Θεοφάνεια στη Σμύρνη: Τα πρώτα μετά το 1922 – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Θεοφάνεια στη Σμύρνη: Τα πρώτα μετά το 1922 – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Θεοφάνεια στη Σμύρνη: Τα πρώτα μετά την καταστροφή του 1922 – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ – Πώς το 2006 μια ομάδα πιστών έκαναν το θαύμα

Πέρασαν 84 χρόνια από την καταστροφή όταν το 2006 μια ομάδα ανθρώπων με επικεφαλής τον τότε πρόξενο της Ελλάδας στη Σμύρνη Γιώργο Καταπόδη, αποφάσισε να τηρήσει το έθιμο και να γιορτάσει για πρώτη φορά τα Θεοφάνεια στη Σμύρνη.

Ξεκίνησαν με την λειτουργία στον Ιερό ναό της Αγίας Φωτεινής, ο οποίος φέρει την ονομασία του ιστορικού ναού που λειτούργησε για τελευταία φορά ο άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης πριν το μαρτύριό του και εκεί εκκλησιάσθηκαν για τελευταία φορά οι Σμυρναίοι πριν τα δικά τους μαρτύρια κατά την Καταστροφή. Ο ναός αφανίστηκε και αυτός το 1922.

Η ελληνική παροικία στη Σμύρνη άρχισε να χρησιμοποιεί έναν ναό που της παραχωρήθηκε από την Ολλανδική εκκλησία στους Έλληνες και πήρε το όνομα του ιστορικού ναού της Ορθοδοξίας στην Σμύρνη.

Δείτε τον ιερέα να δηλώνει πως είναι η πρώτη φορά “μετά από εκείνα τα ιστορικά χρόνια” που γίνεται η τελετή των Θεοφανείων.

“Θεωρώ ευλογημένους όλους εμάς που είσαστε παρόντες σε αυτή την ιστορική και ιερή ημέρα”, λέει, πριν καλέσει τους πιστούς να ασπασθούν τον ιερό σταυρό, να πάρουν αντίδωρο και αγιασμό.

 

Οι πιστοί λίγο μετά τη θεία λειτουργία των Θεοφανείων περπάτησαν μέχρι το ελληνικό προξενείο, που βρίσκεται στην παραλία της Σμύρνης και χωρίς πολλές κουβέντες πήραν στροφή και κατευθύνθηκαν ευθεία απέναντι στην θάλασσα.

Το σχέδιο ήταν παράτολμο και αιφνιδιαστικό.

Όλοι ήταν ήρεμοι και προσηλωμένοι. Είχαν αποφασίσει να ρίξουν τον σταυρό στη θάλασσα! Έτσι απλά, παρουσία του τότε Έλληνα προξένου στην Σμύρνη Γιώργου Καταπόδη.

Δυο περιστέρια πέταξαν στον ουρανό και ένας νεαρός Μυτιληνιός, ο 18χρονος τότε Ανδρέας Κολοβός, έπεσε στα παγωμένα νερά τρεις φορές για να τον φέρει πίσω, μέσα σε χειροκροτήματα, πνιγμένα από δάκρυα συγκίνησης των παρευρισκομένων.

Ο τότε αρχιμανδρίτης Κύριλλος μίλησε για την ημέρα σε Τούρκους και Έλληνες δημοσιογράφους, οι οποίοι και  κατέγραψαν την ιστορική αυτή τελετή.

Εξήγησε ότι ο εορτασμός είναι αναγεννησιακός, ειρηνικός, συμβολίζει την ευλογία των υδάτων και έχει μια ιδιαίτερη σημασία για μας τους Έλληνες, που γίνεται σε ένα τόπο γεμάτο μνήμες, δίνοντας το μήνυμα του χριστιανισμού, της συμφιλίωσης, της αδελφοσύνης, σε ένα κόσμο χωρίς πολέμους, πόνο και προσφυγιά.

Δείτε το ντοκουμέντο από τα Θεοφάνεια στη Σμύρνη το 2006

armyvoice

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.