Το “στοιχειωμένο” γεφύρι της Μόρνας, βίντεο

Το “στοιχειωμένο” γεφύρι της Μόρνας, βίντεο

Μια μικρή κατηφόρα αρκεί να σε ρίξει στο βαθύ φαράγγι του μύθου και της φαντασίας , εκεί σε περιμένει το στοιχειωμένο …. Γεφύρι της Μόρνας .

Σύμφωνα με το θρύλο …. “Η μορφή ενός βράχου στις όχθες του ποταμού είναι το κεφάλι του στοιχειωμένου , που τον έθαψαν οι μάστορες κάτω από το γεφύρι για να στεριώσει”

Είναι ένα μονότοξο γεφύρι κτισμένο πάνω στον ποταμό χείμαρρο Μαυρονέρι “Μορνιώτικος” Ο ποταμός έχει και άλλες ονομασίες όπως Αίσων , Μίτυς , Φιδαρης , Πετριωτικος και Καρασι που στα τουρκικα σημαίνει Μαυρονερι . Μέσα σε πυκνή άγρια βλάστηση , ήταν μια από τις εισόδους για το χωριό Μόρνα  Σκοτεινά Πιερίας , που σημαίνει σκοτεινός τόπος .

Στην κατασκευή των γεφυριών αποφεύγονταν οι επίπεδες επιφάνειες των ποταμών γιατί η λάσπη δημιουργούσε πρόβλημα στερέωσης , το πιο πρόσφορο μέρος ήταν κάποιο στένωμα του ποταμού με αρκετά βράχια , το χτίσιμο ξεκινά ταυτόχρονα και από τις δυο πλευρές της βάσης και προχώρα σταδιακά προς την κορυφή διαμορφώνοντας το τόξο , οι πέτρες του τόξου έχουν σχήμα σφήνας και στην κορυφή του τόξου τοποθετείται η πέτρα κλειδί .

Ένα πέτρινο γεφύρι αποτελεί έργο τέχνης δένει τέλεια με το τοπίο τα υλικά κατασκευής του είναι παρμένα από τον ίδιο σημείο , όλα τα γεφύρια είναι δεμένα με θρύλους και κάποιο υπερφυσικό συμβάν όπως το γεφύρι της Άρτας που για να στεριώσει η κατασκευή ήθελε την θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα . Αν σας αρέσει η φύση και οι θρύλοι τότε αξίζει να επισκεφτείτε το μυστήριο και πανέμορφο γεφύρι της Μόρνας .

Σε κάποια στιγμή όταν περάσαμε κάτω από την γέφυρα ο δυνατός ήχος του νερού δεν ακουγόταν …. Υπήρχε μια απόκοσμη σιγή , λόγο της έπαρσης από την οργιάζουσα φύση δεν το αντιληφτήκαμε , το ανακάλυψα μετά στο βίντεο μυστήριο που πιστεύω ότι οφειλόταν στην ακουστική του χώρου με τον συνδυασμό κατασκευής της γέφυρας η ….

Φωτιάδης Νίκος

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.