Καλπάζει η COVID-19 κι ανεβαίνει επικίνδυνα η γρίπη – Αρχή πίεσης στο ΕΣΥ παρά τα 3,5 χιλιάδες αντιιικά

Καλπάζει η COVID-19 κι ανεβαίνει επικίνδυνα η γρίπη – Αρχή πίεσης στο ΕΣΥ παρά τα 3,5 χιλιάδες αντιιικά

Ένα άλλο είδος επιδημικής έξαρσης ιογενών λοιμώξεων αντιμετωπίζει φέτος η χώρα μας, καθώς COVID-19, γρίπη και RSV, εξαπλώνονται σχεδόν ταυτόχρονα με μεγάλη ένταση και διασπορά.

Ενώ κατά τη μεταπανδημική εποχή οι δύο κυρίαρχοι κατά τους χειμερινούς μήνες ιοί (γρίπης και SARS-CoV2) φαινόταν πως “αντιμάχονταν” ο ένας τον άλλο -με την COVID-19 να επικρατεί έναντι της γρίπης και λίγες εβδομάδες μετά να συμβαίνει το αντίστροφο- φέτος οι δύο ιοί μοιάζει σαν να βρήκαν τον τρόπο να συμπορευθούν.  Αφήνοντας μάλιστα χώρο και σε άλλους ιούς να επιβιώσουν (RSV, αδενοϊοί κλπ).

Αποτέλεσμα αυτού είναι, ένας ακόμη χειμώνας ταλαιπωρίας για χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι είτε πάσχουν από ελαφρύτερα συμπτώματα που τα αντιμετωπίζουν στο σπίτι, είτε υποφέρουν από βαρύτερα νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Στέλιος Λουκίδης: 25% αύξηση στις εισαγωγές

Αν και οι εικόνες με τη μεγάλη επιβάρυνση στα Τμήματα Επειγόντων και τους θαλάμους νοσηλείας των νοσοκομείων είναι οικείες για τους νοσοκομειακούς γιατρούς από άλλους χειμώνες, τις τελευταίες μέρες επικρατεί πανικός, όπως λένε.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Β’ Πνευμονολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο “Αττικόν”, Στέλιος Λουκίδης, επισημαίνει πως η αύξηση στις νοσηλείες αγγίζει το 25%.

“Οι εφημερίες έχουν μεγάλη κίνηση. Εμείς που είχαμε χθες (σ.σ. 1.1.24) εφημερία μαζί με τον Ευαγγελισμό είχαμε πολύ κίνηση και στα δύο νοσοκομεία. Κάνουμε ένα 25% περισσότερες εισαγωγές από ότι κάναμε. Από όλες τις λοιμώξεις, όχι μόνο από COVID-19. Είναι απλώς πιο βαριές είναι συνήθως εισαγωγές της COVID-19. Δεν είναι ενδεικτικό βέβαια αυτό για το τι συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Εμείς, για παράδειγμα είχαμε πιο βαριά περιστατικά από γρίπη, τονίζει ο γιατρός μιλώντας στο iatropedia.gr.

Μόνο στη Β’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του “Αττικόν” και σε μια εφημερία έγιναν 24 εισαγωγές ανθρώπων με αναπνευστικά προβλήματα, οι περισσότεροι εξαιτίας της γρίπης.

Κι ενώ οι επιστήμονες περιμένουν την COVID-19 να κορυφωθεί τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, τις τελευταίες ημέρες αρχίζουν να ανεβαίνουν επικίνδυνα και τα βαριά περιστατικά γρίπης με νοσηλείες στα νοσοκομεία, λέει ο γιατρός.

“Είχαμε κατά 25% παραπάνω επιβάρυνση από τη συνηθισμένη. Αρχίζει να ανεβαίνει και η γρίπη τις τελευταίες ημέρες και θα πάει έτσι ως τον Μάρτιο. Πέρυσι όταν ήταν ανεβασμένη η COVID-19 υποχωρούσε η γρίπη, τώρα φαίνεται να πηγαίνουν σχεδόν μαζί. Είχε μια διαφορετική εικόνα πέρυσι σε σχέση με τη φετινή εικόνα. Φέτος είναι πιο “παράλληλη” η κατάσταση. Πιθανόν να βρήκαν τρόπο να συνυπάρχουν μεταξύ τους κι αυτό μπορεί όντως να φέρνει μια έξτρα επιβάρυνση. Θα φανεί, αν και για μας και δεν είναι κάτι καινούργιο. Το έχουμε ξαναζήσει”, σημειώνει ο Καθηγητής Λουκίδης και προσθέτει ότι οι γιορτές θα φέρουν μια ακόμη μεγαλύτερη επίπτωση τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.

“Θα δούμε πολύ περισσότερα περιστατικά και θα δώσουμε και πολύ περισσότερα αντιιικά για την COVID-19”, αναφέρει.

COVID-19: Σε τρεις μέρες εγκρίθηκαν 3,5 χιλιάδες αντιιικές θεραπείες

Σχεδόν τριπλασιασμός καταγράφηκε το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς στις αντιιικές θεραπείες που ενέκριναν και χορήγησαν οι γιατροί για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της COVID-19, σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο τριήμερο αργίας του περασμένου Νοεμβρίου.

Από το Σάββατο (30.12.23), έως και τη Δευτέρα (1.1.24) χορηγήθηκαν περίπου 3.500 αντιιικά φάρμακα (Paxlovit) έναντι 1.200 τον Νοέμβριο.

Παρ’ όλα αυτά δεν απέφυγαν την εισαγωγή στο Νοσοκομείο χιλιάδες άνθρωποι.

Από τις 20 Δεκεμβρίου και μέχρι την Πρωτοχρονιά, στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα εισήχθησαν περίπου 4.500 ασθενείς με βαριά συμπτώματα COVID-19, ενώ οι περίπου 65 από αυτούς χρειάστηκαν εντατική φροντίδα και εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του iatropedia.gr νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες παραμένουν περίπου 1.480 ασθενείς πανελλαδικά και οι 90 από αυτούς σε ΜΕΘ.

Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον οι εβδομαδιαίες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη COVID-19 ξεπερνούν τις 1.700, αφού οι ημερήσιες κυμαίνονται μεταξύ 220 και 270.

Το ΕΣΥ, ωστόσο, προς το παρόν δεν πιέζεται καθώς δίνονται κάθε μέρα από 200 έως και 250 εξιτήρια.

Και μια απλή ίωση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο τους ηλικιωμένους

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες βρίσκονται σε δυσμενή θέση, κυρίως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Και είναι αρκετοί αυτοί.

“Ένας υπερήλικας με πολλά προβλήματα υγείας, η οποιαδήποτε ίωση μπορεί να τον φέρει σε πολύ δύσκολη κατάσταση και να χάσει τη ζωή του. Δηλαδή είναι τόσο επισφαλής η ισορροπία που μπορεί να κατακρημνιστεί η υγεία τους εξαιτίας μιας απλής ίωσης, ακόμη κι αν δεν είναι κορονοϊός, γρίπη ή RSV”, όπως λέει.

Όλοι θάνατοι που συμβαίνουν αυτήν την εποχή είναι σε ηλικιωμένους άνω των 70 ετών και σε ανθρώπους με βαριά υποκείμενα νοσήματα, τονίζει ο γιατρός.

“Είναι όλοι μεγάλης ηλικίας πάνω από 70 και 80 χρονών. Αλλά υπάρχουν και κάποιοι μικρής ηλικίας που έχουν αρκετά σοβαρά νοσήματα, ή παίρνουν ανοσοτροποιητικά φάρμακα ισχυρά. Κυρίως αιματολογικής φύσεως ή ρευματολογικής φύσεως και είναι αυτοί δυστυχώς οι νέοι άνθρωποι που κινδυνεύουν, όπως αναφέρει ο Καθηγητής.

Επίσης, η πανσπερμία από ιώσεις που πλήττουν τη χώρα αυτήν την εποχή ζορίζει ιδιαίτερα και τα παιδιά, που κατακλύζουν επίσης, τα νοσοκομεία Παίδων στις εφημερίες.

“Η γρίπη έχει ξεκινήσει αρκετά εντατικά, αραιά και που βρίσκουμε και RSV, αλλά υπάρχει μια σειρά και από άλλες ιώσεις, από ρινοϊούς και εντεροϊούς οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα και ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά και κατ’ επέκταση και στους ηλικιωμένους που κολλάνε από τα εγγόνια τους”, σημειώνει ο Νίκος Τζανάκης και επαναλαμβάνει την έκκληση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και της COVID-19 όλων των ευάλωτων συνανθρώπων μας.

Επίσης, σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες του ΕΟΔΥ, τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα) θα πρέπει να αναζητούν έγκαιρα ιατρική συμβουλή, με σκοπό να γίνεται νωρίς η διάγνωση και η χορήγηση της αντιιικής θεραπείας.

Οι γιατροί φοβούνται τα “μεθεόρτια”

Η μετάλλαξη JN.1 του SARS-CoV-2 που καταλαμβάνει το 39% έως το 50% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα -κατά πως φαίνεται- και στη χώρα μας.

Ο συνδυασμός της νέας υπερμεταδοτικής παραλλαγής και του μεγάλου συγχρωτισμού λόγω των εορτών αναμένεται να φέρει νέα εκτόξευση στη διασπορά της COVID-19 κατά 20% τις επόμενες δύο εβδομάδες, όπως προβλέπει ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στο ίδιο συμπέρασμα -αλλά από άλλη όμως αφετηρία- καταλήγει κι ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Από την ανάλυση των αστικών λυμάτων που δείχνουν αύξηση έως 90% στο ιικό φορτίο γρίπης, COVID-19 και RSV στην Αττική, προκύπτει ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα φέρνουν σαρωτική αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, όπως λέει.

Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο Υγείας, λαμβάνει μέτρα. Με απόφαση των υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας, προχώρησε στην επέκταση της σύμβασης παραχώρησης 50 κλινών νοσηλείας, κλινών αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) και εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) για την κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας, που συνδέονται με τον κορονοϊό.

Η σύμβαση είναι τρίμηνη και συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα από 01.01.2024 και έως και 31.03.2024. Να σημειωθεί πως στο ΝΙΜΤΣ θα μεταφέρονται ασθενείς που δεν έχουν προσβληθεί από κορονοϊό, ώστε να απελευθερώνονται κλίνες COVID-19 στο ΕΣΥ.

Διευκρινίζεται τέλος πως οι ασθενείς που θα νοσηλεύονται στο ΝΙΜΤΣ δεν θα επιβαρύνονται με ιατρικές αμοιβές και συμμετοχή επί των νοσηλίων.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.