ΚΕΔΕ: “Οι Ελληνικοί Δήμοι κράτησαν όρθια την κοινωνία στην προσφυγική κρίση”

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ (Κεντική Ένωση Δήμων Ελλάδας): «Οι Ελληνικοί Δήμοι κράτησαν όρθια την κοινωνία και παρά την έλλειψη εθνικού σχεδιασμού διαχειρίστηκαν με αποτελεσματικότητα την προσφυγική κρίση, αποδεικνύοντας ότι διαθέτουν πλεόνασμα ανθρωπιάς»

Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου πολιτικού σχεδιασμού, που θα λαμβάνει υπόψη ότι το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης θα διογκώνεται διαρκώς στο μέλλον αν δεν αναληφθούν προσπάθειες ειρήνευσης στην ευρύτερη περιοχή μας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Σε παρέμβαση του κατά την εκδήλωση με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμέτωπη με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Ο ρόλος των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών» που διοργανώθηκε από κοινού από την ΚΕΔΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο Δημαρχείο του Παλαιού Φαλήρου, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε αναλυτικά στην πολύτιμη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του ζητήματος.

Επιπρόσθετα έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών σε επίπεδο εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:

1. Ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος ανάλογη των εισροών που δέχεται και στη βάση της ροής των αφίξεων που θα σημειώνονται και κατά το επόμενο διάστημα.

2. Δίκαιη και επιβεβλημένη κατανομή του προσφυγικού κύματος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς εξαιρέσεις. Είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί η κοινωνική ειρήνη και σταθερότητα στις χώρες πρώτης υποδοχής.

3. Δίκαιη συμφωνία με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, και δέσμευσή της από την Ε.Ε ώστε να την τηρήσει και στο μέλλον. Δεν είναι αποδεκτό οι προσφυγικές ροές να αποτελούν μοχλό πίεσης της γειτονικής μας χώρας προς την Ευρώπη για την εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων.

4. Η Ευρωπαϊκή διπλωματία θα πρέπει να επεξεργαστεί τρόπους ώστε να συμβάλλει στην προσπάθεια ειρήνευσης της ευρύτερης περιοχής γιατί μόνο τότε θα μειωθούν οι ροές των προσφύγων.

5. Ενεργοποίηση του συνόλου των Δήμων της Ευρώπης, προκειμένου να καταρτιστεί ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος, αλλά και για να διαφυλαχθεί η σταθερότητα των τοπικών κοινωνιών.

6. Εκπόνηση και εφαρμογή μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Μετανάστευσης
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι απαιτείται διεθνής συνεργασία και συνέργεια σε όλα τα επίπεδα διοίκησης έτσι ώστε να βρεθούν άμεσα εφαρμόσιμες αποδοτικές και αποτελεσματικές λύσεις.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.