Δύο εκατ. τόνοι σκουπιδιών για ενέργεια σε ελληνικά νοικοκυριά

Δύο εκατ. τόνοι σκουπιδιών για ενέργεια σε ελληνικά νοικοκυριά

αρουσία εκπροσώπων 11 στελεχών σημαντικών γερμανικών εταιρειών και καταξιωμένων ειδικών πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ημερίδα με θέμα «Διαχείριση Απορριμμάτων και Ανακύκλωση» την οποία διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας.

Έλληνες εκπρόσωποι της οικονομίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιστημών είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την τεχνογνωσία που αναπτύσσεται και αποδίδει εδώ και χρονιά από γερμανικές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη. Στόχος ήταν και η επίτευξη μελλοντικών συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων και φορέων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο.

Μιλώντας στη Greenagenda.gr, o Thomas Obermeier, εκπρόσωπος της εταιρείας EEW Energy from Waste GmbH, στάθηκε στη πολιτική διάθεση για απανθρακοποίηση της Ελλάδας, μία εξέλιξη που, όπως είπε, «έχει εξαιρετικό επενδυτικό ενδιαφέρον».

«Είμαστε σίγουροι ότι η ενεργειακή επεξεργασία των αποβλήτων και η αξιοποίησή τους θα καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης ελληνικών νοικοκυριών και θα εξασφαλίσει ενέργεια στο μέλλον», είπε ο ίδιος.

Ο κ. Obermeier ασχολείται με τον κλάδο της διαχείρισης των απορριμμάτων 40 χρόνια. «Αυτό που θέλουμε εμείς ως εταιρεία δεν είναι να πουλήσουμε τις εγκαταστάσεις μας. Αντίθετα εμείς χτίζουμε, χρηματοδοτούμε και διαχειριζόμαστε για 30 έως 40 χρόνια τις εγκαταστάσεις ώστε να δώσουμε την παραγόμενη ενέργεια στο δίκτυο», πρόσθεσε.

Η εταιρεία του δραστηριοποιείται στον κλάδο της διαχείρισης απορριμμάτων στη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.

«Παρακολουθώντας τις αγορές της Ευρώπης και ειδικότερα των Βαλκανίων και φυσικά του ενεργειακού προφίλ των χωρών της ΕΕ, γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια τόνοι που περισσεύουν. Αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις εγκαταστάσεις μας ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Δυτική Μακεδονία», τόνισε.

«Ο τομέας της ενάργειας θα είναι ο βασικός πυλώνας του περιπτέρου της Γερμανίας που θα είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης», είπε από την πλευρά του ο Mattias Hοffmann, Διευθυντής του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

«Στο γερμανικό περίπτερο θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, ένα έξυπνο σπίτι και η αξιοποίηση των ΑΠΕ, ενώ έχει κατατεθεί ένας μεγάλος αριθμός συμμετοχών από εταιρείες start up που απασχολούνται με την ενέργεια», γνωστοποίησε ο κ. Hoffmann.

Για τη σημερινή κατάσταση, τη δυναμική και τις προβλέψεις στη διαχείριση απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία μίλησε ο Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης. Ο κ. Γεράνης παρουσίασε το όραμά του για την «Εγνατία Διαχείριση Αποβλήτων», που, μεταξύ άλλων, θα έχει στόχο ολοκληρωμένη λύση με την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων στη Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης της χώρας.

«Είμαι σίγουρος ότι θα προχωρήσει το μεγάλο αυτό έργο και θα δρομολογηθούν τεχνολογίες όπως αυτές που παρουσιάστηκαν στη σημερινή ημερίδα», τόνισε ο κ. Γεράνης.

Ο ίδιος σημείωσε πως η Κεντρική Μακεδονία παράγει 700.000 τόνους αστικών στερεών αποβλήτων συμπληρώνοντας πως οι τρεις παρακάτω ΜΕΑ είναι οι πυλώνες της Κεντρικής Μακεδονίας στο θέμα των απορριμμάτων.

«Στη μονάδα ανατολικά, που έχει χωροθετηθεί στον δήμο Θέρμης, θα πηγαίνουν όλα τα απορρίμματα από τον πράσινο κάδο, όλα της ΠΕ Χαλκιδικής, το 35% των απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και όλων των ανατολικών δήμων. Η μονάδα που είναι προς χωροθέτηση και σύντομα προχωράει δυτικά της Θεσσαλονίκης θα συλλέγει το υπόλοιπο 60% του δήμου Θεσσαλονίκης, όλων των δυτικών δήμων και των ΠΕ Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας καθώς και ένα τμήμα του Κιλκίς. Η τρίτη μονάδα που ήδη λειτουργεί και λειτουργεί επιτυχημένα μέσω σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η ΜΕΑ Σερρών έχει όλη την ΠΕ Σερρών και το υπόλοιπο τμήμα του Κιλκίς», τόνισε προσθέτοντας πως τα εγκαίνια της ΜΕΑ θα γίνουν τον Μάιο.

Επισήμανε, δε, ότι εγκρίθηκε η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα ο οποίο θα γίνει με ΣΔΙΤ και θα «είναι το μεγαλύτερο έργο στην Ελλάδα», καθώς θα επεξεργάζεται 300.000 τόνους.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.