δήλωναν τα σχετικά εισοδήματα από ακίνητα.
Το επόμενο βήμα ήταν να καλέσουν οι ελεγκτές τηλεφωνικά τους ιδιοκτήτες και να τους ενημερώσουν ότι έχουν εντοπιστεί ως πιθανοί στόχοι ελέγχου για τη μη δήλωση εισοδημάτων από εκμίσθωση ακινήτων. Το αποτέλεσμα; Οι 39 από τους 55 ιδιοκτήτες που ειδοποιήθηκαν από τους ελεγκτές προχώρησαν οικειοθελώς στην υποβολή 103 αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος δηλώνοντας πρόσθετο εισόδημα από ακίνητα ύψους περίπου 921.163 ευρώ. Μάλιστα από τη δήλωση του σχετικού εισοδήματος προέκυψε και πρόσθετος φόρος άνω των 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές οι έλεγχοι για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από τις ιντερνετικές πλατφόρμες διαμοιρασμού πρόκειται να συνεχιστούν.
Με βάση όσα προβλέπονται στη φορολογική νομοθεσία το εισόδημα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών φορολογείται ως εισόδημα από ακίνητα και ο φόρος υπολογίζεται με βάση 15% έως 45% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, πλέον της εισφοράς αλληλεγγύης. Σύμφωνα με τη νομοθεσία κάθε φορολογούμενος έχει δικαίωμα να εκμισθώσει βραχυχρόνια μέχρι δυο κατοικίες και το πολύ για 90 ημέρες ανά έτος την καθεμιά και έως 60 ημέρες για νησιά με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους.
Επιπλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να μην έχουν προβλήματα με την εφορία, θα πρέπει
-να εγγραφούν σε ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο (www.aade.gr)
-να υποβάλλουν Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά μισθωτή
-να καταχωρούν στο μητρώο στοιχεία (συνδικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά κ.α.) που είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος του από τα ακίνητα που εκμισθώνονται.
The post Στη “δαγκάνα” της εφορίας οι πρώτοι ιδιοκτήτες ακινήτων με αδήλωτα εισοδήματα από το Airbnb appeared first on Digital Life!.
[ad_2]