”Φουντώνει” ξανά το προσφυγικό στην Ελλάδα-Ρεκόρ αφίξεων στα νησιά

Στους 4.900 ανέρχονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο του 2017. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ από την έναρξη της εφαρμογής της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, τον Μάρτιο του 2016 και το κλείσιμο της βαλκανικής οδού.

Την ίδια ώρα, οι συνθήκες στα hotspots στα νησιά είναι άθλιες και αναμένεται να επιδεινωθούν τους επόμενους μήνες.

Τα στοιχεία εμπεριέχονται σε νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η έκθεση αναφέρει ότι το 70% των 4.900 προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν στα ελληνικά νησιά, προέρχεται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ τα 2/3 είναι γυναίκες και παιδιά.

“Τους προηγούμενους μήνες, η θαλάσσια οδός της Ελλάδος έχει γίνει πιο ελκυστική”, παραδέχθηκε σε δήλωσή του ο διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας, Πασκάλ Μορό.
Παράλληλα, τον ίδιο μήνα, άλλα 1.000 άτομα πέρασαν στην Ελλάδα διασχίζοντας τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Στην έκθεση σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, από τις αρχές του χρόνου περίπου 20.700 άτομα προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα μέσω των χερσαίων συνόρων. Για το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ο αριθμός έφθανε μόλις τα 7.500 άτομα. Η Ύπατη Αρμοστεία υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να δέχεται αναφορές ότι συνεχίζεται η πρακτική των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία.

«Χιλιάδες άνθρωποι στοιβάζονται σε εγκαταστάσεις χωρίς τις απαραίτητες υποδομές»

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στα hostpots παραμένει απελπιστική. Χιλιάδες άνθρωποι διαμένουν σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές. Σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, 20 ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι τα hotspots στα νησιά έχουν μετατραπεί σε “χώρους εγκλεισμού επ’ αόριστον” για τους αιτούντες άσυλο. Την ίδια ώρα, η διευθύντρια του ελληνικού παραρτήματος της International Rescue Committe προειδοποίησε ότι “θα χαθούν ξανά ζωές αυτό το χειμώνα”

protothema.gr.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.